Білорусь – в числі головних торгових партнерів

В  обласній державній адміністрації відбулася зустріч директора департаменту економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій Інни Іщенко, начальника управління житлово-комунального господарства Едуарда Реви, першого заступника директора департаменту агропромислового розвитку Івана Реви з радником Посольства Республіки Білорусь в Україні Ольгою Ковальовою. Йшлося про співпрацю в галузях промисловості, сільського господарства та житлово-комунальної сфери.
Зовнішньоторговельний оборот товарів між Полтавською областю й областями Республіки Білорусь за перший квартал нинішнього року становить майже 20 мільйонів доларів США. Обсяг експорту продукції на білоруський ринок – майже 5,9 мільйона доларів.  Також на 7,3 відсотка зросли надходження білоруської продукції на Полтавщину.
– Республіка Білорусь і Україна є традиційними торговими партнерами, – наголосила Ольга Ковальова. –  У товарообороті Білорусі Україна посідає друге місце, а Білорусь входить до п’ятірки основних торгових партнерів вашої країни. Вважаю, що нинішні переговори слугуватимуть розширенню торгових зв’язків. Обговорені питання постачання комунальної техніки, можливості отримання пільгового кредитування з боку Республіки Білорусь, взаємодії в АПК, оскільки в білоруському імпорті близько 40 відсотків продукції сільського господарства і переробки – з України.
– Білорусь завжди буде для нас, враховуючи зокрема Мінські угоди, країною, яка приділяє велику увагу врегулюванню конфлікту на сході України, – прокоментував журналістам підсумки зустрічі начальник відділу зовнішньоекономічної та виставкової діяльності департаменту економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій ОДА Юрій Пасько. – Підприємства області, зокрема “Електромотор”, Полтавський автоагрегатний завод, КрАЗ, працювали й працюють на білоруському ринку. Діє угода про обмін студентами УМСА і університету в Гродно. Пані радник сказала, що Білорусь зацікавлена в створенні спільних підприємств, щоб використовувати наш ринок для виходу на європейський, а українським промисловцям пропонують створювати підприємства на території Білорусі, аби  не втрачати ринок СНД і Євразійського союзу.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.