“Чим раніше буде введено протиботулінову сироватку, тим більше гарантій на одужання”

…У приміській електричці дядько продає нанизану на дротину в’ялену рибу. Значить, люди її купують, попри те, що саме така риба цьогоріч уже спричинила стільки трагедій?
Про ботулізм говоримо із начальником управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в області Сергієм МАКЄЄВИМ. За його словами, особливістю цьогорічного загострення ситуації є те, що люди труяться саме продукцією промислового виробництва, а не кустарного приготування, купленою на стихійних ринках, як це було досі.

– Сергію Леонідовичу, запитання до Вас не стільки як до санітарного лікаря за фахом, скільки як саме до чиновника: чому це стало можливим?
– Завдяки величезним зусиллям, у тім числі й фахівців нашої служби, поширення ботулізму вдалося сповільнити. Але проблема очевидна: оператори ринку часто порушують технологію виробництва продукції, вимоги щодо її документального супроводу. І йдеться вже не про якісь базарчики, маленькі торговельні майданчики – про окремі великі мережі супермаркетів.
– Скільки випадків на цей час зареєстровано на Полтавщині?
– В області з початку року зареєстровано два випадки ботулізму, один із них призвів до смерті пацієнта.
У селі Микільське Полтавського району постраждала 32-річна жінка. Як з’ясувалося, найімовірнішою причиною отруєння стала в’ялена риба карась або лящ. Фахівцями Держпродспоживслужби області встановлено увесь ланцюг її постачання. Виробником згідно з документами виявився рибопереробний цех із Черкас. Наші черкаські колеги виявили величезну кількість порушень під час обстеження підприємства-виробника.
Другий випадок захворювання стався у Горішніх Плавнях, врятувати життя 57-річного чоловіка не вдалося. Епідрозслідуванням встановлено: риба, що могла стати причиною отруєння, придбана в магазині в селі Келеберда Кременчуцького району. Проведено перевірку торговельного закладу, виробника та рибоприймального пункту, з якого постачалась сира риба для виробництва.
За результатами розслідування обох випадків матеріали передані до правоохоронних органів.
– Чим особливий ботулотоксин?
– Його особливість полягає в тім, що це найбільш сильнодіючий із усіх відомих бактеріальних токсинів. Він стійкий до кислого середовища, але нейтралізується в лужному. Знизити його дію можуть високі концентрації солі чи цукру. При температурі +100 градусів за Цельсієм він руйнується за 15–20 хвилин, при +90 – за 40 хвилин.
Захворювання виникає тільки тоді, коли створюються особливі умови для розмноження палички ботулізму та утворення нею токсину. Це відсутність доступу повітря, що й трапляється при консервуванні (особливо домашньому, коли в банку потрапляють погано вимиті овочі, м’ясо), а також при в’яленні, копченні рибних та м’ясних продуктів. Паличка ботулізму активно розмножується при температурі від +15 до +37 градусів за Цельсієм. Якщо температура нижча, життєдіяльність збудника різко гальмується, а при температурі 0 градусів мікроб не розмножується взагалі й токсин не виділяється.
За несприятливих умов паличка ботулізму перетворюється у спорову форму і може довго зберігатися в ґрунті, воді. Ці спори дуже стійкі: не гинуть навіть при температурі –190°С, витримують кип’ятіння більше 5 годин, у висушеному грунті зберігаються десятками років. Єдиним методом знищення спорових форм палички ботулізму є автоклавування.
– А як інфікуються м’ясо, риба, овочі?
– При забої тварини та у процесі обробки м’ясо інфікується вмістом кишок. Риба – через поранення зовнішніх покривів під час вилову або якщо нутрощі з неї видаляються несвоєчасно. Доведено, що вже через дві години після вилову риби м’язи, що прилягають до кишок, можуть бути заражені паличкою ботулізму, тоді як м’язи із зовнішнього боку ще залишаються неінфікованими. Це я до того, яку рибу купувати на ринку. Тільки свіжу! Не купуйте її в осередках стихійної торгівлі (на трасі, біля магазинів, ринків тощо).
Будьте насторожі, навіть купуючи рибу в магазині. Якщо ж продавець відмовляється надати супровідні документи на товар, краще не ризикуйте.
Фрукти, овочі, гриби заражуються через грунт, де, як ми вже говорили, спори зберігають життєдіяльність ду-у-же довго!
У небезпечному продукті паличка ботулізму може розміщуватись “гніздами”, тобто активно уражувати обмежені ділянки. Іноді досить лише скуштувати, щоб отримати смертельну дозу отрути.
– Якими є симптоми та перебіг хвороби?
– Першими ознаками можуть бути нудота, блювання, пронос. Далі з’являються такі симптоми, як “туман” перед очима, роздвоєність контурів предметів. Можуть бути розлад ковтання, гнусавість мови. Обов’язково, навіть при легких формах ботулізму, виникає м’язова слабкість. Далі настає параліч м’якого піднебіння, язика, глотки, гортані, скелетних та міжреберних м’язів. Як правило, хвороба починається гостро: з моменту вживання зараженого продукту до появи перших симптомів проходить від кількох годин до 7–10 діб. Єдиним дієвим способом лікування є протиботулінова сироватка. Чим раніше буде введено препарат, тим більше шансів на одужання. Проте, на жаль, в Україні із цією сироваткою – величезні проблеми.
– Від чого насамкінець варто застерегти читачів?
– Краще не ризикувати із домашнім консервуванням м’яса, риби, грибів у герметично закритій тарі. Підозрілі консервовані продукти – зі здутою кришкою, непевного кольору, з появою газу в момент знімання кришки тощо – треба одразу знищити.
І особливо небезпечно в домашніх умовах в’ялити, коптити рибу. Адже саме вона найчастіше є причиною ботулізму. Через річкову та ставкову рибу поширюються також гельмінтози (опісторхоз, дифілоботріоз). Від вживання такого продукту краще відмовитися взагалі, бо інфікований ботулізмом не відрізняється від якісного ні кольором, ні запахом. Прісноводна риба дуже корисна, але краще приготуйте з неї абсолютно безпечну свіжу страву – посмажте або зваріть юшку…

Ольга ЩЕГЛОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.