Барви і відлуння ярмарку

Відшумів ярмарок, відмерехтіли яскравими кольорами його вишиванки, кісники, намиста, концертні костюми і вогні вечірніх софітів. Чим запам’яталося цьогорічне торговище?
Коровай миру
Уже першого дня, невдовзі після відкриття ярмарку, на сцені біля Садиби Хіврі було зареєстровано черговий рекорд України – Коровай миру, привезений на ярмарок численною делегацією харків’ян (більше півсотні підприємств сусідньої області експонували та продавали тут свою продукцію). Це диво хлібопекарського мистецтва важило 617 кілограмів 750 грамів. Отож новий рекорд України було зафіксовано і вручено відповідний сертифікат прямо на ярмарковій сцені. Прикрашали коровай герби 11 міст, у тім числі й із прифронтової зони, до яких Коровай миру вирушив естафетою відзначати державні свята. У прифронтовому Маріуполі він красуватиметься 10 вересня з нагоди Дня міста. Випічку гербів, карти України та елементів декору майстри розпочали ще на початку серпня.
Головний меседж акції “послали” салтівські пекарі: у якому б куточку країни ти не жив, спечи булочку, паляничку і передай свій гостинець українському солдату на передову чи маленькому сироті, що мешкає поряд. Стартувала ідея від Садиби Хіврі на Жабокрицькому майдані у Великих Сорочинцях.
У павільйонах Полтавщини
Родзинкою цьогорічного Сорочинського ярмарку вперше за багато років став майданчик, де розташувалася полтавська експозиція: чверть сотні дерев’яних будиночків пропонували з вітрин покупцям усе, чим багатий кожен регіон нашої області. А у внутрішньому дворі цього своєрідного павільйону розгорілося ціле дійство. Перед концертним майданчиком на святковому постаменті – коровай під назвою “Полтавська гостинність” виробництва Хорольської мехпекарні. Звісно, перевершити за вагою національний рекорд хорольчани не намагалися, а от за витонченою красою п’ятиповерхового плетива з колосків, квітів, орнаментів харківському до хорольського було таки далеко. Кожен район і на внутрішньому дворі постарався показати усі свої щедроти: подвір’ячка повистеляли споришами, очеретами, домотканими хідничками, позаставляли столи пирогами, наливками, салом-ковбасою. Ось група депутатів обласної ради заглядає за тини, оцінює ярмаркову дивину. Машівський двір, із якого торгують медовухою, медовим квасом, розписними пряниками, прикрашають бурова вишка та симпатичний солом’яний бичок із кільцем у носі – біля нього вже перефотографувалася купа любителів селфі.
…Ось у центрі полтавського подвір’я закінчує свій виступ фольклорний колектив “Світанок” ветеранів Новоселівського будинку культури Полтавського району. Як з’ясувалося в розмові, на початку зими “Світанку” виповниться 35 років. Середній вік артистів – 60, а найстаршому учаснику Анатолію Зайцю, майстру гуморесок, – 78! Колектив уже виступив на одній із трьох центральних сцен ярмарку і тепер розважає гумором та співом земляків.
Наталія Вошанова, менеджер Гадяцького бурякогосподарства, пропонує ярмаркувальникам смачну випічку: тутешні короваї хоч на весілля, хоч на День села, а ще – булочки, пиріжки, крупи, макарони, мед, гранульовані корми. Все це виробляється у Мартинівці Гадяцького району. Біля козельщинського прилавка майстер-клас із виготовлення нагрудних “триколорів” із жовтих, блакитних та рожевих стрічок проводить Юлія Колісниченко. Вона розповідає: “Ми привезли на ярмарок вироби юних талантів нашого краю. Живопис, вишивка, бісероплетіння, інші здобутки гуртківців дитячо-юнацької творчості. З-поміж юних картингістів є спортсмени дуже високого рівня. На ярмарок приїхала 9-річна Марійка Кравченко, яка вже виборює місця у трійці лідерів українських та європейських змагань”.
Решетилівський район, крім традиційних гостинців та вишивок, демонстрував своє килимарство, Диканський – олійні, молочні та борошняні вироби, комбікорми, насіння кукурудзи та соняшнику, яблука від “Садів Полтавщини”.
За межами полтавського павільйону – інші музики, інший крам. Шкварчать шашлики, пахнуть страви, виблискує полив’яний посуд, майорять на вітрі вишиванки усіх кольорів і фасонів. Гобелени, кераміка, авторські ляльки, коралі, картини, прикраси… Щоб перелічити хоч частинку експонованого, таки треба почитати вголос безсмертний “Сорочинський ярмарок” Миколи Гоголя.
Традиції і новації
Цьогоріч занедужали воли – не витримали неймовірної спеки, що дошкуляла Полтавщині половину літа. Тож по Жабокрицькому майдану гоголівські герої усі ці дні пересувалися упряжкою баских дібрівських коней.
Із традиційного – етнографічні та обрядові дійства, свята – сала, гарбуза, галушки. Повернулася популярна ярмаркова розвага – оновлений нарешті стовп із подарунками, куди завзято дерлися голі до пояса чоловіки і зовсім не за презентованою на верхівці пляшкою.
Свої товари привезли у Сорочинці виробники з Азербайджану, Білорусі, В’єтнаму, Індії, Китаю, Польщі. Учасників торговища цьогоріч нарахували понад 2,5 тисячі, учасників фестивалю – понад 5 тисяч. Приїхали представники більшості регіонів України, у тім числі й Донеччини та Луганщини.
Найбільша новація очікує Жабокрицький майдан у Сорочинцях наступного року – Національний ярмарок пива у червні. Вже триває співпраця з мерією Мюнхена та організаторами “Октоберфеста”, ряд українських провідних виробників пива готові взяти участь у заході.
***
А насамкінець – про дрібниці й не лише. Якщо їдеш на захід по роботі, зі скромної газетярської зарплати придбати пиріжок із капустою за 5 гривень – це нормально. Але решту природних потреб також ніхто не відміняв. Туалет з усіма зручностями під солом’яною стріхою неподалік Садиби Хіврі обслуговували “на касі” два молодики у блакитних футболках: хвацько рахували здачу, відривали квитанцію, видавали блискучий жетон. Кидаєш його в щілинку турнікета й потрапляєш усередину. Ну прямо столичний метрополітен. Усе б добре, тільки, скажімо, харківське метро визнане одним із кращих у світі, а вхід до нього – на цілу гривню дешевший… Із такими розцінками пивний фестиваль-2018 ризикує пахнути дещо інакше.

Ольга ЩЕГЛОВА
Анна ВАСЕЦЬКА (фото)
“Зоря Полтавщини”
Роман ВОЛКОВ (фото)
Журналіст

Автограф Миколи Гоголя.

Дівчинонька-горлиця і козак, як орел…

Коровай миру – коровай-рекордсмен.

Привітання учасникам і гостям ярмарку.

Ярмаркові гостинці з Кобеляцького району.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.