Канікули на білосніжних крилах “Чайки”

Влітку в Градизьку Глобинського району стає незвично гамірно й весело – у дитячий заклад оздоровлення та відпочинку “Чайка” з’їжджаються юні любителі пригод.
Свою історію заклад веде із далеких 1960-х років. Приїхавши у Градизьк, члени експедиції, якій доручили знайти підходящу місцину для табору відпочинку дітей працівників Кременчуцького заводу дорожніх машин, піднялися на легендарну гору Пивиху, що знаходиться за селищем. А там – ковили в пояс, запаморочливий краєвид на водосховище й білосніжні чайки над блакитною гладдю води. Над штучним морем, у заповідній зоні і заснували дитячий оздоровчий табір, назву для якого довго шукати не довелося…
– На території, де тепер зі зручностями відпочивають наші діти, раніше стояв глухий ліс. Під час її впорядкування було висаджено близько двох тисяч дерев і кущів кримських порід. Через те наші місця дуже нагадують Крим – у нас тут і штучне море, й гірські схили, й екзотична рослинність. Маємо все для якісного оздоровлення й змістовного відпочинку, – говорить директор ДЗОВ “Чайка” Наталія Попович.
Нині “Чайка” – один із найкращих закладів оздоровлення для дітей віком від 6 до 17 років. При розподілі путівок на літній відпочинок пріоритет надається дітям працівників Кременчуцького заводу дорожніх машин, якому належить заклад, а також Крюківського вагонобудівного заводу та Кременчуцького сталеливарного заводу. Але в Градизьк – у “Чайку” – приїздять діти не лише з Кременчука, а й з усієї Полтавщини й навіть із сусідніх Київської й Харківської областей. Щороку кількість бажаючих відпочивати у “Чайці”, на березі Кременчуцького водосховища, збільшується.
– У рамках обласної програми оздоровлення та відпочинку дітей, що передбачає часткове відшкодування вартості путівок за рахунок бюджетних коштів, до нас мають змогу приїжджати діти із самих різних сімей, у тім числі пільгових категорій, – зазначила Наталія Попович.
Табірне життя незмінно цікаве й насичене. Тематичні квести, тренінги, флешмоби, конкурсні програми, де діти залюбки демонструють свої таланти й уміння, проводяться щодня. Дітвора з артистичними здібностями пробує себе в ролі аніматорів, юні спортсмени беруть участь у Малих олімпійських іграх.
Малеча полюбляє гру “Lazer-tag”, що проводиться у рамках військово-патріотичного виховання. А старші діти із захопленням спостерігають за виступами вуличних спортсменів воркаутерів, які приїздять до них у табір, і вчаться в них основам цього надзвичайно популярного серед молоді виду спорту.
Особливо до душі юним відпочивальникам День самоврядування. В його рамках традиційно проводиться веселий ярмарок, на якому кожен має можливість витратити зароблені слухняністю й добрими справами табірні грошики – “дольчики”.
Літній ранок у “Чайці” починається зі свіжого випуску табірної радіогазети. Ефірний час місцевими новинами й іншими цікавинками наповнюють самі відпочивальники, а наприкінці зміни діти на згадку про літні враження отримують свіжий номер газети зі своїми власними публікаціями й фото.
– У нас немає практики змушувати дітей до чогось – усе робиться добровільно, – наголошує директор ДЗОВ “Чайка” Наталія Попович. – В будь-якій проблемній ситуації наші досвідчені вихователі завжди знаходять спільну мову з дітьми. Багато хто з наших вожатих раніше відпочивав у “Чайці”, а потім виявив бажання випробувати себе в іншій, більш дорослій і відповідальній, ролі. Ми залюбки підтримуємо таку ініціативу.
Дитячим закладом оздоровлення та відпочинку “Чайка” від дня його заснування опікується ПАТ “Кредмаш”. Щороку підприємство витрачає чималі кошти на обслуговування й утримання плавального басейну, упорядкування табірної й прилеглої до закладу території, озеленення. Виділяються кошти й на оновлення старих приміщень. Так, останнім часом було витрачено 3,5 млн гривень на реконструкцію і капітальний ремонт кількох спальних корпусів.
До підвищення якості надання ДЗОВ “Чайка” послуг із організації оздоровлення й відпочинку дітей долучається також Крюківський вагонобудівний завод. Останнім подарунком підприємства закладу став сучасний тренажерний майданчик.
Повноцінне 6-разове харчування вихованців – одна із переваг “Чайки” перед подібними закладами. Щодня на фруктовий сніданок діти їдять фрукти й ягоди, вирощені в екологічно чистій зоні. Додатково отримують абрикоси, вишні, аличу із молодого садка, що плекають на території табору без застосування “хімії”.
Проблема радянських часів із перебоями водопостачання – в минулому. Завдяки заміні комунікацій тепер відпочивальники й обслуговуючий персонал “Чайки” цілодобово забезпечені гарячою водою. А питна вода, яка подається з артезіанських свердловин, навіть містить іони срібла, що підтверджено лабораторно!
Біля корпусу кожного з 12 табірних загонів – затишна бесідка, оригінально оформлені клумби й зони відпочинку. Молоді інтелектуали, коли видається вільна хвилина, влаштовують турніри з напільних шахів, юні натуралісти відвідують ручних мешканців табірного міні-зоопарку.
Кожен із дітей може собі обрати гурток до душі, наприклад, навчитися своїми руками виготовляти вишукані прикраси чи іграшки. Щодня для них працює вокальна студія, активна малеча стрибає на батутах, а ті, хто прагне “лінивого” відпочинку, ніжаться в гамаках, розміщених у затінку.
В насиченій програмі табірного відпочинку передбачені туристичні й екологічні походи із ночівлею в наметах, козацька юшка, цікаві краєзнавчі екскурсії. Юні слідопити спускаються з Пивихи до водосховища, в місцину, де є поклади цілющої блакитної глини, займаються риболовлею, дихають цілющим повітрям заповідної природної зони. Найвідчутніший лікувально-оздоровчий ефект дає дітям спілкування із природою, вода з чистих джерел й надзвичайної краси пейзажі навколо оповитої старовинними легендами гори Пивихи.
– Ми намагаємося максимально використати природні цілющі можливості місцини, де розташована “Чайка”, щоб діти відпочили й оздоровилися, – зазначила Наталія Попович.
Щодня юні відпочивальники приймають сонячні ванни. З метою їхньої безпеки й підвищення комфорту водні процедури проводяться у величезному табірному басейні під наглядом досвідчених плавруків. Дівчата найбільше полюбляють аквааеробіку, а хлопцям до душі водне поло й веселі старти. Багато хто з дітей повертається додому, вже вміючи плавати.
Веселий відпочинок під білими крилами “Чайки” триває. Цьогоріч у таборі заплановано всього три зміни, але бажаючих оздоровити своїх дітей на цілющому повітрі в заповідній зоні так багато, що наступного року дирекція дитячого закладу планує збільшити кількість заїздів до чотирьох. Але слід поквапитися й уже зараз бронювати путівки в щасливе дитинство на берегах Кременчуцького водосховища, води якого лагідно плещуться у ніг древньої гори Пивихи…

Юлія ДУМКА-КОНДРАТЬЄВА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.