“У дереві живе душа митця”

Нещодавно в Хорольському районному краєзнавчому музеї відкрилася персональна виставка Івана Чеха – члена Національної спілки майстрів народного мистецтва України.
Митець перетворює звичайнісіньке дерево на неповторні скульптури, на що затрачає багато часу та копіткої праці. Усі вироби створено із різних порід дерев: липи, тополі, груші, акації, ясена, дуба. А складніше, розповідає автор, виготовляти скульптури з бузини через її велику в’язкість. Усього в доробку народного майстра майже 500 робіт різного напрямку. Цього разу представлені скульптури на героїчну, історичну, міфологічну тематики.
Іван Чех родом із села Грушине Хорольського району. За професією – лікар. Закінчив Лубенське медичне училище і Полтавський медичний стоматологічний інститут за спеціальністю “лікар-стоматолог”. Упродовж останніх тринадцяти років працює у Хорольському центрі дитячої та юнацької творчості: веде гуртки різьблення по дереву “Умілець” та образотворчого мистецтва “Палітра”.
Як говорить Іван Федорович, його дружба з деревом почалася із того, що колись виготовляв моделі кораблів. Його народні іграшки і фігури казкових та історичних героїв вирізьблені вручну, не оброблені лаками та фарбами. Вони прикрашають приватні колекції та національні музеї Полтавщини та України. За роки мистецької праці Іван Чех став визнаним народним майстром скульптури, він – дипломант обласної премії імені Панаса Мирного, учасник багатьох всеукраїнських виставок, конкурсів, фестивалів і ярмарок.

Підготував Сергій МІСЮРЕНКО.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.