Економічний розвиток, соціальний захист, опорні школи

Про це йшлося на спільному розширеному засіданні виїзної колегії обласної державної адміністрації та ради регіонального розвитку, яка відбулася у Пирятині. Учасники зібрання відвідали місцевий ліцей, ознайомилися з роботою ПАТ “Пирятинський сирзавод”.
Екскурсія ліцеєм
У Пирятинському ліцеї, який гостинно й урочисто вітав учасників засідання, навчається 775 школярів. Тут працює 75 педагогів, 40 із яких мають вищу кваліфікаційну категорію, звання старшого вчителя та вчителя-методиста. Починаючи з 8-го класу, обдарована молодь улюблені предмети вивчає поглиблено.
У ліцеї працює дитячий центр “Долоньки”, де двічі на тиждень навчаються майбутні ліцеїсти віком від 3 до 6 років. Голова ОДА Валерій Головко також оглянув кабінети, поспілкувався з учнями, відвідав заняття з хореографії, греко-римської боротьби. Тренер – переселенець зі Щастя Луганської області – Петро Антончук уже виховав двох призерів першості Європи із боротьби сумо – Діму Броваря та Аню Головню. Голова ОДА наголосив на важливості вкладати гроші у комунікації: сучасним дітям дуже важливо мати доступ до мережі Інтернет, зон wi-fi. Учасникам колегії показали і непрацюючий басейн, який конче потребує ремонту.
Як розповіла начальник відділу освіти, молоді і спорту Пирятинської РДА Тамара Коваленко, донедавна у школах Пирятина старшокласники з навколишніх сіл мали можливість отримувати робітничі професії: водія, кухаря, кравця, перукаря, молодшої медичної сестри. Це дозволяло при бажанні старшокласникам навіть заробляти певні кошти. Тепер, зі створенням освітніх округів, професійна освіта у школах не передбачена, немає навіть нормативно-правових підстав для підвезення дітей. Як не втратити потужну базу, куди вкладено величезні кошти? Крім того, створення опорних шкіл розпочалося до завершення адмінреформи, яка може згодом, після об’єднання громад, внести свої корективи. Ще одна освітянська проблема – кадри. Півторатисячна вчительська зарплата змушує талановиту молодь шукати роботу в Києві, до якого значно ближче, ніж до Полтави.
“Пирятинський сир – стовідсотково з молока”
У цьому запевнив учасників колегії Володимир Бартошак, голова правління АТ “Пирятинський сирзавод”:
– Наша продукція – якісна, корисна й безпечна, не містить рослинного жиру, на сто відсотків складається з молока.
Як розповів керівник, донедавна завод переробляв за добу 500 тонн молока, за місяць тут вироблялося 1400 тонн сиру. З початком російської агресії і втратою чималого сегмента ринків збуту, виробництво скоротилося удвічі, але робочі місця збережено. Більше того, днями розпочав роботу реконструйований цех із виробництва сухих порошків. Учасники колегії оглянули етапи технологічного процесу. Щоб знизити споживання газу, частина тепла відбирається тепловим насосом зі стоків.
Спад у промисловості сповільнюється
Про підсумки економічного і соціального розвитку та виконання бюджету області за І квартал 2016 року доповідали директор департаменту економічного розвитку облдержадміністрації Інна Іщенко та директор департаменту фінансів облдержадміністрації Павло Кропивка.
Констатувалося, що нарешті сповільнено спад промислового виробництва. Через втрату традиційних ринків збуту та відсутність держзамовлення найбільше скорочення обсягів виробництва відбулося у машинобудуванні.
За словами Інни Іщенко, двигуном економічного зростання в області має стати агросектор. За обсягами виробництва сільгосппродукції Полтавщина посідає п’яте місце, за темпами приросту – шосте серед регіонів України. Полтавщина є традиційним лідером за чисельністю ВРХ, корів та з виробництва молока у сільгосппідприємствах.
Наразі країни Євросоюзу вже стали основними торговельними партнерами Полтавщини. Серед лідерів – Китай, Австрія, Німеччина, Японія та Іспанія. Область експортує мінеральні продукти, товари рослинного походження, продукти харчування.
Павло Кропивка проаналізував наповнення місцевих бюджетів у І кварталі 2016 року в розрізі міст, районів.
Соціальний захист родин загиблих, реформування освіти
Також на колегії йшлося про соціальний захист родин загиблих учасників АТО, воїнів-інтернаціоналістів. Як доповіла колегії директор департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Людмила Корнієнко, загинуло внаслідок проведення антитерористичної операції 148 військовослужбовців – мешканців області. Було проаналізовано потреби таких родин та джерела їх вирішення у минулому році, обсяги наданої вже цьогоріч матеріальної допомоги родинам загиблих. У 2016 році поліпшення житлових умов потребують 7 таких сімей. У родинах загиблих на фронті та померлих від ран військовослужбовців АТО виховуються 75 дітей.
Валерій Головко запропонував місцевій владі компенсувати родинам загиблих половину вартості комунальних послуг.
Директор департаменту освіти і науки облдержадміністрації Олена Харченко доповіла про створення опорних шкіл у процесі реформування загальної середньої освіти. Переможцями обласного конкурсу визнано проекти Шишацької спеціалізованої школи імені В.І. Вернадського, Зіньківської спеціалізованої школи І–ІІІ ступенів №1, Чутівської загальноосвітньої школи І–ІІІ ступенів. Наступний крок – створення опорних шкіл та їх філій. Міністерством фінансів України Жовтнева загальноосвітня школа І–ІІІ ступенів Решетилівського району відібрана для “пілотного” проекту створення опорних шкіл, що буде підтримуватися групою міжнародних донорів, серед яких – уряд Сполучених Штатів Америки, Western NIS Enterprise Fund, а також компанія “Майкрософт Україна”.
З обговорених питань прийнято відповідні рішення.

Ольга ЩЕГЛОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.