Мінімальна пенсія зросте

Нинішнього року для людей похилого віку заплановані два підвищення пенсій: з 1 травня – на 56 гривень і з 1 грудня – ще на 78. Починаючи з травня, прожитковий мінімум для пенсіонерів підвищиться з 1074 до 1130 гривень, а з грудня 2016-го становитиме 1208 гривень. Про це на прес-конференції повідомив перший заступник начальника головного управління Пенсійного фонду України у Полтавській області Володимир Носенко. Загалом пенсійні виплати на Полтавщині отримують 464 тисячі непрацездатних громадян, це третина населення області.
Значимою подією в пенсійному законодавстві, підкреслив Володимир Носенко, стало те, що з початку року зменшився на 22 відсотки єдиний соціальний внесок, що дасть змогу легалізувати заробітну плату та робочі місця, провести детінізацію економіки.
– При цьому, – наголоситв фахівець, – працівники підприємств внески до Пенсійного фонду із своєї зарплати сплачувати не будуть, ці платежі проводитимуться лише роботодавцем. Це викликає стурбованість громадян, які планують піти на заслужений відпочинок нинішнього року: чи не зменшиться пенсія через те, що вони не сплачуватимуть внески? Насправді ж зменшення ставки єдиного внеску, яке відбулося з 2016 року, жодним чином не впливає на механізм обчислення і суму виплат майбутнім пенсіонерам. Розмір пенсії залежить від трьох чинників – тривалості страхового стажу, розміру зарплати та повноти сплати єдиного внеску із неї. Ставка єдиного внеску безпосередньо не впливає на пенсію. Головне – щоб він був сплачений роботодавцем у повному обсязі.
Також у 2016 році збільшено максимальну величину бази нарахування єдиного внеску з 17 до 25 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом, на яку нараховується єдиний внесок. Це зроблено для стимулювання людей з високими заробітками до легалізації власних прибутків, що позитивно вплине на їхню майбутню пенсію, максимальний розмір якої не може перевищувати 10740 гривень.
Серед інших змін законодавства є продовження у 2016 році справляння податку на доходи фізичних осіб та військового збору з пенсій або щомісячного довічного грошового утримання. Проте відповідні нарахування, наголосив Володимир Носенко, зазнали змін у кращий для пенсіонерів бік. Зокрема відтепер для пенсій, розмір яких перевищує у 2016 році суму 4134 гривні, встановлена єдина ставка податку – 15% від суми такого перевищення. Торік ставка податку накладалася на суму понад 3654 гривні – це три мінімальні заробітні плати.
Деякі зміни чекають і саме пенсійне відомство, наголошувалось на прес-конференції. Торік розпочата модернізація системи обслуговування громадян із створенням спеціалізованих підрозділів (фронт-офісів) і запровадженням нових централізованих комп’ютерних технологій. Це стало передумовою для скорочення управлінського апарату на понад 60 штатних одиниць.
Зокрема відповідно до рішення Кабміну в Полтавській області з 30 територіальних управлінь залишиться 18. В обласному центрі створюється Полтавське об’єднане управління Пенсійного фонду на базі Київського, Ленінського, Октябрського та Полтавського районних управлінь. У Кременчуці пройде об’єднання місцевих підрозділів з Комсомольським і Козельщинським. Також об’єднаються нинішні управліня ПФ: Кобеляцьке і Новосанжарське; Решетилівське і Диканське; Великобагачанське і Шишацьке; Карлівське і Машівське; Чутівське та Котелевське; Лохвицьке та Чорнухинське.
Мова не йде про ліквідацію органів ПФ у районах, наголосив посадовець. Об’єднання є суто організаційним. Головною одиницею обслуговування громадян стає точка надання послуг (фронт- офіс), яка розташована не тільки за місцезнаходженням управління Пенсійного фонду, а і в центрах територіальних громад.
Начальник управління пенсійного забезпечення Ірина Товстоножко розповіла про зміни у призначенні пенсій за вислугу років. Так, пенсії працівникам льотного складу цивільної авіації, освіти, охорони здоров’я, соціального забезпечення, артистам призначатимуться не лише за наявності визначеної законом вислуги. Відтепер право на пенсію такі категорії громадян мають після досягнення певного віку. Запроваджується поетапне встановлення пенсійного віку з 45 до 50 років для льотного та льотно-випробного складу і від 50 до 55 років – для освітян, медиків, артистів.
З 1 січня 2016 року для обчислення пенсій заробітна плата за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд не враховується. Пенсії обчислюватимуть винятково за даними системи персоніфікованого обліку за період роботи, починаючи з 1 липня 2000 року. Паперових довідок при цьому надавати не потрібно. Довідка про зарплату подається лише тими громадянами, у яких страховий стаж, починаючи з цієї дати, становить менше 60 місяців.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.