Полтавські нардепи залучили десятки мільйонів гривень державного фінансування для області

Реконструкція обласного кардіодиспансеру, водогони, ремонти у школах і будинках культури, утеплення будівель, “сміттєві революції”, придбання шкільних автобусів і пожежних машин – це тільки десята частина проблем, які вкрай необхідно вирішити громадам. Цьогорічні інновації Державного бюджету дозволяють профінансувати найбільш нагальні проекти розвитку громад, тобто спрямувати державне фінансування не на покриття боргів чи тимчасові заходи, а відремонтувати, покращити чи оновити певний об’єкт, який уже давно цього потребує. Голова підкомітету з питань бюджетної політики та удосконалення положень Бюджетного кодексу України Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, народний депутат України Костянтин ІЩЕЙКІН розповів про особливості парламентської боротьби за фінансування для Полтавщини.
В умовах реформ, обмеженого фінансування і децентралізації місцевих бюджетів народні обранці від Полтавської області – Тарас Кутовий і Костянтин Іщейкін – за рік каденції доклали усіх зусиль до вдосконалення головного кошторису країни – Державного бюджету. Фінансові та економічні експерти справедливо вказують на безліч недоліків урядового проекту, але й аналітики, і депутати одностайні в одному – не приймати і не голосувати було неможливо, адже відсутність бюджету завжди гірша за недосконалу версію.
Люди повинні бачити результат, коли віддають останнє
– Фінансові надходження в область – це лише верхівка айсберга, за якою не видно масштабну, багатомісячну кропітку роботу. Головний бюджетний документ України приймали дуже важко. Ще важче приймалися додатки до нього. Пам’ятаючи, що існує чимала різниця між наявними коштами і очікуваними надходженнями (за оцінками аналітиків, близько 70 мільярдів гривень), є головний пріоритет державної бюджетної політики: обороноздатність, – пояснює народний депутат України Костянтин Євгенович Іщейкін. – Але, постійно спілкуючись з людьми на окрузі, я розумію, що основні проблеми можна окреслити так: проблема держави в цілому – війна, а проблема людей – боротьба сам на сам із бідністю, протікаючими дахами, холодними стінами, високими цінами… Рівень оснащення лікарень, шкіл, дитячих садочків, якість надання послуг установами соціальної сфери, брак енергоощадних технологій – усе це колосальний комплекс проблем. Як приклад: в Оржиці не було апарата для рентгенографії зубів – людей направляли аж до Лубен. Для когось це непосильна відстань: і по коштах, і за станом здоров’я. Про комп’ютеризацію сільських шкіл в окремих районах важко навіть говорити.
І коли ми усі разом підтримуємо нашу армію, люди готові терпіти нестатки задля збереження країни. А хто ж їм допомагатиме? Я усвідомлював необхідність системного вирішення нагальних проблем громад. Люди повинні бачити результат і кроки назустріч від держави, коли віддають останнє, бути соціально підтриманими і забезпеченими.
Децентралізація, до якої ми крокуємо, у першу чергу має бути фінансова. Було прийнято ряд законопроектів, які дають можливість залишати більше коштів у регіоні. Але як тільки з’являлась можливість економії бюджетних коштів за деякими статтями, я наполягав на спрямуванні вивільненого ресурсу безпосередньо на область. Таким чином Полтавщина отримала надходження з державних капітальних видатків і Фонду регіонального розвитку.
Депутати об’єднують зусилля задля добробуту громад свого краю
Завдяки тому, що народні обранці є членами різних комітетів і у своїй роботі опікуються різними напрямками, їхня взаємодія спрямована на підсилення можливостей один одного щодо розвитку громад, які довірили представляти їхні інтереси в Раді.
– Для того, щоб кошти пішли на найнеобхідніші проекти, ще від початку каденції об’їхав округ, запитуючи про першочергові потреби. Також до цього процесу активно долучився колега – народний депутат України Тарас Кутовий, який дуже вболіває за Полтавщину і знає про проблеми громад. Ми тісно співпрацюємо, і саме Тарас Вікторович допомагав відстоювати проекти для полтавських громад і на рівні Верховної Ради, і на рівні Кабміну. Місцеві адміністрації та активісти підготували величезний перелік об’єктів і проблем, але постало питання якості цих проектів. Та, окрім цього, створилась проблема з термінами освоєння коштів. У вересні було затверджено ДФРР, у жовтні – державні капітальні видатки, а реалізувати проекти і освоїти кошти потрібно до кінця року, – пояснив Костянтин Іщейкін.
Полтавщина отримала майже 100 мільйонів гривень
Законом “Про Державний бюджет України на 2015 рік” на Державний фонд регіонального розвитку було передбачено 3 мільярди гривень. Деякі проекти розвитку громад забезпечені завдяки державним капітальним видаткам.
