Премія українського Дюма

Лубни недарма називають полтавськими Афінами. Тут нуртує культурне життя. Ось і в день народження відомого українського письменника Володимира Малика, який співпав з Днем рідної мови, у місті над Сулою відбулися урочистості з нагоди вручення літературно-мистецької премії його імені. Затишний зал музичної школи об’єднав серця тих, хто прийшов, щоби згадати великого земляка, який оспівував історію рідного краю саме рідною українською мовою.
Ведучі свята покликали глядачів у світ творчості письменника, запропонувавши уривок документального фільму «Лицар слова і свободи», створеного за життя письменника лауреатами премії імені Володимира Малика 2002 року – заслуженим журналістом України Ніною Малій та на той час оператором МТК «Лубни» Олександром Кузьмінським. Почесну місію покласти квіти до пам’ятного знака «українському Дюма», як називають письменника його нащадки, виконують кращі учні міста.
Пам’ять про митця слова живе у багатьох починаннях, і перш за все – в літературно-мистецькій премії його імені, яка вручається щорічно у трьох номінаціях. І ось зі сцени, прикрашеної портретом письменника в обрамленні його крилатого вислову «Вірю я, що відродимося знову…», лунають імена лауреатів премії цього року. Так, у номінації «Література та публіцистика» переможцем названо письменника з Полтави Володимира Карпенка за першу частину роману «Амба». У номінації «Краєзнавство та народна творчість» премію присуджено мешканцю Черкаської області Миколі Лисенку за книгу «Коріння Шевченкового роду». У номінації «Мистецтво та монументальна скульптура» перемогу здобула заслужена артистка України Олена Білоконь за авторський диск «Осяяна любов’ю». Дипломи лауреатів премії вручив міський голова Лубен Олександр Грицаєнко. Лауреати висловили почуття, які переповняли душу кожного, а Володимир Карпенко ще й вручив добірку своїх книг для Лубенської міської бібліотеки для дорослих імені Володимира Леонтовича.
Урочистості продовжили учасники народного чоловічого вокального ансамблю районного Будинку культури, які подарували загалу пісню на слова Володимира Малика «Явір та калина», а також Богдан Ніколаєв, Катерина Чуб, Олег Приймак, зразковий колектив спортивно-бального танцю «Стиль», зразковий ансамбль народного танцю «Юність» та інші.
Голова Благодійного фонду «Слово» імені Володимира Малика, депутат обласної ради, син письменника Олександр Сиченко оголосив ім’я дипломанта премії. Це полтавець Віктор Сердюк – за книги для дітей. Промовець процитував крилаті рядки зі щоденникових записів Володимира Малика, виданих під назвою «Синя книга» кілька років тому. Сьогодні ж маємо перевидану за кошти обласного бюджету, як соціально значуще видання, книгу письменника «Журавлі-журавлики», до якої увійшли його казки та героїчні поеми. Саме цю книгу Олександр Сиченко подарував лауреатам премії імені Володимира Малика.
Завершальним акордом вечора став виступ лауреата цьогорічної премії імені Володимира Малика, заслуженої артистки України Олени Білоконь, яка подарувала спраглим до високого мистецтва вокалу лубенським глядачам пісні, переважна більшість яких створена на слова лубенських митців. Радували своїми виступами заслужена артистка України Наталія Іванченко, яка читала твори лубенської письменниці Наталі Баклай, юна зірка полтавської сцени Лариса Супрун.

Олександр МІЩЕНКО
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.