Україна нагодує Швейцарію?

Інтерес до теми органічного виробництва сільськогосподарської продукції з кожним роком зростає і в українській, і в світовій спільноті. Адже від того, які продукти ми споживаємо, значною мірою залежить наше здоров’я. Але тоді як, скажімо, в європейських країнах органічна продукція користується неабияким попитом і коштує значно дорожче за звичайну, в Україні спостерігається дещо інша ситуація і з цінами на неї, і з наповненістю гаманців наших співгромадян.
На Полтавщині відповідні сертифікати на виробництво органічної продукції мають близько 2 десятків переробних та аграрних підприємств, а площі земель, де такі продукти можуть вирощуватися, сягають 10–12 тисяч гектарів. Це приблизно 7–8 відсотків від загальних обсягів ріллі. При цьому наша область є вітчизняним лідером за рівнем виробництва органічної продукції! Лідером органічного виробництва в Україні є ПП “Агроекологія” Шишацького району, де понад 40 років працюють без застосування гербіцидів.
Оскільки життєвою філософією засновника ПП “Агроекологія” Семена Свиридоновича Антонця є мрія нагодувати українців, і в першу чергу дітей, якісною органічною продукцією, а для цього треба, щоб її виробляли якомога більше сільгоспвиробників, на базі цього агроформування та Центру органічного землеробства відбувся День органічного поля, участь у якому взяли близько 300 аграріїв і науковців, селекціонерів, представників місцевого самоврядування й фірм – виробників сільгосптехніки, засобів масової інформації. На свято аграріїв завітали гості практично з усіх регіонів нашої країни, а також із Німеччини, Австрії, Швейцарії…
Захід відбувся за сприяння Офісу підтримки реформ Мінагрополітики та продовольства України, Спілки виробників органічних сертифікованих продуктів “Органічна Україна” та Дослідного інституту органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія).
– Розвиток виробництва органічних харчових продуктів в Україні є пріоритетним для міністерства, що відображено в Єдиній комплексній стратегії сільського господарства та сільських територій України на 2015–2020 роки, – зазначила заступник міністра агрополітики та продовольства України Ольга Трофімцева. – Україна має всі шанси стати світовим виробником органічної продукції, але для цього ще треба добре попрацювати.
Україна тільки тоді буде успішною країною, коли на світовому ринку вона буде не сировинним придатком, а достойним повноцінним партнером, зокрема і в питаннях виробництва органічної продукції, переконаний голова ОДА Валерій Головко. Він також висловив пропозицію щодо запровадження програми (за співфінансування з місцевих і обласного бюджетів) забезпечення дитсадків, шкіл і лікарняних закладів області якісним органічним молоком.
Про історію створення унікальної аграрної компанії, засновником якої є Герой Соціалістичної Праці, Герой України, почесний академік НААН України, почесний професор Полтавської державної аграрної академії Семен Свиридонович Антонець, який усе своє життя присвятив удосконаленню системи органічного землеробства, котру започаткував ще на полях колишнього колгоспу імені Орджонікідзе, розповів генеральний директор ПП “Агроекологія” Гліб Лук’яненко:
– Мінімальна система обробітку грунту в господарстві була запроваджена ще в 1975 році. З 1978-го – тут повністю відмовилися від застосування хімічних засобів захисту рослин, а далі – й від міндобрив та решти гербіцидів. У 2015 році агроформування вперше отримало сертифікат Швейцарської системи якості продукції рослинництва, а в 2016-му – тваринництва…
Близько 40 років тут господарюють у співпраці й гармонії з природою, застосовуючи виключно органічні технології. Завдяки цьому підприємство має чисті оздоровлені родючі ґрунти, виробляє органічну продукцію.
ПП “Агроекологія” нині – це компанія у третьому поколінні аграріїв, які культивують органічне виробництво. Це унікальна система землеробства, 6,2 тисячі голів ВРХ молочного й м’ясного спрямування, 300 свиней і власна система переробки, а ще – 21 патент на винаходи і навчальний Центр органічного виробництва.
Удосконалення виробничих технологій триває і зараз, уже під керівництвом Гліба Лук’яненка. Він продовжує розвивати цей напрямок, вважаючи своїм обов’язком турботу про землю і забезпечення людей екологічно чистою, корисною для здоров’я продукцією.
Підприємство має розвинуте рослинництво і високопродуктивне стадо молочної худоби. На полях “Агроекології” отримують високі врожаї. Значна частина вирощеного використовується для годівлі худоби. Господарство повністю забезпечене екологічно чистими кормами власного виробництва.
У структурі посівів агроформування – пшениця, кукурудза, гречка, соняшник. Налагоджено тут і переробку зерна на власних потужностях. Завдяки цьому для продажу представлено широкий асортимент високоякісних, екологічно чистих продуктів харчування для людей, які віддають перевагу здоровому способу життя, цінують вишуканий смак натуральних продуктів, та продуктів для дієтичного харчування.
* * *
З 2007 року в нашій країні, за фінансування уряду Швейцарії, працює проект “Розвиток органічного ринку в Україні”. Тож від Державного секретаріату Швейцарії учасників Дня поля привітала менеджер програм з економічних питань Барбара Еггін. Вона висловила задоволення ходом розвитку органічного агровиробництва, водночас наголосила на необхідності прозорості в роботі агросектора. На унікальності “Агроекології” акцентував експерт швейцарсько-українського проекту з сільгоспкультур Торальф Ріхтер.
Учасники Дня органічного поля оглянули лани сільськогосподарських культур ПП “Агроекологія”, де золотистими хвилями колосилася пшениця, смарагдовим килимом милувалася соя, повертав голови до сонця соняшник. Їм була продемонстрована високопродуктивна ґрунтообробна техніка й обладнання, а також – технології і техніка для приготування компосту, презентовано елементи точного землеробства в умовах органічного виробництва.