– Як депутат­мажоритарник, я наполегливо відстоював включення найбільш значущих для громад об’єктів, які роками чекали капітального ремонту чи дооснащення (наприклад, поліклінічне відділення Лубенської ЦРЛ). Деякі об’єкти вдалося включити у фінансування відповідно до програми ДФРР – кошти виділені у повному обсязі для закінчення робіт вже у цьому році. Це урок на наступний рік: проекти потрібно мати заздалегідь підготовленими.
Але, на жаль, включити усе було неможливо. Загальна сума, виділена по цій програмі для Полтавщини, – 82 мільйони гривень, з яких 3 мільйони Кабмін забрав. Останній, хто залучав подібне значне фінансування, був народний мер Анатолій Кукоба, – говорить Костянтин Іщейкін. – Громада Лубен на чолі з міським головою запропонувала витратити частину коштів на встановлення лічильників тепла на вході в багатоквартирні будинки. По­перше, це звільнить людей від плати за “обігрів повітря” – за втрати тепла до входу в будинок. А по­друге, заощадить щонайменше 30 відсотків від плати за тепло. Ця програма у деяких будинках вже почала реалізовуватись коштом місцевого бюджету, і я намагався її всіляко підтримати на державному рівні. Також ці кошти мають бути спрямовані на масштабну енергомодернізацію, яка має включати заміну вікон, утеплення, ремонт дахів закладів соціального призначення – шкіл, дитячих садочків, лікарень тощо.
Кожен проект потрібно було відстоювати і обґрунтовувати, щоб саме на нього виділили кошти, а не на якийсь інший. Уявіть собі рівень і силу боротьби, коли депутати з усієї України просували проекти для своїх громад! Члени бюджетного комітету, хоча і належать до різних політичних сил, але активно дискутують і шукають спільне рішення. Коли виникають питання, проводиться виїзне засідання, і ми з колегами на місці дивимось, наскільки цей проект важливий, – пояснив нардеп.
Наприклад, 14 листопада 2015-го Бюджетний комітет провів у Львові вже друге за рік засідання. Нардепи приїхали із першим заступником міністра фінансів Ігорем Уманським та головою фіскальної служби України Романом Насіровим, щоб проконтролювати виконання державних програм у регіоні, визначити фінансування нових проектів. Зокрема 90 мільйонів гривень – на ремонт дороги “Львів–Івано­Франківськ”, майже 4 мільйони – на реконструкцію Жовківського замку тощо.
– Депутати найбільш ефективно працюють не в кабінетах, а коли бачать ситуацію наживо. І надзвичайно важливою є співпраця депутатського корпусу і місцевої влади. Львів уже освоїв близько 1 мільярда виділеного фінансування. Це чудовий приклад ефективної співпраці посадовців і депутатів усіх рівнів за сприяння голови ОДА. Наступне завдання – проконтролювати якість виконання цих проектів. Таке засідання відбудеться і на Полтавщині, з розрахунку на те, що у нас є однодумці, які хочуть розбудовувати область, – наголошує Костянтин Євгенович.
– Разом із Тарасом Кутовим приділяємо увагу не тільки проблематиці тих громад, які нас обрали, а й розвитку області в цілому. Інше питання, що колеги від інших районів області навіть не зверталися з проектами розвитку громад, які було б необхідно включити до програм фінансування. Коли депутати західних регіонів прийняли рішення добитися фінансування на відбудову дороги “Львів–Івано­Франківськ”, то за два дні зібрали 68 підписів нардепів із різних фракцій і груп. Тому полтавським колегам і місцевим посадовцям варто так само об’єднуватися навколо ініціативних лідерів. Ми дуже поважаємо роботу своїх колег і проекти з інших регіонів України, але прагнемо мати результат для Полтавської області.
На численні прохання полтавців і мешканців своїх округів разом з Тарасом Вікторовичем Кутовим добилися того, що перші 14 мільйонів субвенції будуть спрямовані на реконструкцію корпусу обласного кардіологічного диспансеру. Це стратегічно важливо, адже в області тільки на гіпертонію хворіють понад 400 тисяч осіб працездатного віку! А постійні стреси, навантаження здоров’я не додають, і ще варто врахувати, скільки людей не можуть отримати вчасно висококваліфіковану допомогу, – підкреслив Костянтин Іщейкін.
– Досвід різних регіонів показує, що максимальний результат для громади дає ефективна співпраця очільників адміністрацій, новообраних мерів і місцевих депутатів з народними депутатами. Необхідно наголосити, що потрібні проекти, які пройшли аудит. А місцева влада, враховуючи, що фінансування може бути із затримками, щоб не втратити жодної копійки, повинна залучати бюджети усіх рівнів. Єдиний незмінний фактор, який може впливати на фінансування, – збільшення видатків на оборону. Але нас усіх має об’єднувати державницька позиція задля добробуту Полтавщини.
(Друкується у порядку, визначеному Законом України “Про статус народного депутата України”).

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.