Червневі щедроти “Декабристів”

Продовжуються традиції колективу редакції газети “Зоря Полтавщини” щодо поглибленого пізнання рідного краю, історичних і духовних пам’яток області, знайомства з виробничою діяльністю промислових підприємств та агроформувань. Напередодні свого професійного свята – Дня журналіста – зоряни побували в одному з кращих сільгосппідприємств області – ДП “ДГ імені Декабристів” Миргородського району. Змістовну й цікаву екскурсію виробничими підрозділами провели директор господарства, заслужений працівник сільського господарства України, кандидат сільскогосподарських наук, депутат обласної ради Володимир Цибенко та заступник директора – головний економіст Ольга Судовцова. А подивитися тут було на що…

Директор ДП “ДГ імені Декабристів”, депутат обласної ради Володимир Цибенко.

Директор ДП “ДГ імені Декабристів”, депутат обласної ради Володимир Цибенко.

Слід зауважити, що це агроформування має свої особливості, адже ДП “ДГ імені Декабристів” є державним підприємством, тож земля й майно належать державі. Успішна, з високими прибутками та належною оплатою праці з відповідним рівнем соціального захисту людей робота цього сільгосппідприємства вкотре доводить, що не форма власності й господарювання, а високі моральні якості, професіоналізм керівництва і вміння організувати колектив на виконання поставлених завдань є основою потужного поступу й конкурентоспроможності господарства на агроринку області й України. На підтвердження – кілька прикладів: торік урожайність кукурудзи на круг склала 102 центнери, від 50 до 60 центнерів з гектара дала пшениця, добре вродили й інші культури. Високими тут є і показники роботи тваринницької галузі: надої на фуражну корову сягають 7 тисяч кілограмів, а прирости молодняку перевищують кілограм на добу.
– Господарство у нас багатогалузеве: має статус племзаводу із розведення миргородської породи свиней (утримується 3 тисячі голів. – Авт.), племрепродуктор із розведення айширської породи великої рогатої худоби (1,3 тисячі голів, у тому числі 550 корів). Також утримуємо 450 голів овець тонкорунної асканійської породи, є кури, перепели, коні, бджоли, – розповідає Володимир Цибенко. – Агроформування обробляє майже 3,14 тисячі гектарів землі й має статус насіннєвого господарства. Ми вирощуємо як для власних потреб, так і для реалізації посівний матеріал зернових (пшеницю, ячмінь, горох, овес) і кормових культур (люцерну, стоколос, кормовий буряк). Для власних потреб займаємося й городництвом, сіємо круп’яні культури. Скажімо, торік уже на пожнивному полі посіяли близько 500 гектарів гречки, яка ще є і добрим фітосанітаром, що бореться з падалицею, і зібрали хороший урожай. А ще маємо кілька гектарів саду. Тільки в цьому році, рекультивувавши чагарник, посадили 1800 саджанців карликових яблунь на шпалерах із крапельним зрошенням. Звісно, сіємо й так звані комерційні культури – кукурудзу, соняшник, сою.

Дружний колектив тваринників.

Дружний колектив тваринників.

Ставлення до землі в дослідному господарстві по-особливому дбайливе. Тут постійно експериментують із технологіями обробітку грунту, застосовують поверхневий і нульовий цикли, висівають сидеральні культури. Значні площі у структурі посівів відводять під кормову групу. А ще – щорічно вивозять на поля 20 – 25 тисяч тонн органічних добрив, що в перерахунку на гектар складає від 45 до 60 тонн органіки. Максимально залишають на ланах і пожнивні рештки. Комплексний підхід до використання землі сприяє поліпшенню якості грунтів, підвищенню вмісту гумусу, а тому і до набуття статусу господарства з органічним землеробством – рукою подати. Власне кажучи, воно тут і є органічним. І все ж, за словами Володимира Цибенка, займатися екологічним виробництвом сільгосппродукції у нашій державі не вигідно. Та й чи по кишені значно дорожчі органічні продукти нашим громадянам?
Попри всі негаразди, господарство стабільно працює і розвивається та створює для селян у середньому 210 робочих місць, з яких більше половини – у тваринництві. Оскільки ДП “ДГ імені Декабристів” підпорядковане Інституту свинарства імені О.В.Квасницького НААН України, воно є базовим для проведення всіляких досліджень і водночас – навчальним центром для набуття практичних знань студентами вузів. Тут постійно займаються сортооновленням, впроваджують новітні технології в рослинництві й тваринництві. Скажімо, у 2014 році вперше в Україні впровадили автомат для групового вирощування телят “молочна мама”. В агроформуванні проводиться реконструкція тваринницьких ферм, постійно ведеться селекція в рослинництві, тваринництві. Однак, як зазначив директор господарства Володимир Цибенко, утримувати худобу нині не вигідно, бо якщо, наприклад, кілограм кукурудзи коштує понад 4 гривні, то кілограм живої ваги свинини – 2,4 гривні. А якщо до кукурудзи додати білковий наповнювач – сою, соняшниковий шрот, макро- та мікроелементи, зробити з усього цього комбікорм, то він буде коштувати всі 6 гривень за кілограм. А ще – вартість електроенергії, зарплата працівників ферми… Тож і виходить, що тваринництво працює “в нуль”, а іноді – й зі збитками. Але тут усвідомлюють, що ферма – це перш за все робочі місця для людей, а значить – і їхня зарплата та добробут сімей.

Колектив кафе господарства – переможець районних і обласних фахових конкурсів.

Колектив кафе господарства – переможець районних і обласних фахових конкурсів.

