На святі української культури в Білорусі

Справжнє свято української культури, присвячене 26-й річниці Незалежності України, відбулося 20 серпня на території Верхнього міста в столиці Білорусі – Мінську.
У Посольстві України в Республіці Білорусь відбулося урочисте погашення філателістичної продукції, яку до Свята української культури в Мінську підготувала Полтавська дирекція ПАТ “Укрпошта”. Наше поштове відомство вже вдруге провело таку церемонію за кордоном. Згідно з правилами Всесвітнього поштового союзу таку акцію національні пошти можуть проводити лише на батьківщині. Тому спецпогашення в Мінську відбулося у приміщенні української амбасади, а це офіційна територія України. Погашення здійснили Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Білорусь Ігор Кизим, директор Республіканського центру національних культур (Білорусь) Ольга Антоненко та керівник відділу поштових послуг Полтавської дирекції ПАТ “Укрпошта” Наталія Чепурна. Разом із маркою був представлений поштовий конверт, на якому зображено концертний ансамбль “Чураївна” Полтавської обласної філармонії – титульний учасник свята української культури в Мінську. До речі, погашення марки відбулося водночас з аналогічним погашенням у Полтаві.
Свято української культури на центральній площі білоруської столиці відкрили голова Мінського міського виконавчого комітету Андрій Шорець та Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Білорусь Ігор Кизим. Як відзначив Андрій Шорець, проведення днів національних культур у Мінську стало доброю традицією: “Ми особливо вдячні за допомогу в організації цього свята гостям, які приїхали з Полтави. Вважаю, що такі заходи об’єднують наші народи. Адже, попри спеку, прийшли сотні людей, і вони отримують надзвичайно багато позитивних емоцій”. Ігор Кизим щиросердно привітав присутніх зі святом та зачитав вітальний адрес міністра культури України Євгена Нищука.
У пісенно-музичній частині свята взяли участь творчі колективи українських громадських організацій та окремі професійні виконавці з України. Серед них – концертний ансамбль “Чураївна” під орудою Лесі Гринчук, провідна солістка Полтавської обласної філармонії, народна артистка України Наталія Хоменко, заслужена артистка України Ярослава Руденко, артистка Полтавського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені М. В. Гоголя Лідія Кретова, солістка Запорізької обласної філармонії Юлія Якса. Крім того, були представлені колективи художньої самодіяльності з усіх областей Білорусі. Програму “Із золотого фонду української естради” подарував Мінську концертний ансамбль “Чураївна” та провідні солісти Полтавщини.
Чудовий настрій гостям свята дарував режисер-постановник та ведучий свята, доцент Полтавського педуніверситету Гліб Кудряшов, який не лише захоплював глядачів українським словом, а й сольно виконував українські пісні та проводив різнотематичну вікторину.
У рамках заходу провели виставки українських традиційних ремесел та вишивки. На ярмарку народних майстрів можна було придбати оригінальні українські сувеніри, українськомовну літературу, ювелірні вироби. Гостей свята частували вишуканими стравами української кухні: варениками, галушками, національними напоями.
Апогеєм свята стало незвичайне видовище – безліч лелек у серпневому білоруському небі. Сотні двокрилих символів Білорусі, ніби зачаровані українською піснею, довго кружляли над сценою, ніби благословляючи Україну від імені всіх білорусів, які завітали на гостину до української родини.
Свято української культури завершилося наступного дня біля пам’ятника Тарасові Шевченку в Мінську. Надзвичайний і Повноважний Посол України в Білорусі Ігор Кизим, представники дипломатичного корпусу, української діаспори, громадськості білоруської столиці, члени творчої делегації Полтавщини поклали квіти до підніжжя монумента Кобзареві.

Микола БЕЗНОС
“Зоря Полтавщини”

Біля пам’ятника Тарасові Шевченку в Мінську.

Наталія Чепурна, Ольга Антоненко, Ігор Кизим на церемонії спецпогашення марки і конверта до свята української культури.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.