Нехай шумить дуб зелений…

У  багатьох народних піснях згадується дуб. Це дерево – символ могутності, довголіття, здоров’я. Але віковий велетень з метровим діаметром, що росте в одному з дворів Київського району Полтави, може вже ніколи не зашуміти, не вкритися зеленими листочками, не подарувати тінь та прохолоду людям, якщо його зрубають.

– Віковий дуб росте на прибудинковій території нашої п’ятиповерхівки по провулку Братів Шеметів (колишній Інтернаціональний), 10. Це видно й на схемі прибудинкової території, наданій житлово-експлуатаційним управлінням, – говорить мешканка будинку Інна Рак. – Зранку в четвер, 16 березня, ми прокинулися від шуму машини. Вийшли у двір – стоять автомобіль з “вишкою” і вантажівка. Люди з пилками спилюють гілки на дубі. Спочатку – гілки, потім – розгалуження стовбура. Начебто мешканцям частини сусіднього приватного будинку дерево заважає, ті вважають, що воно стоїть на приватній території і з ним можна робити що завгодно. Ми категорично не згодні з тим, щоб дерево знищили. Воно росте в нашому спільному дворі. Це дерево живе, під приводом спилювання тоненьких сухих гілочок можна спиляти столітнього красеня. Документів на земельну ділянку приватного будинку ми не бачили.
– Росли тут і яблуня, й вишня, їх спиляли, то ми вже стерпіли. Але дуб будемо захищати, не можна його рубати, біля нього і діти гуляють у затінку, і літні люди, – додає пенсіонерка Ніна Кузь.
Мешканці п’ятиповерхівки переконані, що вікові дерева, яких у місті небагато і які є природними пам’ятками, не можна спилювати кому заманеться. Тому викликали поліцію, разом із правоохоронцями заміряли діаметр спиляних гілок і частини стовбура, що сягав 35 сантиметрів. Вони розповіли, що машина, на яку повантажили гілля (не сухе, бо пахло свіжою деревиною), поки працювала поліція, стояла в дворі, потім поїхала.
Наступні дії – заява в екологічні служби та звернення на “гарячу лінію” міськвиконкому з приводу спроби самовільної вирубки цінного дерева, яке не заважає мешканцям сотні квартир. Дерево мають обстежити спеціалісти. За самовільну вирубку об’єктів флори передбачені відповідальність, чималі штрафи. За знищення дубів та дерев інших цінних порід санкції можуть сягати кількох тисяч гривень. Для вирубки дерева за межами приватного двору потрібен дозвіл органу місцевого самоврядування. Якщо міська рада прийме рішення про надання такого дозволу, на підставі цього рішення комісія міської ради складає акт обстеження зелених насаджень, що підлягають вирубці. До складу комісії входить представник екологічної інспекції. Після складання акта міська рада має видати ордер на видалення зелених насаджень. Можуть відмовити у вирубці дерев, які належать до цінних порід і не створюють небезпеки для життя та здоров’я людей.
***
Середня тривалість життя дуба – три-чотири століття, тож ще багато років це дерево може радувати полтавців затінком і чистим повітрям, напоєним ароматом дубового листя, з весни до пізньої осені, адже дуби скидають шати одними з останніх. Думається, людям варто порозумітися і не нищити дерево. Зелені легені нашого краю і так безжально знищуються. Не варто заради недовгої вигоди чи забаганки губити природу й залишати наступному поколінню пустирі. Спиляти дерево можна за годину, а для того, щоб виростити нове, потрібні десятки років.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.