Свята і будні книгозбірні

У бібліотеці-філії № 7 Полтавської міської централізованої бібліотечної системи зібралася повна зала людей, які люблять і поважають завідувачку цієї установи Людмилу Заливчу, щоб привітати з трудовою ювілейною датою і прийдешнім професійним святом. Ідея і сценарій – громадської діячки, великого друга бібліотеки, учасниці масових заходів, які проходять тут, Катерини Калініченко.
Теплі слова про Людмилу Олександрівну сказали учасниці бібліотечного гуртка “Українські вечорниці”, який вона, прекрасна рукодільниця, організувала і веде (нещодавно там вишили бісером оберег “Українські дороги Тараса Шевченка”), поети, котрих представляла читачам на творчих вечорах. Вшанували жінку і волонтери – за те, що вона з колегами допомагає Українській армії. Людмила вечорами пече печиво і пиріжки, щоб зранку передати солдатам у зону проведення антитерористичної операції.
Музичними дарунками привітали Людмилу композитор і виконавець Володимир Раковський, співаки Андрій Шевченко, Віра Мотчана, Лідія Новікова, представники творчих колективів ветеранів “Берегиня”, “Оберег”, “Полтавські піснярі”. Концерти цих художніх колективів, які діють при територіальних центрах соціального обслуговування Полтави, часто відбуваються в бібліотеці й збирають повну залу. Адже книгозбірня на Половках – єдиний культурний заклад мікрорайону, і людям поважного віку немає іншої можливості для організованого дозвілля, ніж участь у бібліотечних заходах. На концертах і вечорах, які Людмила Заливча часто веде сама, присутні, буває, стають і артистами.
Бібліотеку пані Людмила зробила соціокультурним центром мікрорайону. Крім традиційних функцій з комплектування, видачі, популяризації друкованих видань, тематичних книжкових виставок, книгозбірня впроваджує нові інформаційні технології, проводить чимало масових заходів, зустрічей із цікавими людьми, відкриває і презентує творчість читачів. Людмила Олександрівна – частий гість на бібліотечних уроках в Полтавському університеті економіки і торгівлі.
Колектив сьомого філіалу – це п’ятеро фахівців свої справи. У бібліотеки – близько 4 тисяч користувачів за рік, фонд книг, періодики, документів на інших носіях налічує 40 тисяч одиниць. Є інтернет-доступ для користувачів. Передплачуються більше 30 періодичних видань, усі полтавські газети.
– Співпрацюю з творчими колективами, – розповідає Людмила Заливча. – У нас виступають аматори не тільки Полтави, а й навколишніх сіл. На наших “Грудневих вечорницях” щоразу представляю нових співаків – із сіл Калашники, Зінці, Розсошенці. У перспективі сподіваємось налагодити співпрацю з аматорами із Супрунівки. Наші часті гості – відомий композитор Олексій Чухрай зі своїм колективом, ветеранський хор “Червона гвоздика” з міського Будинку культури.
Співрозмовниця розповіла, що стати бібліотекарем мріяла з дитинства, а вчилася професії сім років:
– Після восьмирічки в Землянках Глобинського району, на батьківщині Раїси Кириченко, вступила в культосвітнє училище в Олександрії Кіровоградської області. У Гадяцьке приймали тільки після 10-го класу. Закінчивши училище з червоним дипломом, одразу вступила на бібліотечний факультет Харківського інституту культури. За направленням у 1987 році приїхала на роботу в бібліотеку-філію № 7, з першого свого робочого дня і досі працюю тут. Приємно, коли в рідному селі односельці кажуть, що читали про мене і нашу бібліотеку в “Зорі Полтавщини”.
Від імені колег із 30-річчям трудової діяльності Людмилу Заливчу привітала директор Полтавської міської централізованої бібліотечної системи Таміла Дузенко. Своїх гостей бібліотекарі пригощали короваєм, подарованим учасниками ансамблю “Полтавські піснярі” та групою земляків Людмили із села Землянки Глобинського району.

Наталія ЖОВНІР
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.