І людей, і закони потрібно поважати

Питання земельних відносин на Полтавщині стало головною темою засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові обласної ради. Укотре очільники районних рад зібрались, щоб почути відповіді на болючі проблеми, – і знову їх не отримали. Начальник ГУ Держгеокадастру в Полтавській області Вадим Чувпило зібрання проігнорував, і на запитання учасників засідання відповідав спеціаліст відділу управління Олександр Шило.
“Тим часом проблем у галузі накопичилось чимало, і навряд чи їх можна було б вирішити лише діалогом з рядовими фахівцями”, – обурювалися учасники зібрання.
“Мабуть, загальнообласна проблема – розорювання луків. Незрозуміло, на яких підставах у Держгеокадастрі дають право агрохолдингам масово безконтрольно плюндрувати пасовища. Районні ради відсторонені від контролю за цим процесом – до нас приходять лише за грошовою оцінкою землі. І я переконаний: така ситуація у всій області, – озвучив одну із проблем голова Зіньківської районної ради Сергій Нерозя.
Голова Решетилівської районної ради Іван Писаренко цікавився: як може бути, що розміщення земельних ділянок у кадастровому плані не збігається з об’єктивною реальністю, і розбіжності подекуди сягають 100–120 метрів? І як у такому безладі можна виділяти ділянки для учасників АТО, яких інколи просто заганяють у болота?
“Проблеми закінчаться, коли запрацює нова система земельного кадастру України. Сьогодні вона заповнена лише на 15 відсотків, і старі дані про ділянки подекуди не відповідають дійсності. Тому органам місцевого самоврядування потрібно особливу увагу приділити саме наданню даних до системи та їх перевірці”, – відповів Олександр Шило.
Питання ж у наданні прав оренди вирішаться з ухваленням нового закону, що передає право розпоряджатись земельними ділянками органам місцевого самоврядування. Закон пройшов перше читання у Верховній Раді.  Та далеко не все залежить від законів, зауважив голова обласної ради Олександр Біленький. “Сьогодні загострення суспільної напруги відбувається саме через ці питання. Під час моїх особистих прийомів у районах громадяни нарікають саме на безлад у земельних відносинах. Тому закликаю керівників Держгеокадастру: припиніть гратися з настроями людей, бо це може закінчитись бідою. Ми нарікаємо на закони? А що заважає керівництву управління Держгеокадастру спілкуватись з людьми, пояснювати їм проблеми? Упевнений: це зняло б зайву напругу”, – зазначив голова обласної ради.
І саме створення Асоціації органів місцевого самоврядування Полтавщини, яке погодили під час засідання, стане допомогою у вирішенні багатьох проблем, у тому числі й земельних, наголошували учасники зібрання. “29 самоврядних та представницьких органів Полтавщини на своїх сесіях ухвалили рішення приєднатись до Асоціації. Під час найближчої сесії обласної ради ми визначимо участь у цьому об’єднанні головного представницького органу області. І першою ж резолюцією Асоціації, яку ми направимо до відповідних органів, буде вимога усунути усі перешкоди у вирішенні земельних проблем”, – підсумував Олександр Біленький.

Ігор АНТОНЕНКО
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.