Дні відкритих дверей центру професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості

БЛИЗЬКО двох років у Полтаві діє спеціальний навчальний заклад, де людей, котрі шукають роботу, вчать конкурентоспроможним професіям на замовлення роботодавців із реальною можливістю працевлаштуватися.
Для людей зі статусом безробітних навчання безкоштовне, а для іногородніх – і проживання в гуртожитку. Слухачі отримують матеріальну допомогу по безробіттю, опановують сучасні професійні програми.
Справа дуже хороша, вже впроваджена і дає реальну користь. Та про систему такого навчання мало хто знає, тому в закладі вирішили вперше провести Дні відкритих дверей для безробітних.
Державний навчальний заклад “Полтавський центр професійно-технічної освіти державної служби зайнятості” створений 18 листопада 2015 року. Безпосередньо навчанням займається півтора року. Головна мета – здійснювати якісну професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації безробітних з урахуванням потреб сучасного ринку праці. Подібні центри відкриті не в кожній області України, полтавський – дев’ятий за ліком.
Заклад співпрацює з міськими, районними та міськрайонними філіями обласного центру зайнятості, з роботодавцями та громадянами, які бажають опанувати нові професії, підвищити професійний рівень, відкрити власну справу.
На курсах цільового призначення за цей час підвищили кваліфікацію більше двох тисяч слухачів із числа безробітних. Роботодавці будівельної, сільськогосподарської, швейної, транспортної, санаторно-курортної, харчової галузей отримали кваліфікованих робітників, а ті, хто шукає роботу, – гарантовані робочі місця. Робітничі професії на даний час опанували 24 слухачі.
Колектив налічує 16 осіб, з яких 6 – педагогічні працівники. До викладацької роботи залучають досвідчених фахівців, майстрів виробничого навчання.
Рівень працевлаштування та закріплення слухачів на робочих місцях – майже 95 відсотків, запевняють у центрі.
Навчання проходить за трьома напрямками: підвищення кваліфікації зареєстрованих безробітних та осіб з числа зайнятого населення для вивчення сучасних технологічних процесів; професійна підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації зареєстрованих безробітних за ліцензованими професіями, такими, з яких планується отримати ліцензії та термін навчання за якими не перевищує 12 місяців; професійне навчання зайнятого населення або безробітних на платній основі.
Дні відкритих дверей проходили під гаслом “Чим більше знаєш, тим більше можеш: крокуючи навчальним закладом”. Організували їх для того, щоб ознайомити громадян, які перебувають на обліку в Полтавській міськрайонній філії обласного центру зайнятості, з професіями, за якими вони можуть навчитися або підвищити свою кваліфікацію.
Ліцензованих робітничих професій нині сім:
оператор поштового зв’язку;
касир торговельного залу;
продавець продовольчих товарів;
продавець непродовольчих товарів;
швачка;
офісний службовець (бухгалтерія);
електромеханік торговельного та
холодильного обладнання.
У планах – найближчим часом отримати ліцензію на підготовку кваліфікованих робітників з професії слюсар-ремонтник на замовлення полтавських заводів.
Відвідувачі Днів відкритих дверей оглянули навчальні кабінети, виробничі майстерні з сучасним обладнанням (касові апарати, швейні машини найновіших типів, автомати з обробки посилок, інтерактивна дошка, комп’ютерний клас тощо), магазин-майстерню, спостерігали за навчальним процесом, спілкувалися зі слухачами різних курсів і напрямів підготовки.
Половина навчального часу тут відведена теорії, половина – практиці безпосередньо на робочих місцях.
Бажаючим запропонували пройти тестування на визначення професійних якостей та заповнити анкети – яка наявна професія в навчальному закладі їх зацікавила, яку б вони хотіли запропонувати для впровадження в подальшому. Люди запитували, зокрема, про професії кухаря і пекаря.
Директор центру Володимир ОНАЦЬКО і методист Лілія ЖИЛА детально розповіли про заклад, умови і терміни навчання, соціальний захист слухачів, відповіли на запитання. Кожному з присутніх був подарований інформаційний буклет.
