Складні життєві обставини

“Прошу розповісти, що означає термін “складні життєві обставини” і за яких умов дитині чи сім’ї може надаватися допомога від держави як таким, що потрапили в них? Куди потрібно звертатися? Переживаю за свою внучку, батько якої зловживає алкоголем.
Тетяна.
Чутівський район”.

Відповідно до Закону України “Про охорону дитинства” дитина у складних життєвих обставинах – це та, яка потрапила в умови, що негативно впливають на її життя, здоров’я та розвиток у зв’язку з інвалідністю, тяжкою хворобою, безпритульністю, перебуванням у конфлікті із законом, залученням до найгірших форм дитячої праці, залежністю від психотропних речовин та інших видів залежності, насильством та жорстоким поводженням у сім’ї, ухилянням батьків чи осіб, які їх замінюють, від виконання своїх обов’язків, обставинами стихійного лиха, техногенних аварій, катастроф, воєнних дій чи збройних конфліктів тощо, які встановлено за результатами оцінки потреб дитини.
Облік дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, веде служба у справах дітей.
Підставами для взяття на облік таких дітей є:
* проживання в сім’ї, у якій батьки або особи, які їх замінюють, ухиляються від виконання своїх обов’язків: без поважних причин не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування, що негативно впливає або може вплинути на її фізичний розвиток, не створюють умов для отримання нею освіти;
* скоєння фізичного, психологічного, сексуального, економічного насильства над дитиною, жорстоке поводження з нею або загроза його вчинення;
* залучення дитини до найгірших форм дитячої праці;
* систематичне самовільне залишення дитиною місця постійного проживання;
* переміщення дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, з тимчасово окупованої території чи району проведення антитерористичної операції.
Виявлення дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, може здійснюватись через безпосереднє звернення дитини або її законного представника до служби у справах дітей чи до інших суб’єктів соціальної роботи з сім’ями, дітьми та молоддю; через отримання повідомлень від служб, що займаються соціальною роботою з сім’ями, дітьми та молоддю; за зверненнями громадян.
Відповідь підготовлена

Міністерством соціальної політики України.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.