Образ і слово Кобзаря у вишивці

Полтавці “запускають” у світ проект світлої пам’яті Григорія Кисіля на основі його заповіту. На пам’ять про визначного майстра орнаменту вишиють 87 портретів Тараса Шевченка з афоризмами.
У Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського відбувся вечір пам’яті знаменитого майстра орнаменту, викладача Гадяцького коледжу культури Григорія Кисіля. Провідний співробітник Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського Національної академії наук України Дмитро Степовик називав цього майстра з Полтавщини “золоторуким проектантом вишивки”. Серце Григорія Кисіля раптово перестало битися 2 січня нинішнього року. Він мав ще багато творчих планів, які, на жаль, не встиг реалізувати.
Вечір пам’яті митця ініціювала директор полтавського видавництва “Дивосвіт” Ганна Грибан. Григорій Олексійович співпрацював із цим видавництвом 17 років, там вийшли друком чотири його альбоми зі схемами вишивок.
Розпочався вечір виступом заслуженого самодіяльного ансамблю пісні і танцю “Лтава” імені Валентина Міщенка Полтавського міського будинку культури. Мелодії звучали журливі. Адже не лише Полтавщина – вся Україна втратила унікальну людину, котра присвятила своє життя розвитку і збагаченню новими колористичними й композиційними елементами мистецтва вишивки та збереженню культурної спадщини української давнини.
Ведуча заходу Віта Сарапин зазначила, що перші дві сорочки бабуся вишила їй дрібненькими червоними трояндочками за ескізами Григорія Кисіля, вони стали її улюбленими. Пані Віта наголосила: роботи Григорія Олексійовича, які залишилися в спадщину нації, і надалі сприятимуть розвитку нашої духовності, національної пам’яті.
Архієпископ Полтавський і Кременчуцький УПЦ КП Федір особисто знав Григорія Кисіля і, як сказав у своєму виступі, мав честь писати благословення до його наукових праць із вишивки. Він зазначив, що розробки цього майстра для вишивання ікон досконалі й відповідають усім канонам православного малярства.
– Григорій Олексійович був дуже доброю людиною, від нього завжди йшло тепло, добро, смирення, – зазначив владика Федір. – Як справжній науковець, митець, художник, він був натхненний. Для нашої області, держави, українського народу є величезною втратою відхід Григорія Кисіля з цього життя. Ми маємо надихатися його патріотизмом, вірою в Бога, духовністю.
– Ми всі відійдемо у Вічність, бо все тут, на землі, тимчасове, – сказав він. – Але людина створена для Вічності, є неповторною особистістю у Всесвіті. Людина не зникає з буття. Залишені нащадкам плоди її праці – не лише слід в історії. В умінні творити прекрасне є образ Божий. Добро, посіяне раз, проросте в майбутніх поколіннях.
Григорій Кисіль був великим патріотом України. Він створив серію портретів визначних людей – борців за свободу народу. Товаришував з автором “Полтавської Шевченкіани” Петром Ротачем і дуже цінував цю дружбу. Недаремно він включив у одну зі своїх розробок для вишивання цитату з шевченківської енциклопедії Ротача. Найголовнішим у житті Григорія Кисіля став альбом, виданий до 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка.
На вечорі був продемонстрований ювілейний Гадяцький рушник, композицію для вишивання якого свого часу запропонував Григорій Кисіль. Рушник присвячений 350-річчю підписання відомої в історії Гадяцької угоди.
На вшанування пам’яті Григорія Кисіля солістка з прекрасним сопрано Віра Мотчана виконала пісню “Два кольори”. У цій пісні ніби відтворений епізод життя самого Григорія Олексійовича, для котрого мати вишила сорочку і подарувала її синові, коли той вирушав із дому у велике самостійне життя. З тією сорочкою у Григорія було пов’язано багато приємних спогадів, він її дуже беріг. Народився Григорій Кисіль у селі Великий Бакай Решетилівського району. Перш ніж став провідним педагогом Гадяцького коледжу культури і мистецтв імені І.П.Котляревського, викладав у Решетилівському профтехучилищі композицію рушників.
Перед тим, як раптово відійшов у Вічність, Григорій Олексійович запропонував полтавській вишивальниці, громадській діячці Катерині Калініченко організувати майстринь області, щоб вони вишили портрети Тараса Шевченка, які увійшли в його знаковий альбом. Катерина Андріївна з ентузіазмом розпочала організаційну роботу. Коли Григорія Олексійовича не стало, вона вирішила, що тепер тим більше треба реалізувати задумане майстром. Нехай це буде найкращим ушануванням його пам’яті, і душа “золоторукого проектанта вишивки” порадіє на небесах, що його справа продовжується, ідеї втілюються.
Велику підтримку в цій справі надав народний депутат України Юрій Бублик, адже, щоб почати вишивати, потрібно закупити і тканину, і нитки. А Ганна Грибан допомогла зробити роздруківку робіт Григорія Кисіля. Серед тих, хто вже зголосився взяти участь у цій святій справі, відома майстриня з Решетилівки Олена Коршунова, правозахисниця і талановита вишивальниця з Полтави Зоя Коваленко, жінки з гуртка “Українські вечорниці”, який діє при полтавській міській бібліотеці-філії №7, зокрема Марія Сєрікова і Олена Цубер, завідувачка цієї бібліотеки Людмила Заливча, інші майстрині – всього близько 30 осіб.
Катерина Андріївна зазначила, що 9 березня відбудеться урочистий захід з приводу початку реалізації проекту заслуженого майстра народної творчості України, художника декоративно-ужиткового мистецтва Григорія Кисіля “Образ і слово Кобзаря у вишивці” на основі його заповіту.
Григорій Кисіль був люблячим батьком, дідусем і прадідусем. Свій п’ятий альбом він присвятив праправнучці Варварі. Тепле слово про Григорія Олексійовича на вечорі пам’яті сказала його дочка Ірина, котра, за порадою батька, свого часу також стала викладачем Гадяцького коледжу культури і мистецтв.
Візерунки, розроблені Григорієм Кисілем для вишивання, – схеми ікон, портретів видатних людей України, його орнаменти, шрифти і тематичні композиції використовуватимуть майстрині багатьох майбутніх поколінь. І він житиме в цих роботах віки серед людей у своїй рідній Україні.

Наталія ЖОВНІР
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.