Тенденції Закону “Про державну службу”

1  травня набрав чинності Закон України “Про державну службу”. Основні положення нового законодавства про державну службу роз’яснила начальник Головного територіального управління юстиції у Полтавській області Ірина Пашко.
“Закон стосується інтересів 250 тисяч держслужбовців, які працюють у системі органів виконавчої влади, і 80 тисяч держслужбовців органів місцевого самоврядування. Але після завершення процесу децентралізації й ухвалення змін до Конституції України левова частка повноважень та компетенцій перейдуть від органів державної влади на рівень територіальних громад”, – зазначила Ірина Пашко.
Щодо основних новацій вищеназваного закону України, то відтепер вступ на державну службу та кар’єрне просування відбуватиметься винятково за конкурсом, здійснюється поділ на політичні посади і посади державної служби та стверджується принцип політичної неупередженості, запроваджуються нові підходи до оцінювання державних службовців, підвищуються кваліфікаційні вимоги, встановлюється нова модель оплати праці.
З 1 травня усіх державних службовців поділили на три категорії: найвищу – “А”, середню – “Б” і найнижчу на місцях – “В”. Паралельно ці три категорії – ще на дев’ять рангів. Раз на рік державні службовці будуть проходити оцінювання – 10 тестових запитань та ситуативні вправи.
Зайняти державну посаду можна тільки через проходження конкурсу, який складається з кількох етапів. Його проводитимуть спеціальні комісії за участю громадськості. “Випробувальний термін визначається у 6 місяців. Вступ на державну службу передбачає єдині вимоги для всіх. Це перевірка кваліфікаційних вимог (освіта, досвід), тестування (100 запитань за 40 хвилин проводиться на комп’ютері), вирішення типових ситуацій і співбесіда”, – пояснила начальник Головного територіального управління юстиції у Полтавській області.
У новому законі з’явилося поняття, якого раніше не було. Це “відкладене право другого”. “Після конкурсу особа, яка посіла друге місце після переможця, може зайняти відповідну вакантну посаду, якщо переможець відмовився від тієї посади або не отримав допуску. Про вакансію повідомляє представник кадрової служби протягом п’яти календарних днів. Відповідно кадрового резерву вже немає”, – зауважила Ірина Пашко.
Щодо моделі оплати праці, то 70 відсотків буде становити посадовий оклад і 30 відсотків – премії, а не навпаки, як було раніше.

Олена ІГНАТЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.