Із Україною в серці – до світових цінностей

Щороку у третю суботу травня в Україні відзначають День Європи, наголошуючи на спільних цінностях та на спільній історії усіх націй континенту. В цей день у найбільших українських містах розгортаються етнічні міжнаціональні містечка. Представники різних країн презентують географію, культуру, традиції, облаштовують куточки національної кухні, проводять також вікторни з європейської тематики та мовні курси.
***
У межах Дня Європи у Полтаві відбувся ІІ Міжрегіональний туристичний фестиваль “Гастрономічна гостинність Полтавщини”. За словами заступника начальника управління інфраструктури та туризму облдержадміністрації Лариси Оніщук, на нього з’їхалися представники з десяти районів області, а також мешканці Харківщини й Дніпропетровщини, майстри ужитково-декоративного мистецтва, творчі колективи. Студенти із п’яти вишів Полтави організували європейське містечко, де презентували країни, з якими мають договори про співпрацю. Також у святкуванні взяли участь і представники національних общин, які мешкають на теренах області.
Намети учасників розрослися на Театральній площі й вулицею Жовтневою. Студентки-першокурсниці Полтавської державної аграрної академії Анна Шандренко й Альбіна Герасименко пропонували малечі розмалювати розфарбовки, а батькам – знайти на карті відповідні держави, дати правильні відповіді на запитання кросворда й отримати подарунки із символікою Польщі.
“При нашому університеті діє центр німецької мови і культури. Одним із його партнерів є Товариство етнічних німців Полтави “Відергебурт”. Окрім того, виш контактує з багатьма університетами Німеччини, – розповідає старший викладач кафедри фізичного виховання Полтавського університету економіки і торгівлі, член координаційної ради Асоціації німців України Володимир Крафт. – Хочемо, щоб Україна була в Європі”.
Асистент з Ґете-Інституту Валентин Яндт понад півроку працює в центрі німецької мови і культури при ПУЕТ. Викладає німецьку.
На сцені перед обласним театром – гамірно. Упродовж свята там виступають творчі колективи області. Один із них – шумовий оркестр народних інструментів із Гребінківського району “Веселі музики”. “Граємо на всьому, що стукає і грюкає. Сьогодні вигравали на дошці, пляшках, “бугаєві”, ложках, бубнах, навіть пилка в нас звучить”, – хвалиться учасниця колективу, головний спеціаліст відділу культури та архівної справи Гребінківської РДА Ірина Троцька.
Святкуючи День Європи, полтавці долучилися й до благодійної акції “Очі” солдатам” – поповнювали скриньку для пожертв, купуючи у волонтерів сплетені браслети із паракорду, розписані гільзи, фетрових снігурів і синичок. Охочі фотографувалися на фоні великого синьо-жовтого стяга, вивішеного організаторами ініціативи. Збирали кошти на тепловізор для розвідувальної роти 24-ї окремої механізованої Бердичівської Залізної бригади імені князя Данила Галицького. Необхідну суму ще не зібрали. Долучитися до акції й перерахувати кошти можна на картку за номером 5168 7556 1920 6788, Матвієнко Ольга Сергіївна.
***
IMG_5002Того ж дня в обласному центрі на Театральній площі відбулася непересічна і знаменна подія. У рамках акції “Піднімемо Україну разом!”, організованої Громадською спілкою “Всеукраїнське об’єднання учасників АТО “Українці – разом”, у Полтаві важковаговики Федерації силового екстриму України встановили офіційний рекорд України “із перенесення бетонної плити вагою 3035 кілограмів на максимальну відстань десятьма спортсменами”. Так офіційно звучить назва рекорду, зазначила керівник Національного реєстру рекордів України Лана Вєтрова, котра і зафіксувала його. Насправді ж залізобетонна конструкція – це макет карти України, виготовлений із металічного каркаса та залитий бетонною сумішшю. Один із організаторів заходу голова Гадяцької райдержадміністрації Олексій Матюшенко розповів, що метою є вкотре довести, що Украна є сильною і неподільною. Відстань, на яку спортсмени пронесуть цю тритонну конструкцію, символічна – 25 метрів. Адже цього року українці святкуватимуть 25-ту річницю Незалежності своєї держави”, – зазначив він.
“Ідея виконати таку вправу прийшла нашому спортсмену Денису Дубровському. Можу зауважити, що до цього часу ні в Україні, ні в світі ніхто не робив нічого подібного. Адже виконання силової вправи одночасно 10-ма спортсменами навіть для підготовлених важковаговиків надзвичайно складне. Робота має бути злагодженою, спортсмени повинні не лише крокувати, а навіть дихати в унісон. Якщо один трішки відступить чи втратить темп, то на його партнера вже припаде не 300 кілограмів запланованої ваги, а 400, а то й 500, – розповів президент Федерації силового екстриму України Валерій Газаєв. – Кожний спортсмен до цього ретельно готувався, а в Гадячі ми провели два спільних тренування”.
