Полтавці відбудовували повоєнний Крим

У  День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу та в рамках заходів тематичного тижня “Крим – це Україна” у Полтаві, в університеті економіки та торгівлі, провели тематичний “круглий стіл”. Історики, архівісти, очільники департаментів та управлінь ОДА, представники громадських організацій, студенти обговорили болюче питання для всіх українців – анексію Росією півострова. “Нині Крим має величезні збитки й труднощі. Насильницька анексія не визнається українською державою, Генеральною асамблеєю ООН, ПАРЄ, ОБСЄ. Ці питання є темою нашого “круглого столу”, – поінформував директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Вадим Штефан.
Про участь полтавців у відбудові Криму в 1954–1964 роках розповіла директор Державного архіву в Полтавській області Валентина Гудим. “За Полтавщиною було закріплено два райони, куди масово переселяли сім’ї. Щороку туди виїжджало близько 400 родин. Вони відбудовували сільське господарство. Після 1957 року масово переїжджали мешканці Кременчуцького, Кобеляцького, Хорольського, Лубенського районів. Є свідчення, що через два-три роки переселенці вже ставали керівниками різних тамтешніх ланок сільськогосподарського виробництва. А через 5 років Крим став лідером з вирощування картоплі. Допомагали полтавці розвивати і промисловість: у Керчі відбудували цегельний завод і порт, – зазначила Валентина Гудим. – Ніде правди діти, були спроби переселяти і росіян – з Псковської, Ростовської областей. Та вони виявилися непристосованими до сільських робіт. Українці ж на цьому добре зналися, тому переселення наших земляків проходило досить активно”.
Проректор з виховної роботи ПУЕТ Сергій Гаркуша зазначив, що виш прийняв чимало студентів та викладачів із Криму після анексії півострова. “На Полтавщині, Черкащині та Сумщині ми надаємо допомогу переселенцям, які переїхали із Криму, окупованих районів Донеччини та Луганщини. Ми підтримуємо дії світової спільноти щодо засудження країни – агресора Російської Федерації. Сподіваюсь, що найближчим часом кримські татари повернуться до своїх домівок”, – додала регіональний координатор офісу в Полтаві ГО “Крим SOS” Ярослава Ребрик.
У підсумку зібрання його учасники підписали лист-звернення, у якому закликають міжнародну спільноту докласти зусиль для відновлення в Україні миру, спокою.

Олена ІГНАТЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.