Як підвищити врожайність ремонтантної малини?

“Кілька років тому на садовому ярмарку ми з чоловіком придбали сортові саджанці ремонтантної малини. Восени посадили, а наступного року вже куштували з них перший урожай великих і смачних ягід. Згодом наша малина давала по два врожаї за сезон, як і годиться для “ремонтанки”, але потім урожайність різко зменшилась, і тепер ми отримуємо з наших кущів зовсім мало малини. Порадьте, що треба зробити, аби наш малинник знову тішив нас ваговитими врожаями…”
Віра ПЕТРОВА.
м. Кременчук.
На запитання читачки відповідає садівник-городник Валентин ПРОДАЙКО:
– Загалом агротехніка звичайної й ремонтантної малини дуже схожа, але є й певні відмінності. Так, не можна допускати загущення малинника, особливо кущів ремонтантних сортів. Не слід боятися вирізати під корінь пагони, що вже відплодоносили. Робити це краще одразу після завершення збору урожаю, не чекаючи осені. Життєві сили, “зекономлені” на видалених пагонах, рослини витрачатимуть на формування молодих гілок, що плодоноситимуть наступного року.
Радив би періодично видаляти центральну застарілу частину кущів. Робити це слід на другий-третій рік після садіння осінньої пори або в березні. Видалення центральної частини куща пробудить сплячі бруньки, які знаходяться в землі, завдяки чому розвинеться багато міцних кореневих пагонів, що сприятиме підвищенню врожайності.
Щоб отримувати кілька повноцінних урожаїв малини на сезон, раджу поруч висаджувати кілька сортів цієї ягідної культури і не забувати підживлювати кущі.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.