Будемо з урожаєм

За кілька днів до того, як Україна відзначала День Перемоги, на ланах ТОВ “АФ “Добробут” агропромхолдингу “Астарта-Київ” – “гаряча пора” – посівна кампанія. Щоправда, вона планомірно добігає кінця. Заступник генерального директора по першому регіону Віталій Лашко каже, що завершать роботи, якщо дозволить погода, за 3–5 днів.
Весняний день рік годує
Трактористи на полі вже із шостої–восьмої години ранку. У Мар’янівці Козельщинського району тракторист Сергій Терещенко сіє сою. На сусідньому полі йде курява з-під культиватора. За кермом трактора – механізатор із понад 30-річним стажем Сергій Олійник. Здійснює передпосівну культивацію.

Трактористи Микола Філоненко та Леонід Нарижкін.

Трактористи Микола Філоненко та Леонід Нарижкін.

– Дощі потрібні, щоб були рівномірні сходи. Нині весняні вітри, сонце, тому волога вивітрюється швидко. Із попередніми культурами, які ми вже посіяли, – буряком, кукурудзою – погода допомогла: тиждень тому випали опади, – розповідає агроном ВП “Добробут” Олександр Логвиненко.
Поруч з досвідченим агрономом – майбутній агроном – студент-третьокурсник Полтавської державної аграрної академії Андрій Колегов із Козельщини. У господарстві проходить виробничу практику вдруге.
Загалом цьогоріч в агрофірмі мають засіяти соєю понад 5100 гектарів. Дещо більші площі відвели під кукурудзу на зерно й цукровий буряк. А ось найбільше посіяли соняшнику – майже 8 тисяч гектарів. Близько 450 гектарів вже під кукурудзою на силос. У Новосанжарському районі 47 гектарів поля відвели для гречки. Тут, до речі, й пасіка стоїть. Цьогоріч у “Добробуті” 540 гектарів пару. На інших площах, а це близько 13 тисяч гектарів ріллі, – озима пшениця. Хоч на минулорічну бездощову осінь господарники нарікають, але запевняють: “Будемо з урожаєм”.
Кипить робота й на тракторній бригаді у Високій Вакулівці Козельщинського району, де господарює однойменний із агрофірмою виробничий підрозділ “Добробут”. Саме він став стартовою базою для розвитку господарства в цілому. Два трактористи Микола Філоненко й Леонід Нарижкін проводять заміну деталі на агрегаті РТ-7722. Наступного дня за допомогою нього прополюватимуть цукровий буряк.
– Багато техніки вже працює в полі. Як звозять усю, то місця не вистачає, – каже начальник машинно-тракторного парку Олександр Солдатов.
У селі Пашенівка Козельщинського району, де господарює виробничий підрозділ “Козацький стан”, тракторист Роман Васюта здійснює міжрядний обробіток ґрунту на цукрових буряках. Справа, каже, складна й дуже відповідальна, бо потрібно максимум сконцентрованості, щоб не “зійти” з рядка…
З польових просторів їдемо на молочнотоварну ферму виробничого підрозділу “Імені Суворова” у Шамраївку Решетилівського району. Завідуюча МТФ Олена Ївженко розповідає, що там вирощують 225 голів голштинів чорно-рябих. Нині працівники ферми збираються виганяти молодняк у літні табори. Майже всі приготування уже завершили.
Робочі місця й соціальна допомога
У господарстві близько 10 тисяч пайовиків. Другий рік “Добробут” виплачує їм за оренду по 10 відсотків. Віталій Лашко говорить, що це найвищий показник по Полтавщині. Агрофірма надає робочі місця двом тисячам селян. 500 із них працюють у тваринництві. Багато трудиться молоді. Юнаки й дівчата повертаються в село, не знайшовши роботи в місті. Проблема – зменшується відсоток спеціалістів із професійно-технічною освітою, бо всі прагнуть здобути вищу.

Денна чергова Христина Пендюр, завідуюча МТФ Олена Ївженко, керуючий відділком ВП “Імені Суворова” Андрій Ватрич.

Денна чергова Христина Пендюр, завідуюча МТФ Олена Ївженко, керуючий відділком ВП “Імені Суворова” Андрій Ватрич.

– Так скоро токарів, слюсарів і зварювальників не буде. Якщо водія чи тракториста перевчити можна, відправивши на відповідні курси, то вищевказаних фахівців потрібно готувати у спеціалізованих навчальних закладах, – каже Віталій Лашко.
Хоч посівна завершується, але попереду ще багато робочих буднів. Постійної уваги потребує й соціальна сфера. Віталій Лашко розповідає, що понад 100 тисяч гривень спрямували на реконструкцію спортивного комплексу в Новій Галещині. Його відкрили нещодавно – 28 квітня. У Козельщині такий заклад відчинив двері раніше. Тож мешканці Нової Галещини звернулися до генерального директора ТОВ “АФ “Добробут”, депутата обласної ради Олександра Коваленка з проханням збудувати подібний і в них. Спільними зусиллями Біланівського гірничо-збагачувального комбінату, місцевих підприємців і “Добробуту” спорткомплекс зробили й облаштували.
У Бреусівці зусиллями агрофірми облаштували клуб. Нині здійснюють капітальний ремонт тамтешньої амбулаторії. Крім того, до Дня Перемоги підготували продуктові набори для ветеранів, які мешкають у сільських радах, де працює господарство, а також виділили кошти для ремонту пам’ятників і скверів, на закупівлю ритуальних гірлянд.
Заступник генерального директора по другому регіону Сергій Луценко ділиться найближчими планами: після завершення посівної потрібно зробити покрівлю Будинку культури у Хорішках, відповідно до проекту по соціальному партнерству здійснити ямковий ремонт доріг…
Роботи і в полі, і на фермі, і в селі ніколи не бракує. Головне, що є кому працювати, з чим і для кого чи заради чого. Й це гуртує, бо кожен трудиться задля себе і своєї родини, заради життя й самоствердження, задля добробуту. Й агрофірма із такою ж назвою й метою об’єднує людей, надає робочі місця, допомагає розбудовувати спільний дім – українське село.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.