Жінка, яка вміє любити

Ада Роговцева – це ім’я, це легенда, це яскрава епоха в мистецькому житті України. Народна артистка УРСР (1967), народна артистка СРСР (1978), Герой України (2007). Дружина незабутнього українського актора Костянтина Степанкова.

Вона – одна із найвидатніших актрис сучасності. Її кар’єра починалася за часів СРСР, майбутня зірка мала змогу, але не спокусилася переїздом до Москви, залишилася в Києві, де сповна реалізувала свій талант. Сьогодні артистка добре відома за межами рідної країни, її називають іконою українського театру і кіно. Незважаючи на поважний вік, Ада Миколаївна активна не лише на сцені, вона бере участь у суспільному житті, займається благодійністю.
Народилася Ада Роговцева у Глухові Чернігівської (нині – Сумської) області 16 липня 1937 року. Батько, Микола Іванович Роговцев, мав дві вищі освіти, до війни працював у НКВС. Мати, Ганна Митрофанівна Зайковська, за фахом агроном. Родині доводилося часто переїжджати. Після війни Микола Іванович спився і жив останні роки в Полтаві.
Ада навчалася у Полтавській школі № 10, із 1954 по 1959 рік – у Київському театральному інституті імені Івана Карпенка-Карого. Уже з першого курсу знімалася в кіно, встигала зіграти ролі в декількох фільмах на рік, а в своєму першому фільмі “Коли співають солов`ї” зіграла відразу головну роль.
З 1958 року – артистка Київського національного академічного театру російської драми імені Лесі Українки, де працювала понад 35 років і зіграла 60 ролей. Майже 700 разів виходила на сцену у виставі “Варшавська мелодія”, яку вважає найзнаковішою у своїй акторській кар’єрі, бо “це людська сповідь, а така форма буде цікавою в усі часи”. Опісля гастролювала із концертними програмами та камерними театрами. Грала в багатьох спектаклях Романа Віктюка.
У Київському академічному театрі драми і комедії на Лівому березі грає у виставах “Рожевий міст” та “Вася повинен зателефонувати”, які поставила донька Роговцевої Катерина Степанкова.
Зі своїм чоловіком Костянтином Петровичем Степанковим (народним артистом СРСР) Ада познайомилася ще в інституті, вийшла за нього заміж, народила двох дітей – дочку Катерину і сина Костянтина, дочекалася онуків – Дашеньку і Альошу. Коли Аді було 67 років, її чоловік пішов із життя. Вони прожили разом 46 років. “Він – єдине кохання мого життя. Я любила свого чоловіка так сильно, що в мене завмирало серце. Він мріяв дожити до золотого весілля, але не дожив”, – зізналася актриса в одному з інтерв’ю. А в 75 років вона втратила і сина Костянтина, якого забрала важка хвороба.
Роговцева – ще й автор поетичних збірок “Мамині молитви” і “Цілую голос твій”, книг “Мій Костя” і “Свідоцтво про життя”. Пережити смерть чоловіка їй допомогло бажання написати. “Сіла, – розповідає Ада Миколаївна, – і написала історію нашого кохання. Цією історією я його й оплакала… Коли вийшла книжка “Мій Костя”, здалося, що Костя нас відпустив. Відпустив, пішов і… залишився”. У спогадах “Свідоцтво про життя” Роговцева майже не пише про себе. Її герої – батьки, рідні, чоловік і діти, актори, режисери… Та, прочитавши ці історії, бачимо за ними саму авторку – жінку, яка вміє любити. “Поезія – це завжди якийсь поштовх, – вважає Ада Роговцева. – Треба знаходитись у стані гармонії – з природою, людьми, самим собою, щоб вона тобі була дарована”.
2003 року Ада Роговцева і Катерина Степанкова разом зіграли у виставі “Варшавська мелодія-2”.
До 80-річчя великої акторки створена родинна мелодрама “Соломон у спідниці”. Режисер-постановник – її донька Катерина Степанкова. З цією прем’єрою артистка нині гастролює містами України.

Підготувала Марія ВІТРИЧ.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.