Чи доведеться обирати між пенсією і зарплатою?

Cхоже, що так. Тож яких змін очікувати пенсіонерам? Про це розповів голова правління Пенсійного фонду України Олексій Зарудний, який взяв участь у роботі виїзного розширеного засідання колегії головного управління Пенсійного фонду України в області, що відбулося у Лохвиці. Гостям район презентувала перший заступник голови райдержадміністрації Ольга Папірненко.

Голова правління Пенсійного фонду України Олексій Зарудний повідомив, що вже у березні-квітні уряд винесе на громадське обговорення проект пенсійної реформи. Вона не передбачає підвищення пенсійного віку, як дехто на цьому спекулює.
– Екстравагантного нічого не буде, – підкреслив посадовець. – Головне, щоб кожен громадянин, хто вийшов чи буде виходити на пенсію, отримав справедливі розрахунки з огляду на стаж та умови праці.
Серед пріоритетних завдань Пенсійного фонду – детінізація заробітної плати. Адже, за словами Олексія Зарудного, кожен четвертий працюючий українець не оформив трудових відносин і отримує платню в конверті.
Одне з пропонованих нововведень – при досягненні пенсійного віку людина має зробити вибір: або отримуєш пенсію, але вже не можеш отримувати зарплату, якщо хочеш працювати; або отримуєш зарплату, але на період роботи втрачаєш пенсійні виплати.
– Торік фонд вперше не брав позик у Держказначействі й навіть скоротив борг перед ним на 2 мільярди гривень. З переходом на сучасні технології всі громадяни, нинішні та майбутні пенсіонери, зможуть отримувати всі послуги Пенсійного фонду через Інтернет, – наголосив голова правління Пенсійного фонду України.
У ході засідання начальник головного управління ПФУ в Полтавській області Володимир Тараторін підсумував роботу органів пенсійного забезпечення за минулий рік. На Полтавщині своєчасно і стабільно отримують пенсії 452,5 тисячі непрацездатних громадян. Середній розмір трудової пенсії в області досяг 1860 гривень, серед пенсіонерів силових структур – 2600. Загалом за минулий рік на виплату пенсій у регіоні спрямовано майже 9,6 мільярда гривень. У процесі оптимізації апарату органів Пенсійного фонду області 30 територіальних управлінь були реорганізовані шляхом злиття – їх залишилося 18. Наступний етап – об’єднання 8 районних управлінь фонду, після чого в області залишиться 13 об’єднаних управлінь.
Заступник голови облдержадміністрації Олег Пругло запропонував керівництву Пенсійного фонду діяти на упередження проблем пенсійного забезпечення, особливо для вразливих верств населення.
На нараді йшлося також про те, що завдяки підвищенню мінімальної зарплати у січні надходження до Пенсійного фонду зросли майже на 30 відсотків. Про те, як виконуються вимоги уряду до виплати мінімальної зарплати, говорили заступник начальника Головного управління Державної фіскальної служби в області Віталій Чорнобривець, начальник обласного управління Держпраці Сергій Щербак.

Олександр МОСКАЛЕНКО
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.