Організація дозвілля – за литовським зразком

Надати можливість кременчуцьким дітям безкоштовно або на цілком доступних умовах займатися малюванням, моделюванням чи відвідувати інші гуртки за інтересами покликаний українсько-литовський проект розвитку неформальної освіти, що фінансується Фондом Співпраці за підтримки міністерства закордонних справ Литви та Посольства Литви в Україні.
У рамках реалізації цієї ініціативи делегація литовських фахівців відвідала Кременчук, щоб поділитися зі своїми українськими колегами досвідом з організації якісного і змістовного дозвілля дітей із мінімальними затратами.
– У себе в Литві ми щомісяця виділяємо по 15 євро на одну дитину, щоб вона мала змогу обрати собі гурток чи секцію до смаку. Цих грошей не завжди вистачає, але сума, що виділяється з бюджету, значно зменшує фінансове навантаження на сім’ю, й батькам не доводиться відмовляти дитині в занятті танцями, малюванням чи улюбленим видом спорту. Вони лише доплачують невелику різницю й мають гарантію, що їхня дитина зможе відвідувати будь-який гурток за інтересом, – розповів один із гостей, член комітету освіти і науки парламенту Литви Гінтарас Степонавічус.
Бюджетні кошти, що виділяються в Литві на організацію дозвілля дітей шкільного віку, перераховуються на той державний чи приватний позашкільний заклад, який вирішує відвідувати учень.
– Фактично гроші пішли за дітьми, й це створило здорову конкуренцію між закладами неформальної освіти, сприяло збільшенню їх кількості й підвищенню якості освітніх послуг. Ми змогли запровадити багато нових цікавих програм для дітей, що реалізуються – в тому числі – на базі бібліотек та муніципальних музеїв і користуються популярністю. Так, до реформування неформальної освіти гуртковою роботою в нас було охоплено близько 27 відсотків дітей, а після цього кількість відвідувачів позашкільних секцій зросла вдвічі, – зазначив Гінтарас Степонавічус.
У виконкомі Кременчуцької міської ради з ентузіазмом зустріли проект розвитку неформальної міської освіти за литовським зразком і запевняють: через рік, тобто восени 2018 року, в місті розпочнеться його фактичне запровадження. Нині необхідно сформувати єдиний реєстр дітей шкільного віку, визначитися із обсягом так званого “учнівського кошика”, тобто із коштами міського бюджету на організацію дозвілля кожного маленького кременчужанина, й механізмом перерахунку бюджетних коштів. Участь у проекті зможуть брати заклади, що пройдуть відповідну акредитацію й матимуть право на отримання бюджетних коштів.

Юлія ДУМКА-КОНДРАТЬЄВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Коментарів до запису: 1

  1. чорний кран сказав:

    Привіт! У вас є приємний блог. Будь ласка, продовжуйте!

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.