“Відчуєш серцем – йдеш у новий час!..”

Мимоволі думаєш, що це вища життєва справедливість, коли впродовж трьох десятиліть до справи розбудови національної культури всією душею прихиляються такі люди, як Валентина Шемчук. Нині вона – ювілярка…
Її чекають учні й відвідувачі бібліотек – першого вересня та на уроки з історії рідного міста, вихованці літніх таборів відпочинку – у День Конституції України, в обласній філармонії – на свято Матері, пластуни – в мальовничому Прикарпатті, талановита молодь – у День рідної мови й на Багрянівські читання, у вишах – на вшануваннях пам’яті жертв політичних репресій і на діалогах про європейський вибір України…

Українській Незалежності та геніальній поетесі Лесі Українці присвятила Валентина Шемчук разом із доброчинцем, членом Ради підприємців міста Полтави Вадимом Голобородовим справу відкриття в європейських столицях – Берліні й Тбілісі – меморіальної дошки видатній українській мисткині. За нові міжнародні ініціативи й вагомий особистий внесок у розвиток співпраці із закордонним українством палку поборницю українського духу на теренах рідної землі й у зарубіжжі нагороджено Подякою Посла України в Німеччині Андрія Мельника.
Валентина Шемчук – організатор Лесиних урочистостей у Вільнюсі й проведення в Полтавському університеті економіки і торгівлі “круглих столів” та Всеукраїнської наукової конференції за міжнародною участю до 145-ї річниці від дня народження видатної поетки. Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс висловив вдячність полтавці за ініціативу пошанування Лесі Українки. Засвідчив свою високу повагу громадській діячці та наголосив, що постать геніальної поетеси відіграє важливу роль у становленні грузинсько-українських дружніх відносин Надзвичайний і Повноважний Посол Грузії в Україні Міхеїл Уклеба. За особливо важливі заслуги в розвиткові дружби й культурних зв’язків між Україною й Грузією громадську діячку нагороджено Дипломом Всеукраїнського суспільного об’єднання “Георгія” та однойменного Полтавського територіального грузинського братства.
Валентина Шемчук сьогодні служить справі встановлення в Полтаві меморіальної дошки Першому Предстоятелеві Української Автокефальної Православної Церкви Мстиславові з родини Петлюр-Скрипників, хорунжому армії Української Народної Республіки, ад’ютантові для особливих доручень при штабі Головного Отамана і невтомному будівничому Православної Церкви в Україні на засадах істинної незалежності та соборної вільної України. Валентині Шемчук належать і дослідження та перше введення до наукового обігу біографічних джерел – світлин, документів, спогадів – полтавських гімназичних років життя Патріарха Мстислава.
Ювілярка активно долучилася й до відкриття за участю Посольства Швеції в Україні пам’ятного знака роботи Вадима Голобородова шведським воякам, загиблим на полі Полтавської битви, меморіальних дощок Тарасові Шевченку в селі Абазівці Полтавського району й “побратимові” Панаса Мирного – Миколі Дмитрієву, чиїм іменем Розпорядженням Голови Полтавської обласної державної адміністрації Валерія Головка з ініціативи Валентини Шемчук названо вулицю в нашому місті й кому громадська діячка присвятила наукове дослідження “Життя з Україною в серці”, представивши портрет Миколи Дмитрієва як палкого речника національно-культурного відродження, непримиренного борця за національні інтереси рідного краю, за вільний простір для української мови. Написане чи розказане Валентиною Шемчук – це взірець дбайливості, знань і невтомних пошуків. Сьогодні громадська діячка здійснює благородну місію донесення до загалу фіксованої нашої історії. У власних науково-художніх виданнях та в “Полтавській Петлюріані”, збірках наукових статей Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського й у альманасі “Рідний край”, у вітчизняній і зарубіжній періодиці авторка вперше оприлюднила листи, архівні документи й рукописи багатьох видатних українців, серед котрих Софія Русова, Левко Падалка, Степан Ерастов. Праці, надруковані Валентиною Шемчук, знайшли високе поцінування філологів, істориків, краєзнавців. Вона вперше зініціювала відзначення за православною традицією роковин пам’яті Панаса Мирного, Миколи Дмитрієва, Григорія Коваленка, залучивши й громадськість до участі в молитовному спомині імен видатних земляків. За вагомий внесок у розвиток музейної справи, багаторічну плідну діяльність зі збереження пам’яток історії краю й за активну благодійницьку діяльність на ниві відродження й розвитку національної культури Валентина Шемчук нагороджена Почесними грамотами Президії Українського фонду культури та Дипломами лауреата премії імені Панаса Мирного й загальнонаціонального конкурсу “Українська мова – мова єднання”.
