Прийнято основний фінансовий документ області на наступний рік

За обласний бюджет наступного року проголосувало п’ятдесят депутатів обласної ради. Його загальний обсяг затверджено на рівні 4,5 мільярда гривень.
Минулого четверга, 24 грудня, відбулася друга сесія обласної ради сьомого скликання. Провів засідання голова обласної ради Олександр Біленький (“Блок Петра Порошенка “Солідарність”). У роботі зібрання взяли участь голова обласної державної адміністрації Валерій Головко, заступники голови ОДА, міські голови, голови районних рад та райдержадміністрацій, керівники департаментів, управлінь і відділів ОДА, обласних організацій, установ, підприємств, представники громадськості, ЗМІ.

Перед початком роботи сесії присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять полеглих на Сході України земляків. Представникам полтавської громади Олександр Біленький та Валерій Головко вручили почесні відзнаки. Останнє цьогорічне зібрання депутатського корпусу розпочалося з приємного моменту: присутніх у залі вітала з прийдешніми святами дітвора – вихованці зразкового дитячого хореографічного колективу “Каприз” Полтавського палацу залізничників. Кожному депутату малеча з піснями та найкращими побажаннями подарувала паперових янголів.
За повідомленням голови обласної ради, фракцію ВО “Свобода” в раді очолив депутат Віктор Щуров.
Під час формування порядку денного сесії було включено ряд додаткових питань. Депутати прийняли регламент роботи, заслухали запити та звернення. Із суспільно значущих питань виступили Євгеній Холод (ВО “Батьківщина”), Віктор Скочко (АПУ), Петро Ворона (“Блок Петра Порошенка “Солідарність”), Микола Первак (“Партія простих людей Сергія Капліна”), Олег Сазонов (“Опозиційний блок”). Згідно з регламентом свої звернення та пропозиції оприлюднили громадські активісти Юрій Лебідь, Олег Підгорний, Марк Чаус, Едуард Гожий, Олександр Лещенко, Ігор Головатий, Людмила Стельмах-Кучеренко, Василь Ковальчук, Олексій Шаманенко, Людмила Пономаренко, Геннадій Сікалов.
Звернення до Верховної Ради України щодо відставки Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка ініціювали фракції ВО “Свобода”, ВО “Батьківщина”, “Партії простих людей Сергія Капліна” та “Опозиційного блоку”. Звернення було підтримане депутатським корпусом.
Депутати затвердили внесення змін до Переліку природоохоронних заходів для фінансування за рахунок залишку коштів фонду охорони навколишнього природного середовища Полтавської області в 2015 році; проголосували за внесення змін до бюджету 2015 року, збільшивши за рахунок трансфертів з Державного бюджету та понадпланових надходжень загального фонду обласного бюджету фінансування галузей соціального захисту населення, охорони здоров’я, освіти, а також спрямувавши кошти на погашення заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію, централізоване водопостачання та водовідведення. Також рішенням сесії утворено президію обласної ради, затверджено Програму розвитку місцевого самоврядування в області на 2016–2017 роки, план роботи обласної ради на наступний рік, порядок забезпечення препаратами інсуліну за рахунок цільових видатків обласного бюджету на забезпечення централізованих заходів з лікування хворих на цукровий діабет у 2016 році.
Чимало запитань виникло з приводу регламенту обласної ради сьомого скликання. Зрештою прийнято рішення взяти проект за основу, щоб мати змогу врахувати узгоджені конструктивні пропозиції від депутатів, громадськості й повернутися до питання на наступній сесії.
В обговоренні проекту обласного бюджету наступного року взяли участь Євгеній Холод (ВО “Батьківщина”), Віктор Щуров (ВО “Свобода”), Іван Сидоренко (“Українське об’єднання патріотів “Укроп”), Василь Хоменко (“Українське об’єднання патріотів “Укроп”), Валерій Калюжний (Радикальна партія Олега Ляшка), Валерій Прядко (“Партія простих людей Сергія Капліна”). Як поінформував голова обласної ради Олександр Біленький, на засіданнях постійних комісій було рекомендовано прийняти бюджет по захищених статтях та по загальних сумах на капітальні видатки; фінансування капітальних видатків буде здійснено після погодження з профільними комісіями. Депутати матимуть можливість відвідати разом із головними розпорядниками коштів підприємства чи заклади, проаналізувати бюджетні запити та визначитися з фінансуванням капітальних видатків. Після обговорення за обласний бюджет наступного року проголосувало п’ятдесят депутатів обласної ради. Бюджет затверджено на рівні 4,5 мільярда гривень, що майже на 23 відсотки перевищує показники поточного року.
