Нова українська школа: зміни уже почалися

Перший дзвінок нового навчального року – це завжди свято, що для кожного звучить у складній поліфонії емоцій: від тривожно-радісних у наймолодших учнів до тривожно-мінорних у випускників шкіл і вишів. А ще ж у цій гамі й почуття вчителів, викладачів, батьків. День знань їм усім загалом сигналить про головне: у когось дитинство, а в когось тривалий відпочинок лишається позаду, попереду в усіх – велика робота, що вимагає значних зусиль. Бо ж до всього – триває реформа загальної середньої освіти: зміни починаються вже із початкової школи, готується перехід на
12-річне навчання, на нові умови вступу до вищої школи. І все це, як запевняють у Міносвіти, лише перший крок на шляху до нової української школи.
Цьогоріч до першого класу в Україні пішли 408 206 дітей, із них 13,5 тисячі – маленькі полтавці. До 10-х класів області йде 6,5 тисячі учнів. Загалом у 645 навчальних закладах усіх типів і форм власності освіту здобуватимуть 128 тисяч полтавських школярів.
Як зазначала напередодні навчального року директор департаменту освіти і науки облдержадміністрації Олена Харченко, функціонуватиме 21 опорна школа (філій – 32). Організовано стовідсоткове перевезення учнів до навчальних закладів і додому. Заплановано закупити 9 шкільних автобусів (з яких 3 уже придбані). Інклюзивне навчання у 2017–2018 навчальному році буде організовано у 125 загальноосвітніх навчальних закладах. У 431 освітньому закладі області створено архітектурну доступність для осіб з інвалідністю.
Чотири школи (у Полтаві, Кременчуці, Горішніх Плавнях та в Решетилівському районі) визначені Міністерством освіти і науки України пілотними для впровадження нового Державного стандарту початкової загальної освіти у 2017–2018 навчальному році – в ході реформи “Нова українська школа”.
Загалом у 100 школах у всіх регіонах України з вересня починається впровадження нового навчального стандарту початкової освіти. А з 2018 року уже всі першокласники підуть у нову українську школу, заявила на Всеукраїнській серпневій педагогічній конференції міністр освіти і науки Лілія Гриневич.
Освітяни Полтавщини обговорили реформу загальної середньої освіти під час традиційної серпневої обласної педагогічної конференції, зібравшись у Шишацькій обласній гімназії-інтернаті для обдарованих дітей. Йшлося про здобутки галузі й основні завдання на новий навчальний рік.
У день свята знань усе ж нас єднає радість, її переживають навіть ті, хто лише спогадом повертається в рідну школу. Але майбутнє освіти в Україні так само хвилює кожного, бо за ним престиж нашої держави на міжнародному рівні.

Марія ВІТРИЧ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.