“…Кожен фініш – це, по суті, старт”

У  середніх навчальних закладах Полтавщини пролунали останні дзвоники. Молодші учні відклали зошити й книжки до вересня й залюбки відправилися зі шкільних лінійок у літо – для них розпочалися найдовші й          найулюбленіші канікули. У випускників попереду прощальний вечір і відповідальна пора продовження зовнішнього незалежного оцінювання знань та вступної кампанії.

Із вітаннями до свята останнього дзвоника до учнів двох шкіл Семенівського району завітав голова обласної ради Олександр Біленький. І не з порожніми руками – Криворудській школі подарував електрогітару для шкільного музичного гурту “Ровесник”.
– Де в б ви не були, ким би не працювали, найголовніше моє побажання вам – завжди залишайтесь людьми. Ніколи не залишайтесь осторонь чужої біди, завжди поспішайте на допомогу ближньому. І повсякчас пам’ятайте тих героїв, які захищають наш мир і спокій на сході України, поважайте їхній подвиг. У добру путь вам, наші дорогі випускники! – побажав голова обласної ради.
Школярі Оболонської ЗОШ отримали у подарунок ноутбук. Їх приїхали привітати і депутати обласної ради Віталій Кабачок та Володимир Куцовол. І також з подарунками – принтерами для навчальних потреб.
***
Близько 1400 одинадцятикласників обласного центру попрощалися з учнівським життям, станцювавши традиційні шкільні вальси і запустивши в травневе небо повітряні кульки – із заповітними бажаннями й добрими надіями. Міський голова Полтави Олександр Мамай привітав зі святом учнів п’ятої, дев’ятої і своєї рідної дев’ятнадцятої шкіл, вручивши дітям грамоти й подяки.
Пофотографуватися біля Полтавської ОДА прийшли випускники міської ЗОШ № 38. Привітав їх перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Пісоцький:
– У вашому житті починається серйозний етап – навчання у вишах. Хтось залишиться навчатися у Полтаві, хтось – поїде здобувати знання в інші міста, а може, і країни. Але я маю надію, що через деякий час хтось із вас працюватиме в цій адмінбудівлі – впроваджуватиме потрібні для країни інноваційні реформи.
***
Хвилююче переживають день останнього дзвоника класні керівники, батьки випускників і самі вчорашні школярі. Для них ця подія означає завершення важливого життєвого етапу. Звучать на святкових шкільних подвір’ях побажання юним: миру, щасливої долі, успіхів і наснаги.
Загальноосвітня школа № 10 імені В. Г. Короленка, відома видатними особистостями – першим директором, знаним педагогом Антоном Макаренком, Героєм Радянського Союзу, керівником підпільної молодіжної організації “Нескорена полтавчанка” Лялею Убийвовк, вченим-конструктором ракетно-космічної техніки Володимиром Челомеєм, випустила нині в доросле життя 60 одинадцятикласників.
– Довгих 11 років ви провели у школі, – звернулася до найстарших учнів директор школи Алла Ширай. – Друзі, яких зустріли тут, будуть найдорожчими протягом усіх ваших подальших літ. У цьому році в школі багато переможців. 89 учнів отримали похвальні листи. На предметних олімпіадах на міському рівні кращими стали 24 учні, на обласному – 6, у конкурсі-захисті наукових робіт МАН – троє. У місті 45 шкіл, 9 переможців по Полтавщині – з десятої школи, з них двоє – на всеукраїнському рівні: Денис Терещенко і Владислав Лисенко. Це спільні успіхи батьків, учителів і школярів. Троє наших учнів отримали запрошення на безкоштовне навчання за державним замовленням у провідні університети. Такі випускники є майбутнім країни. Доброго шляху вам, гарного життєвого вибору!
Відзнакою Міністерства культури України за творчий пошук та високопрофесійну підготовку молоді до конкурсу “Змагаємось за нове життя”, присвяченого Лесі Українці, нагороджена вчителька української мови та літератури десятої школи Ніна Соловей.
Присутніх привітала начальник управління організації роботи головного управління Державної фіскальної служби у Полтавській області Жанна Порощай. Податківці багато років надають цій школі шефську допомогу.
***
Родинна атмосфера панувала на святі останнього дзвоника у Полтавській спеціальній загальноосвітній школі № 40. Тут учні радісно обіймали вчителів, даруючи їм букети квітів, цілуючи наставників у щічку й щиро плакали, відпускаючи в доросле життя 12 випускників-дванадцятикласників. Із них вісім – інваліди дитинства.
Цей полтавський заклад – єдиний у своєму роді в Україні. Тут навчаються діти з вадами зору, притому 12 класів. Вони не лише здобувають знання, а й отримують необхідне лікування та долають комплекси, пов’язані з негараздами зі здоров’ям. У цій школі вони стають родиною.
– У нашому класі – чоловіча гвардія – 11 хлопчиків і лише 4 дівчинки. Діти дуже добрі, дружні, одне одного підтримують. Цьогоріч подивилася їхні табелі й помітила, що деякі з них – стаєри: “біжать” на довгі дистанції до кінця навчального року добре, інші – спринтери: “рвонули” в першій чверті, а далі збавили темп. До     9-го класу вони були дітьми, а тепер стають дорослими, – розповіла класний керівник 9-А класу Ірина Зобенкова. – Мені дуже приємно, що у мене такі діти – слухняні, працьовиті, старанні й добрі. А в нашому світі так складно не розгубити доброту. Їм це вдається. Важливо, що вони соціально адаптовані. Дуже приємно, що школа дає їм таку можливість. Незважаючи на свої проблеми, діти реалізовуються й не бояться йти в життя.
– Першокласники, моя малеча, як я вас називаю, ви зробили перший великий крок у своєму житті – закінчили перший клас. Цих кроків попереду буде ще багато, але сподіваюсь, вони стануть щасливими й радісними. Спасибі вам, батьки, за те, що за цей швидкоплинний рік ми спільно вирішували всі питання, бо це треба нашим дітям. Саме нашим. Плідно співпрацюватимемо й надалі. Звертаюся до випускників. Колись і вас я називав моєю малечею, а нині ви юнаки й дівчата. Згадайте слова Ліни Костенко: “І все на світі треба пережити, і кожен фініш – це, по суті, старт”. Закінчення школи – це у вашому житті перший великий фініш і водночас перший великий старт. Хай щастить на життєвому шляху. Ви можете приходити сюди, в нашу школу, завжди. Чим зможемо, допоможемо. Світлої дороги в життя вам, шановні випускники, – звернувся до шкільної родини директор Полтавської спеціальної загальноосвітньої школи № 40 Василь Голуб.
***
Свято останнього дзвоника відбулося у всіх загальноосвітніх школах області.

Анна ВАСЕЦЬКА
Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.