– У нас сформована достатня матеріально-технічна база, яка постійно оновлюється. Закупили сучасні швейні машинки і прасувальні дошки. Придбали верстати для навчання електромеханіків, залишається їх змонтувати. Зараз формується група бажаючих опанувати цю професію, яка дуже затребувана, – такі спеціалісти потрібні в кожному магазині й супермаркеті. Діє у нас магазин-майстерня для продавців і касирів. Запрошуємо людей, які ще не визначилися, яку професію хотіли б обрати або котрі хочуть опанувати нову для себе справу чи підвищити професійний рівень, набути нових навичок, – зазначив Володимир Онацько. – Обмежень за віком для бажаючих навчатися немає. З досвіду можу сказати, що переважно у нас вчаться тридцяти-сорокарічні люди. Термін – мінімум 3,5 місяця. Є короткотермінові курси. Випускники отримують свідоцтво державного зразка про отриману професію або посвідчення про підвищення кваліфікації.
Лілія Жила зупинилася на особливостях кожної професії, сфері її застосування. Наголосила, що є програми навчання для голів ОСББ, приватних підприємців та бажаючих відкрити власну справу. Зокрема тут уже навчали тих, хто хоче вирощувати курей, відкрити перукарню, займатися нігтьовим дизайном тощо.
– Нас цікавлять ваші професійні уподобання. Звертайтеся й повідомляйте, який фах вам потрібний. Ми формуємо список професій для подальшого ліцензування, – повідомила вона учасникам заходу.
Для відвідувачів провели екскурсію навчальним закладом.
Одна з учасниць Днів відкритих дверей – полтавка Олена.
– За спеціальністю я швачка, але минуло вже багато часу відтоді, як працювала за фахом. Чи перенавчатися, ще не визначилася. Перебуваю на обліку в центрі зайнятості, можливо, спробую щось нове, зацікавила робота поштаря, – зазначає жінка.
Ганна – майбутній оператор поштового зв’язку. Говорить, враження від умов, навчальної програми хороші:
– Чесно кажучи, коли йшла сюди, думала, що робота на пошті легша, а виявилося – складніша, але тим і цікавіше. Процес навчання подобається, всі до нас уважні. Викладачі, куратор групи дуже хороші. Направив мене Котелевський районний центр зайнятості, працевлаштовуюся в Полтаві. Півтора місяця ми вивчаємо теорію, півтора – практика на робочому місці. І довше б повчилася, та треба заробляти. Договір з роботодавцем потрібно відпрацювати.
Кілька жінок опановують професію “Офісний службовець (бухгалтерія)”.
– У нас шість людей у групі за індивідуальною формою навчання, всі з різних районів, усі подружилися. Я з Гадяча, за направленням Гадяцької міськрайонної філії обласного центру зайнятості, – розповідає Наталія. – Умовами навчання задоволена, дізнаємось багато нової інформації, вивчаємо потрібні в роботі бухгалтерські програми. Навчання і житло в гуртожитку ПУЕТ безкоштовні, за нас платить центр зайнятості. Вчитися 5 місяців з практикою, екзамени – у березні. Як вивчимося, будемо конкурентоспроможні й матимемо більше можливостей для влаштування на роботу. Для мене бухгалтерія – нова сфера, ніколи не працювала бухгалтером. Колись навчалася у технікумі, але не закінчила, а тепер наче повернулася в студентську юність і в професію.
– А я працювала бухгалтером. Після реорганізації підприємства залишилася без роботи. Машівська районна філія обласного центру зайнятості направила на перепідготовку, – каже Валентина.
– Бухгалтерія для мене зовсім нова справа, – додає Тетяна з Кобеляцького району. – Та я сама вибрала цю професію, а не продавця чи касира. Свого часу була соцпрацівником, медреєстратором. Освіту маю вищу будівельну, однак без досвіду роботи нікуди не брали.
– І у мене повна вища освіта за напрямком фінанси і кредит, закінчила технічний університет імені Кондратюка, – долучається до розмови Олена, яка навчається тут за направленням Карлівської районної філії обласного центру зайнятості. – За спеціальністю не працювала, після декретної відпустки не брали. Зареєструвалася в центрі зайнятості і поїхала на курси підвищення кваліфікації. Коли закінчу, є шанс, що підприємство візьме мене на роботу.
Крім ліцензованих професій, навчальний заклад запрошує на курси цільового призначення для підвищення кваліфікації за напрямками: сільське та лісове господарство, виробництво харчових продуктів та напоїв, охорона праці, транспорт, промисловість, виробництво одягу, послуги, торгові обчислення та розрахунки. Та платні курси – забезпечення функціонування ОСББ, основи підприємницької діяльності.

Адреса навчального центру: 36011, м. Полтава, проспект Першотравневий, 13. Зупинка громадського транспорту “Краєзнавчий музей”.
Телефони для довідок: (0532) 56-47-16, 56-46-90.
Адреса сайта: http://cpto.pl.ua.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.