Вознесіння Господнє

Присвячене цій події велике християнське свято відзначається на сороковий день після Воскресіння Іісуса Христа й завжди припадає на четвер. Цього року святкуватимемо його 9 червня.
Востаннє перед Вознесінням православні християни вітають один одного словами: “Христос Воскрес!” І відповідають: “Воістину Воскрес!” Свято Вознесіння завершує цикл пасхальної радості й закликає замислитися над тими подіями, які відбувалися пізніше.

Число “40” – не випадкове. В усій Священній історії це був час закінчення великих подвигів. Подія Вознесіння Господнього докладно описується в Євангелії від Луки і  Діяннях святих апостолів. Короткий виклад наводиться в закінченні Євангелія від Марка.
Після Свого Воскресіння з мертвих Спаситель неодноразово являвся учням, засвідчуючи їм істинність Свого тілесного Воскресіння і зміцнюючи їхню віру. В останній день Свого земного служіння Христос вивів учнів з Єрусалима до Віфанії, на гору Єлеонську, і, піднявши Свої руки, дав їм благословення, а потім став віддалятися і підноситися на Небо. У Діяннях святих апостолів описано, що, почавши підноситися, Христос був прихований хмарою, і тоді з’явилися “два мужі у білій одежі”, які сповістили про Друге Його пришестя.
Поклонившись Христу, учні з радістю повернулися в Єрусалим, у якому Спаситель заповів чекати обіцяного їм зішестя Святого Духа. Вони раділи, бо зрозуміли, що день Вознесіння не є днем втрати Бога чи розриву з Ним, а закликає людей змінити своє життя і піднестися в Його Царство. За Святим Письмом, Іісус зайняв місце праворуч Отця і відтоді постійно незримо присутній на землі.
Оскільки свято Вознесіння присвячене Господу, для богослужіння священики одягаються в біле облачіння, яке символізує Божественне світло. Напередодні в храмах звершується чин “віддання” Пасхи.
У народі це свято називали Знесенням чи Вшестям. Готуючись до нього, господині випікали обрядове печиво у формі драбинок. Такий ритуальний хлібець носили на могилки, щоб пом’янути померлих.
Наші предки вірили, що на Вшестя будь-яке зело – в полі, в лісі, в садку – “зноситься від землі до неба”, тобто найшвидше росте. Окрім того, Вознесіння вважали останньою межею посіву зернових та городини.
Підготувала Вікторія КОРНЄВА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.