Грошова компенсація замість санаторної путівки

Наказом Міністерства соціальної політики України від 09.03.2016 № 226 визначено середню вартість санаторно-курортної путівки та вартості самостійного санаторно-курортного лікування в межах обсягу бюджетних коштів, виділених відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік», у сумі 400 гривень.
Механізм виплати грошової компенсації інвалідам війни регламентується Порядком виплати грошової компенсації вартості санаторно-курортного лікування деяким категоріям громадян, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від  17.06.2004 № 785 зі змінами.
Грошова  компенсація інвалідам війни та  інвалідам, зазначеним у статті 6-2 Закону України “Про жертви нацистських переслідувань”, виплачується через два роки після звернення із заявою про виділення путівки або виплату грошової компенсації, якщо вони протягом цього періоду не одержували безоплатних путівок, незалежно від наявності медичного висновку про необхідність санаторно-курортного лікування або медичних протипоказань. Інвалідам І і ІІ груп грошова компенсація виплачується у розмірі 100 відсотків середньої вартості путівки, інвалідам ІІІ групи – 75 відсотків.
У 2016 році розмір грошової компенсації за путівку становить для інвалідів війни І та ІІ груп – 400 грн, ІІІ групи – 300 грн.
Крім того, для учасників бойових дій, учасників війни, осіб, на яких поширюється чинність Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, осіб, зазначених у статтях 6-1, 6-3 і 6-4 Закону України “Про жертви нацистських переслідувань” та ветеранів праці передбачена компенсація вартості самостійного санаторно-курортного лікування у розмірі вартості лікування, але не більше, ніж середня вартість санаторно-курортної путівки.
Механізм виплати грошової компенсації замість санаторно-курортної путівки деяким іншим категоріям інвалідів регламентується Порядком, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 07.02.2007 № 150 зі змінами. Дія його поширюється на інвалідів загального захворювання, дитинства та осіб, інвалідність яких пов’язана з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням.
Грошова компенсація замість санаторно-курортної путівки або відшкодування вартості самостійного санаторно-курортного лікування виплачується інвалідам на підставі медичних рекомендацій відповідно до законодавства, що визначає їхнє право на безоплатне забезпечення санаторно-курортним лікуванням.
Підставою для виплати грошової компенсації за путівку та за самостійне лікування є такі документи: заява інваліда про виплату грошової компенсації; медична довідка за формою 070-0 щодо необхідності забезпечення санаторно-курортним лікуванням; довідка МСЕК про встановлення групи інвалідності; документ про сплату повної вартості санаторно-курортної путівки, що засвідчує проходження інвалідом санаторно-курортного лікування (тільки для виплати грошової компенсації за самостійне лікування).
Грошова компенсація за путівку виплачується інваліду, якщо він протягом попередніх трьох календарних років не одержував безоплатної санаторно-курортної путівки (не рахуючи рік, коли інвалід звернувся за нею), у розмірі: інвалідам І і ІІ груп – 75 відсотків, ІІІ групи – 50 відсотків розміру середньої вартості санаторно-курортної путівки, що визначається Мінпраці за поданням Фонду соціального захисту інвалідів, погодженим з Мінфіном, щороку в межах обсягу бюджетних коштів, виділених відповідно до закону України про Державний бюджет на поточний рік.
Розмір грошової компенсації становить для інвалідів загального захворювання та дитинства
І та ІІ груп – 300 грн, ІІІ групи – 200 грн.
Особам з інвалідністю, які до 31 грудня 2012 року перебували на обліку для забезпечення санаторно-курортною путівкою і не забезпечувалися таким лікуванням протягом трьох років, необхідно звернутися в районне управління праці та соціального захисту населення і написати відповідну заяву на виплату в 2016 році грошової компенсації за невикористане право на санаторно-курортне лікування.

Людмила КОРНІЄНКО
Директор департаменту
соціального захисту населення

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.