Полтавщина – серед основних донорів Державного бюджету

Підсумки економічного, соціального розвитку та виконання бюджету області за перше півріччя 2017 року підбили на спільному розширеному засіданні члени колегії обласної державної адміністрації і ради регіонального розвитку, яке провів голова ОДА Валерій Головко. В роботі зібрання взяв участь народний депутат України Андрій Река.
Як наголосила доповідач, директор департаменту економічного розвитку та залучення інвестицій ОДА Інна Іщенко, Полтавська область вже у першому кварталі поточного року утримувала перше місце в державі за показниками економічної ефективності. Досягнута динаміка не лише не збавляється, а в окремих напрямках навіть нарощується. Область – фінансово самодостатня і є одним із основних донорів Державного бюджету. В першу чергу це результат роботи промислового комплексу Полтавщини. Майже вісім відсотків загального обсягу реалізованої промислової продукції в Україні припадає на Полтавщину. А це – понад 76 мільярдів гривень. Найбільша питома вага – за добувною і переробною галузями. З плюсом ідуть харчова, металургійна та машинобудівна галузі. Остання, наприклад, має приріст до аналогічного періоду минулого року 40 відсотків. Серед лідерів – ПАТ “Крюківський вагонобудівний завод”, ПАТ “Полтавський автоагрегатний завод”, ПАТ “Полтавський турбомеханічний завод”, ПАТ “Хорольський механічний завод”. Полтавська область робить вагомий внесок в досягнення енергетичної незалежності України і є лідером з видобування вуглеводнів. Так, видобуток газу збільшився на 4 відсотки (загальний обсяг – 4,4 мільярда метрів кубічних), добуто 216 мільйонів тонн газового конденсату і понад 80 тисяч тонн сирої нафти.
В області забезпечено лідируючі позиції в багатьох галузях агропромислового комплексу, триває збирання врожаю зернових та зернобобових культур. Нині намолочено понад 1 мільйон 397 тисяч тонн збіжжя. Обсяг продукції в АПК склав 1,9 мільярда гривень, що є одним з кращих показників в Україні.
Розвиток народногосподарського комплексу відбувається зокрема завдяки реалізації комплексних програм щодо підтримки малого та середнього бізнесу, залучення інвестицій, поліпшення доступу до фінансових і кредитних ресурсів.
Яскравим прикладом позитивних економічних тенденцій в області є і будівельна галузь. Збільшення темпів будівельних робіт склало 47 відсотків. Успішно реалізуються плани житлового будівництва, у тому числі за соціальними програмами.
Також досягнуто позитивного балансу в зовнішньоекономічній діяльності. Експорт збільшився на 32 відсотки. Нині в Полтавський регіон залучено інвестицій понад 1 мільярд доларів США, з них у першому півріччі звітного періоду – понад 12 мільйонів. Зростає й освоєння капітальних інвестицій. Найактивніше цей процес відбувається в промисловості.
Значна увага приділялася соціальній сфері, зокрема йшлося про залучення коштів інвесторів у медичну галузь, у тому числі Світового банку та МБРР. Серед нововведених соціально значимих об’єктів – центр надання медичних послуг у Шишаках, спорткомплекс у Решетилівці, дитячий садочок європейського рівня в Омельнику Кременчуцького району, гуртожиток для медичних працівників у Полтаві, центр надання адміністративних послуг у Пирятині.
Полтавщина – серед лідерів у проведенні децентралізації. Наразі створено 39 об’єднаних територіальних громад. Вони вже реалізували 110 вагомих соціально значимих проектів, нині реалізується 46.
Щодо виконання бюджету, то, як повідомив директор департаменту фінансів ОДА Павло Кропивка, надходження до бюджетів усіх рівнів у області в звітному періоді склали 17 мільярдів 300 мільйонів гривень, що на понад 40 відсотків більше, порівняно з відповідним періодом минулого року.
Під час обговорення було оприлюднено інформацію про значне збільшення залишкових коштів, які накопичуються на рахунках місцевих бюджетів, водночас потреби громад не вирішуються. Валерій Головко доручив проаналізувати ефективність використання коштів.

Віктор КІКОТЬ
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.