Загалом сесія розглянула 15 питань порядку денного, підтримала депутатські запити Віктора Скочка (АПУ) та Олега Сазонова (“Опозиційний блок”).
***
IMGP7850Про важливість ухвалення обласного бюджету-2016 ішлося на брифінгу за участю голови обласної ради Олександра Біленького, голови облдержадміністрації Валерія Головка, голови постійної депутатської комісії облради з питань бюджету та управління майном Миколи Бондаря (“Відродження”), директора департаменту фінансів ОДА Павла Кропивки.
Підсумовуючи результати роботи другої сесії обласної ради, Олександр Біленький зазначив, що прийняття головного фінансового документа області відбулося у терміни, визначені Бюджетним кодексом. Деякі показники ще будуть коригуватися, але прийнятий документ – це, за словами посадовця, не чернетка, не конспект, бо грунтується на фінансовій базі спроможності економіки області. Процедура його ухвалення дотримана згідно з регламентом.
Олександр Біленький, Валерій Головко подякували депутатам, громадськості, головам постійних комісій, керівнику департаменту фінансів за плідну конструктивну роботу.
Коментуючи подальший перебіг бюджетного процесу, Валерій Головко сказав:
– Ми знайшли порозуміння з головою обласної ради: все, що стосується розпису і видатків на майбутній 2016 рік, ми внесемо після того, як усі депутати ретельно й досконало в межах комісій вивчать ті об’єкти і програми, фінансування яких затверджуватиметься.
Щодо заяви Віктора Скочка про перехід в опозицію Олександр Біленький висловив сподівання, що опозиція буде дуже конструктивною.
У Миколи Бондаря запитали, як він почувається в ролі голови бюджетної комісії.
– Бюджет давався важкувато, бо до ради обрано багато нових депутатів. У тім числі і я працюю вперше у складі обласної ради. Тому було потрібно більше часу, щоб з усім розібратися.  Якщо результат є, думаю, що попрацювали плідно, – зазначив він.
Валерій Головко наголосив, що вдалося відпрацювати певні принципи:
– За рахунок обласного бюджету неможливо профінансувати всі потреби Полтавщини. Ми дещо змінили підхід і дали можливість брати фінансову участь усім рівням бюджетів, починаючи з сільського. Обласний бюджет буде допомагати бюджетам інших рівнів, які ініціюють ті чи інші програми, починають фінансувати об’єкти. На казначейських рахунках у бюджетах різного рівня – сільського, районного – знаходиться 354 мільйони залишків вільних коштів. Хочу звернутися до всіх депутатів сільських, районних рад  не тільки використовувати обласний бюджет на свої потреби, а й починати зі своїх фінансових можливостей. І тоді обласний бюджет дотуватиме чи дофінансовуватиме об’єкти. Але ініціатива повинна бути знизу.
Павло Кропивка розповів, що основні показники бюджету були анонсовані, його загальний обсяг – 4,5 мільярда гривень. Проти минулого року він збільшився на 800 мільйонів гривень. Це – стартовий варіант бюджету, який ще буде доопрацьовуватися: “Після здачі річного звіту побачимо вільні залишки на початок 2016 року, які зможемо перерозподілити: збільшити видатки на найнагальніші потреби області”.
Павло Кропивка також зазначив, що цьогоріч, чи не вперше за роки незалежності, були виконані 15 листопада – обласний, 18 листопада – бюджет області. На запитання, чи побачать мешканці об’єднаних територіальних громад фінансові переваги з 1 січня порівняно з тими, хто об’єднуватися не поспішає, він відповів:
– У 2016 році 12 об’єднаних громад Полтавщини матимуть прямі відносини із Державним бюджетом, вони отримали однакові права з містами обласного підпорядкування. Ті, що пішли у “першому ешелоні”, опинилися у більш виграшній ситуації. Скажімо, Пришибська сільська рада Кременчуцького району приєднала до себе ще одну сільську раду, а на їхній території – гірничо-збагачувальний комбінат. І на 2,5 тисячі населення ця громада отримала основного платника області. Адміністративно-територіальним устроєм держава все ж повинна управляти. У нас же наразі відбулося об’єднання “за інтересами”.
Журналісти поцікавилися: якщо пришибчани виграли, то хто програв?
– У цьому випадку програв бюджет Кременчуцького району. Проблема в тім, що наразі є сільські ради, які нецікаві для об’єднання. Тобто існують громади, де люди є, а ресурсів – немає. Отут у нас будуть серйозні питання.
Учасники брифінгу відповіли на ряд запитань журналістів.

Ольга ЩЕГЛОВА
Микола БЕЗНОС (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.