“Гребінчині вечорниці”

Таку назву мав Перший Міжнародний фестиваль культури, що відбувся на батьківщині відомого українського поета, байкаря, прозаїка, видавця, громадського діяча, автора знаменитого романсу “Очі чорнії” Євгена Гребінки – в селі Мар’янівка та в місті Гребінка, названому на честь земляка.
Автор ідеї, засновник та художній керівник фестивалю Микола Рудаков впевнений, що започатковане ним дійство матиме довгу й успішну історію. Фестиваль пройшов за сприяння Гребінківської райдержадміністрації, районної і міської рад, Мар’янівської сільської ради. Активну участь у підготовці фестивалю взяли також громадська організація “Нащадки духовної спадщини Євгена Гребінки” та Міжнародний доброчинний фонд “Українська хата”.
Пам’ять Євгена Гребінки учасники фестивалю вшанували покладанням квітів на його могилу в Мар’янівці. Під час фестивалю кожен відвідувач міг знайти щось собі до душі. У розмаїтій програмі свята були театралізоване дійство “На гостину до Гребінки”, парад у національному одязі, зустрічі школярів з українськими письменниками та поетами Гребінчиного краю, засідання за “круглим столом” “Духовна спадщина Євгена Гребінки на сучасному етапі”, майстер-класи з музичних дисциплін у Гребінківській музичній школі, гра-розвага Всеукраїнської дитячої газети-журналу “Я сам(а)”, свято мистецтв “Всесвіт талантів – Гребінчиному краю!”
Головною родзинкою став творчий конкурс у номінаціях “Вокал”, “Художнє слово”, “Музика”, “Образотворче та декоративно-прикладне мистецтво”. Учасників з Полтавщини, Черкащини, Житомирщини, Кіровоградщини, міста Києва та Республіки Білорусь оцінювало поважне журі у складі народної артистки України Лідії Михайленко, письменниці Антонії Цвід, заслуженого працівника культури України, професора КНУКіМ Петра Андрійчука, заслуженого артиста України Віктора Кавуна, композитора і виконавця, лауреата міжнародних конкурсів Ігоря Якубовського та інших.
Феєричним завершенням фестивалю став гала-концерт, на якому виступили гості свята – народна артистка України Надія Шостак, письменниця з Болгарії Анна Багряна, заслужений журналіст України Сергій Савелій, члени журі фестивалю, а також переможці та призери конкурсу. Гран-прі (приз – ноутбук) представники ГО “Нащадки духовної спадщини Євгена Гребінки” вручили народному фольклорному колективу з села Давидівка на Полтавщині.

Наталія ЛАКУША
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.