Слід зазначити, що в основі унікальної технології ПП “Агроекологія” – безполицевий обробіток, завдяки якому не порушується структура ґрунту, зберігається волога, підтримується температурний режим, створюються умови для життєдіяльності ґрунтової біоти. Адже найважливішим завданням тут вважають природне відтворення родючості ґрунту. Вирішується це шляхом широкого застосування органічних добрив, яких вносять на гектар у середньому 90–120 тонн. У господарстві також широко застосовують сидеральні добрива. На сидерати висівають різні культури – еспарцет, вику, овес, жито, гречку, люцерну… Бур’яни та пожнивні рештки тут не знищують гербіцидами, а заробляють у ґрунт, отримуючи таким чином додаткову безкоштовну органіку, яка працює на його родючість.
* * *
Тваринництво у ПП “Агроекологія” – це високорозвинена сучасна галузь, яка дозволяє переробляти вирощені на власних полях зерно й кормові культури на цінний кінцевий продукт – молоко та м’ясо, що підвищує економічну ефективність господарювання. Загалом агроформування утримує понад 6000 голів великої рогатої худоби української червоно-рябої молочної та м’ясної абердин-ангуської порід і має статус племзаводу з розведення української червоно-рябої молочної породи.
Усі ферми ПП “Агроекологія” – сучасні, з просторими тваринницькими приміщеннями та комфортним безприв’язним утриманням худоби. У раціоні годівлі – екологічно чисті корми власного виробництва: зелена маса, сінаж, силос, сіно, концкорми… Водночас тваринництво виробляє гній – органічне добриво, яке вноситься на поля і забезпечує підвищення родючості ґрунту та високу врожайність сільгоспкультур. Таким чином тут функціонує фактично замкнений цикл виробництва, де одна галузь доповнює іншу та формує додаткову вартість.
На молочнотоварних фермах використовується сучасне доїльне обладнання, що дозволяє отримувати молоко високої якості. За словами заступника директора з тваринництва ПП “Агроекологія” Оксани Прокопенко, щодоби господарство надоює 39 тонн молока. На кожній МТФ функціонують доїльні зали, тож молоко на шляху до системи охолодження не контактує з навколишнім середовищем і швидко охолоджується до +4°С. ПП “Агроекологія” сертифіковане як виробник молока й молочної продукції для дитячого харчування. Це, зокрема, – йогурти, сирки, кефір торгових марок “Машенька” та “Слов’яночка”. Побачили ми й ВРХ, яку вирощують для виробництва мраморного м’яса. До речі, в цьому випадку молодняк, телята, має перебувати разом зі своїми мамами (коровами), щоб досхочу пити цільне молоко аж до 10-місячного віку.
ПП “Агроекологія” сертифіковане міжнародно акредитованим і визнаним органом сертифікації “Органік стандарт” відповідно до органічного стандарту, еквівалентного Постановам Ради (ЄС) №834/2007 та №889/2008, а також стандартів Біо Свісс (Bio Suisse, Швейцарія). Господарство є асоційованим членом Національної академії аграрних наук України та має ряд розроблених ноу-хау, захищених патентами.
* * *
Продемонстровані в ПП “Агроекологія” технології органічного поля були цікавими як для відомих в Україні досвідчених аграріїв, таких, як Герої України Іван Балюк і Тетяна Корост, так і для інших сільгоспвиробників. Скажімо, фермер Володимир Чишко з Великобагачанського району та керівник ТОВ “Полтаваекопродукт” Юлія Куліш із Зіньківського району не виключають можливості розпочати органічне землеробство. На важливості інформації, отриманої під час Дня органічного поля, наголошували й фермер-початківець Валерій Березовець із Кіровоградської області та досвідчений аграрій, директор ТОВ “Жива земля Потутори” з Тернопільської області Іван Бойко, який протягом 10 років уже практикує вирощування сертифікованих овочів та пряно-смакових культур. Величезне задоволення й необхідні знання почерпнув під час Дня органічного поля й фермер із Львівської області Володимир Гуменюк, який з півгодини, вже у маршрутному таксі, яке везло журналістів у Полтаву, захоплено розповідав про масштабність побаченого в ПП “Агроекологія”. Віриться, що чимало з тих хліборобів, хто побував на Дні поля на Шишаччині, змістять вектори власного виробництва в органічному напрямку. А отже, поставленої Семеном Свиридоновичем Антонцем мети буде досягнуто!
* * *
– Ми побачили технології органічного агровиробництва, левову частку якого займають кормові культури. А значить – розвиток тваринництва. Ці технології передбачають нарощування родючого шару грунту. Вони доступні й іншим сільгосппідприємствам. Загалом думаю, що сьогоднішній захід сприятиме підвищенню темпів розвитку органічного виробництва в Україні, – зазначив, підсумовуючи роботу зібрання, директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Сергій Фролов.
– Нам необхідне підвищення рівня свідомості та відповідальності українців стосовно власного здоров’я і здоров’я всієї нації, відповідальності за майбутнє нашої країни, – вважає Герой України Тетяна Корост. – Ми повинні бути патріотами своєї держави, адже маємо такий потужний природний ресурс – землю і високоосвічений кадровий потенціал. Процес розвитку органічного землеробства не зупинити, і з часом українці усвідомлять, що здоров’я людини, майбутнє здоров’я землі й навколишнього середовища – це головне. Це те, чого не можна виміряти ніякими грішми.

Людмила ДАЦЕНКО.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.