Мають у господарстві й власний будівельний цех та будівельну бригаду, яка виконує ремонт і підготовку тваринницьких приміщень до зимово-стійлового утримання худоби, інші господарські роботи. В агроформуванні постійно оновлюється машинно-тракторний парк, який складається з високопродуктивної техніки іноземного виробництва. Його потужностей достатньо, щоб обробити ще понад 5 тисяч гектарів земель. Тож у разі потреби дослідне господарство надає допомогу технікою сусідам. Середньомісячна зарплата становить 3,37 тисячі гривень, її виплачують стабільно два рази в місяць і без затримок.
* * *
Побували зоряни й на перепелиній фермі, а також ознайомилися з виробничими технологіями утримання молодняку великої рогатої худоби. Учасників творчого відрядження не могли не здивувати вибілена, ажурна огорожа та білосніжні стіни МТФ, заасфальтовані дороги й чистота на фермах. А ще – численні клумби з квітами, палісадники з фруктовими деревами, які створюють на фермах особливу атмосферу затишку й краси. Не менш цікавою для журналістів була й інформація керівника ДП ДГ про так званий “холодний” метод вирощування телят, при застосуванні якого щойно народжене теля протягом першого місяця життя, незалежно від пори року, перебуває на відкритому повітрі в індивідуальній “хатці”.
– Ті телята, які витримали випробування морозом і холодом, у подальшому добре розвиваються і набирають вагу, – каже Володимир Цибенко. – Щоправда, під час 25-градусних морозів переживань за них багато. Та коли приїздиш і бачиш, що вони, як ті ведмедики, обростають шерстю й досить активні, радієш за них.
“ДП “ДГ імені Декабристів”. Найбільш інноваційний телятник у Європі за технологіями URBAN у 2014 році” – такий напис ми побачили на новітньому обладнанні “молочної мами”. Функції “кормомами” полягають у тому, що вона в автоматичному режимі готує замінник молока, підігріває його до 38 градусів і дозовано напуває телят із соски, автоматично визначаючи, яке з них ще голодне. Інформацію про це пристрій зчитує з комп’ютерного чіпа, вмонтованого в нашийник теляти. Тобто годівля молодняку відбувається без впливу людського фактора, й протягом доби телята мають вільний доступ до кормів і води. За словами керівника господарства, встановлення цього обладнання сприяло значному підвищенню добових приростів – до 1,2 кілограма, а відтак і закладанню більш високої продуктивності майбутніх корів. До речі, в ДП ДГ планують розширення молочного стада, тож і вкладають кошти в запровадження новітніх технологій утримання молодняку ВРХ та корів.
* * *

У сільської дітвори – весела пора канікул.

У сільської дітвори – весела пора канікул.

Господарство бере активну участь у вирішенні соціальних питань селища Декабристи й села Великий Байрак, на території яких є практично вся необхідна інфраструктура: Будинок культури, ФАП, школа, дитсадок, поштове відділення. Щорічно, з наростанням, агроформування вкладає значні кошти у розвиток соціальної сфери села. Якщо, наприклад, у 2013 році ця сума складала 1,6 мільйона гривень, то в минулому – понад 2,3 мільйона. Скажімо, у ФАПі нещодавно виконано євроремонт приміщень. На належному рівні підтримується школа, учні забезпечуються продуктами харчування. До речі, нещодавно в агроформуванні налагодили випічку так званого “соціального” хліба, буханець якого коштує 5 гривень. Зважаючи на високу якість і доступну ціну, хліб із задоволенням купують селяни. Долучається господарство й до ремонту сільських доріг.
– Як керівник, я вважаю: хто працює на землі, той і має турбуватися про підтримку об’єктів соціальної інфраструктури на селі. Адже все це потрібне в першу чергу для людей, які тут живуть і працюють, – каже Володимир Григорович.
* * *

На гостинній миргородській землі.

На гостинній миргородській землі.

Насамкінець – про керівника. Директором Володимир Цибенко працює 9-й рік. Любов до зоотехнії, до тварин, а зрештою і до хліборобської праці Володимиру Григоровичу привили батьки, які працювали в цьому ж сільгосптоваристві зоотехніками, а згодом мама – заслужений працівник сільського господарства України Катерина Іванівна Цибенко – тривалий час успішно очолювала ДП “ДГ імені Декабристів” і вивела це господарство на високий рівень агровиробництва.
Свої перші гроші Володимир заробляв у колгоспі під час літніх шкільних канікул; спочатку пас свиней, телят, корів, працював фуражиром… На професійну аграрну ниву він прийшов не відразу. По закінченні школи спочатку вступав до медичного вузу. Але – не вступив. Тож повернувся до рідного села, де працював слюсарем в автопарку. Далі була служба в армії, а вже потім – навчання у технікумі керівних кадрів, після якого закінчив аграрний вуз. У господарстві він пройшов практично всі виробничі ступені, працював водієм, комбайнером, інженером з механізації тваринницьких ферм, зоотехніком-селекціонером… Це була хороша школа життя, згадує Володимир Григорович. І в усьому, на всіх етапах виробничої діяльності він намагався віднайти щось хороше, цікаве й корисне для себе і для подальшого розвитку дослідного господарства. Такими життєвими правилами він послуговується і нині, адже працює для людей, для поліпшення умов роботи трудового колективу і для поліпшення рівня життя територіальних громад, де обробляє землі ДП “ДГ імені Декабристів”.
* * *
Зоряни сердечно дякують Володимиру Цибенку, очолюваному ним колективу за щирий, теплий прийом. Висловлюємо також подяку усім, хто надіслав нам привітання із професійним святом – Днем журналіста.

Людмила ДАЦЕНКО
Микола БЕЗНОС (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.