Валентина Шемчук – доброчинець презентації в Полтаві наукового дослідження київського науковця Ірини Ігнатенко про українську жінку й благодійник представлення в Києві та Посольстві України в Німеччині унікального видання полтавки Алли Маркар’ян “Народне мистецтво Полтавщини”. Валентина Шемчук щиро прислужилася й виходу в світ цього найдокладнішого за часів Української Незалежності каталогу доробку талановитих майстрів нашої землі.
Як депутат Київської районної в місті Полтаві ради Валентина Шемчук стала ведучою і благодійником проведених у Градизьку на Глобинщині й у Кам’яних Потоках Кременчуцького району перших за 50 років в Україні акцій вшанування пам’яті земляків – жертв Голодомору 1932– 1933 років, зниклих у водосховищах Дніпра сіл і хуторів, та організованих у селі Лютеньці Гадяцького району й Кам’яних Потоках на Кременчуччині акцій увічнення пам’яті мешканців тих сіл, які серед перших шести були занесені на “чорну дошку” України. Пані Валентина й серед тих трьох громадських лідерів, котрі зініціювали на Полтавщині перший в Україні обласний конкурс дитячих малюнків “Пам’ятай свій рід”, однойменні виставки робіт дітей – учасників цього меморіального мистецького змагання та Каталог дитячих малюнків. За збереження історичної спадщини українського народу, проведення обласних конкурсів “Пам’ятай свій рід” та за вагомий особистий внесок у розвиток співпраці України із закордонним українством і єднання українських сил у світі Валентину Шемчук нагороджено Почесною грамотою Полтавської обласної державної адміністрації і Грамотою Всеукраїнського товариства зв’язків з українцями за межами України “Україна-світ”. Указом Президента України “Про відзначення державними нагородами України” за вагомий особистий внесок у вшанування пам’яті жертв геноциду українського народу у зв’язку з 75-ми роковинами Голодомору 1932 – 1933 років в Україні, за подвижницьку діяльність, спрямовану на висвітлення правди про Голодомор, Валентині Шемчук присвоєно почесне звання “Заслужений працівник культури України”.
Як член Волонтерського центру Харківсько-Полтавської єпархії Української Автокефальної Православної Церкви з перших днів російської окупації сходу України Валентина Шемчук разом із співвітчизниками Києва й Житомирщини, Волині й Львівщини, Данії й Естонії, Німеччини й Сполучених Штатів Америки бере найактивнішу участь у доставці на передній край героїчної боротьби наших захисників проти ворога гуманітарних вантажів і відремонтованої військової техніки – двигунів до БТРів – та з благословення Високопреосвященного Афанасія, архієпископа Харківського і Полтавського УАПЦ, опікується й тими, хто прибув з-під російських обстрілів, – вимушеними переселенцями з Донецької та Луганської областей. З нагоди 25-річчя Незалежності України Валентині Шемчук вручено Почесну грамоту з нагрудним знаком Полтавської обласної ради. За вагомий особистий внесок у національно-культурне відродження, активну участь у здійсненні волонтерських ініціатив із матеріального забезпечення українських військових та за невтомну самовіддану громадську діяльність і підтримку захисників Вітчизни її нагороджено орденом Пресвятої Богородиці.
Як не порахувати здійснених нею справ, так і не злічити імен, кому пані Валентина прийшла на допомогу. Її авторитет беззаперечний, а слово – вагоме й правдиве. Пані Валентина пише патріотичну поезію, проникливо й лірично співає, дає життя лялькам-оберегам. Нехай високо злітає її палке слово:
Зарониш в душу ніжний цвіт калини…
Відчуєш серцем – йдеш у новий час!..
“Сповідувати віру в Україну!” –
Лунає заклик пристрасний до нас!..

Наталя ПОДОЛЯК
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.