Інфаркт міокарда: допомога та самодопомога

Ішемічна хвороба серця настає через ураження коронарних артерій, які постачають кров до серцевого м’яза. Інфаркт міокарда виникає під час блокування артерії, що забезпечує доставляння кисню до серця. Тому перша допомога в такому випадку повинна бути надана негайно: від цього залежатимуть і подальший перебіг хвороби, і результати лікування. З огляду на це дуже важливо розпізнати інфаркт міокарда, щоб допомогти врятувати життя і зберегти здоров’я хворому.

До симптомів інфаркту міокарда належать сильний стискаючий біль за грудиною, який може віддавати в ліву половину грудної клітки, ліву руку або лопатку. Іноді больові відчуття поширюються на шию, зуби, щелепи і навіть живіт. Людину кидає в холодний піт, з’являються озноб, задуха, брак повітря. Пульс стає частим і неправильним. Постраждалий різко блідне, мають місце збудження, нудота, іноді блювання, запаморочення і слабкість. Артеріальний тиск може підвищитись або, навпаки, різко знизитись.
Підозрюючи інфаркт міокарда, необхідно викликати бригаду екстреної медичної допомоги. Якщо такої можливості немає, звертайтеся до перехожих. Доставити хворого в лікарню допоможуть патрульний поліцейський або пожежний автомобіль. Якщо на ваших очах така біда спіткала іншу людину, надайте їй першу допомогу.
Для цього треба забезпечити хворому повний спокій. Посадіть або покладіть його на спину так, щоб верхня частина тулуба була трохи вище за нижню, ноги зігнуті в колінах. У такому положенні серцю працювати легше.
Відкрийте вікна, увімкніть кондиціонер, вентилятор для припливу свіжого повітря.
Зніміть тісний одяг, попустіть пасок на штанях, розстебніть верхній ґудзик.
Дайте хворому нітрогліцерин, попередьте, що його треба повністю розсмоктати. Наступну таблетку необхідно дати через 5 хвилин (повторити це можна не більше 3 разів). Якщо немає нітрогліцерину, підійде валідол. Але, перш ніж давати ліки, треба виміряти артеріальний тиск, який може різко знизитися. Якщо це сталося, нітрогліцерин і валідол приймати не можна.
Для заспокоєння хворого накапайте 30–40 крапель валокордину або корвалолу на шматок цукру і дайте розсмоктати.
Для зниження процесу тромбоутворення потрібно розжувати і запити водою 1 таблетку аспірину – 300 мг. Можна дати 2 таблетки анальгіну для зменшення болю, поставити гірчичники на литки ніг як відтяжний засіб.
Якщо ви запідозрили інфаркт міокарда у потерпілого в несвідомому стані, терміново викликайте екстрену медичну допомогу. Можливо, диспетчер запропонує вам до приїзду бригади зробити хворому серцево-легеневу реанімацію. Якщо у вас немає відповідних навичок, вам порадять зробити компресію грудної клітки. Диспетчер екстреної медичної допомоги може керувати виконанням потрібних дій по телефону до прибуття бригади швидкої допомоги.
Серцево-легенева реанімація забезпечить надходження насиченої киснем крові до мозку аж до моменту повного відновлення серцевого ритму. Орієнтовно двічі за секунду треба безперервно натискати на груди потерпілого. Якщо ви маєте навички надання такої допомоги і впевнені у власних силах, проводиться 30 натискань на грудну клітку з поперемінним виконанням штучного дихання (“рот у рот”) або виконуються тільки натискання.

Наталія НЕДІЛЬКО,
лікар-кардіолог вищої категорії
Полтавського обласного клінічного
кардіологічного диспансеру.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.