Загалом до встановлення рекорду готувалося 14 важкоатлетів з різних куточків України – Івано-Франківської, Харківської, Запорізької, Дніпропетровської областей, Києва, Луганська, Полтави. Проте макет карти України несли десятеро стронгменів, серед них – і полтавець Олег Силка.
Старт силовій вправі дав відомий на всю Україну учасник АТО з Гадяча Володимир Донос. І вже за півхвилини неймовірної фізичної та емоційної напруги – новий рекорд України було встановлено. “Це подарунок Федерації силового екстриму всій Україні, всім, хто любить свою Батьківщину, – поділився радістю Валерій Газаєв. – Сьогодні ми показали, що Україна попри труднощі залишається найсильнішою нацією на планеті”.
Лана Вєтрова вручила найсильнішим чоловікам України сертифікат Національного реєстру рекордів України про встановлення нового рекорду України. А дітвора тим часом розмалювала залізобетонний макет карти України у національні синій та жовтий кольори. Олексій Матюшенко зазначив, що конструкцію заберуть у Гадяч. Там вона буде ще однією пам’яткою містечка.
Тут же було презентовано нову загальнодержавну програму допомоги в мирному житті учасникам АТО та їхнім родинам. Її створення – ініціатива Громадської спілки “Всеукраїнське об’єднання учасників АТО “Українці–разом”. “В Україні стартувала масштабна програма соціально-правового забезпечення учасників бойових дій “Соціальна картка учасника АТО, – розповів голова правління Громадської спілки Руслан Рудченко. – Завдяки соціальній картці учасники АТО безоплатно отримуватимуть юридичну, психологічну допомогу, зможуть пройти обстеження в медичних закладах, а також отримати знижку у магазинах національних та локальних мереж, котрі приєдналися до акції”, – зазначив він. На Театральній площі було презентовано й урочисто вручено спеціальні соціальні картки кільком учасникам бойових дій із Полтавщини.
Напередодні під час прес-конференції керівник підрозділу Громадської спілки в Полтавській області Світлана Доценко розповіла, що програма діє на території всієї України. На Полтавщині зареєстровано поки що два осередки, де можна отримати соціальну картку, – у Гадячі та Зінькові. Пластикова картка має кілька ступенів захисту. Отримати її зможе лише особисто учасник АТО. Поступово кількість центрів, де можна отримати таку соціальну картку, на території області зростатиме. І вже найближчим часом кожний учасник АТО отримає соціальну картку, запевнили організатори програми. Замовити її можна за телефоном 0 800 50 75 75 чи на сайті ukrazom.com.
***
Те, що Європа починається не за кордоном, а в серці кожної цивілізованої людини, засвідчили кременчужани, які прийшли минулої суботи на міську площу Незалежності. Поки дітлахи тішилися надувними кульками із символікою Євросоюзу, відвідували уроки з “кляксографії” й писали побажання на крилах імпровізованого голуба миру, брали участь у конкурсі дитячого малюнка на асфальті “Ми малюємо Європу”, їхні батьки дізнавалися у волонтерів громадсько-просвітницьких організацій міжнародного спрямування про можливості навчатися й відпочивати в Польщі, інших європейських країнах.
Проголошуючи європейські цінності у своєму місті, не забули кременчужани й про своє, українське. Так, місцеві майстри глини організували для усіх бажаючих майстер-клас із роботи на гончарному крузі, рукодільниці навчали виготовленню родинного оберега – ляльки-мотанки. Учні Кременчуцького професійного ліцею ім. А.С.Макаренка робили усім бажаючим святкові зачіски, а майстрині пропонували модні речі й аксесуари, вишиті нитками, стрічками й бісером.
“Ковальський хутір”, що розмістився поруч, на бульварі Пушкіна, зібрав чимало прихильників прадавнього ремесла. Сюди завітав і Почесний консул України в Бидгощі (Польща) Кшиштоф Сікора, який прибув у Кременчук у рамках відзначення Дня Європи.
Кременчуцькі ковалі презентували викуваний власноруч прапор Євросоюзу, а також провели ковальські змагання і аукціон, на якому продавали ковані вироби. Виручені кошти планують спрямувати на завершення пам’ятного знака Героям АТО.

Анна ВАСЕЦЬКА
Юлія ДУМКА-КОНДРАТЬЄВА
Олена ІГНАТЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.