Просторіше, тепліше, затишніше…

У  Супрунівці, що за кілька кілометрів від Полтави, у новозбудованій дев’ятиповерхівці дві родини, які втратили в горнилі війни на Сході України чоловіка та сина й потребували забезпечення житлом, отримали квартири на благодійних засадах.
– Цей дім побудували минулого року. До нас звернулися представники облдержадміністрації з ініціативою розглянути можливість надання квартир родинам загиблих воїнів. Ми цю важливу справу зробили – надали помешкання. Одне з них – однокімнатне, інше – двокімнатне. У квартирах зроблений ремонт, щоб люди відразу могли заселятися й жити, – говорить генеральний директор ТОВ “Полтавський домобудівний комбінат” Василь Шишкін. – Я не знаю, що може бути більш достойним, ніж захист Батьківщини, і більш цінним за життя людей, які борються за нашу свободу. Надання житла – лише дещиця з того, в чому маємо допомагати родинам полеглих воїнів.
Двокімнатна квартира в Супрунівці – велика допомога для родини Олександра Карпенка, який загинув 27 серпня 2014 року під Комсомольським Донецької області. Його дружина Людмила із двома дітьми мешкають у селі Запсілля Кременчуцького району.
– Живемо в маленькому будиночку, який залишила мені бабуся. Коли запитували, чим допомогти, я говорила про нашу житлову проблему. Звісно, ми не сподівалися отримати тут помешкання. Це була неочікувана новина. І відстань від дому велика. Але я розумію, що в мене є діти. 17-річний Богдан – студент, навчається в Києві, 13-річна Анастасія ходить до школи. І, можливо, хтось із них пов’яже майбутнє з цим краєм, – каже Людмила Карпенко.
Батьки 26-річного учасника АТО Руслана Рущака, який загинув 4 липня 2014 року біля Новоселівки Донецької області, Олександр Дмитрович та Ганна Іванівна, приїхали отримати ключі від однокімнатної квартири із Пузикового Глобинського району.
– Щиро вдячні небайдужим людям за допомогу, – дякує Олександр Рущак. – У нас є 5 доньок. Вони вже дорослі. Працюють, навчаються. Думатимемо про майбутнє, щось плануватимемо.
Директор департаменту праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Людмила Корнієнко поінформувала, що нині поряд із державними програмами щодо підтримки сімей загиблих учасників АТО діють і місцеві.
– Статус сім’ї загиблого встановлено 108 родинам у нашій області. 10 сімей перебувають на черзі оформлення через органи військкомату. З поточного року почала діяти державна програма. За нею в область спрямували 7 мільйонів гривень із Державного бюджету. За ці кошти наразі придбано 21 квартиру, зокрема 16 – для сімей загиблих і 5 – сім’ям військовослужбовців-інвалідів І і ІІ груп. Дві квартири в Супрунівці вручені на благодійних засадах. П’яти сім’ям у поточному році придбали житло за кошти місцевих бюджетів у Кременчуці, Полтаві, Миргороді, Комсомольську, – зазначила Людмила Корнієнко.
– Ми живемо тут, на Полтавщині, без війни завдяки вашим сину та чоловіку. Це страшна втрата, але потрібно жити далі. Ваші життя для нас пріоритетні, – звернувся до родин загиблих воїнів голова облдержадміністрації Валерій Головко. – Наше завдання – проаналізувати умови проживання сімей загиблих в АТО та покращити їх, а родини, які не мають житла, ним забезпечити. Дві сім’ї отримали квартири напередодні Нового року. Вважаю, що така тенденція має продовжуватись. Їхні чоловік і син виконали свій обов’язок як громадяни, військові, захищаючи незалежність нашої держави. На часі наше завдання – підтримати родини полеглих воїнів, щоб вони почувалися захищеними.
***
Голова облдержадміністрації Валерій Головко проінспектував умови проживання людей поважного віку в Горбанівському геріатричному пансіонаті ветеранів війни та праці, що в Полтавському районі. Один із корпусів закладу утеплили й оновили систему опалення. Підопічні установи кажуть, що після завершення робіт різницю в температурі відчули відразу.
– Тут потеплішало, – каже 80-річний ветеран праці Петро Сисюк, який свого часу працював інженером-метрологом на полтавському заводі “Електромотор”, і додає: – Та тільки прохання маємо – потрібен ремонт у кімнатах.
Будинок зведений 1991 року. Уперше проект тепломодернізації корпусу виготовили 2009-го. Та роботи почали лише півроку тому, бо бракувало коштів, розповів директор Горбанівського геріатричного пансіонату ветеранів війни та праці Микола Чабан:
– Проектна завантаженість закладу – 305 осіб. Нині в ньому перебувають 280 пенсіонерів. Оновлений корпус розрахований на 170 місць, інший – на 135. Після утеплення будівлі хочемо зробити ремонти в кімнатах. Деякі з помешкань підопічних вже набули сучасного вигляду завдяки нашим благодійним партнерам. За що ми вдячні. І люди задоволені. Стало світліше, тепліше, комфортніше.
– Цей корпус – один із об’єктів, які потрапили в програму фінансування за рахунок Державного фонду регіонального розвитку. Закінчилися зовнішні будівельні роботи, завершена програма по енергозбереженню. Нині ми з головою профільної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення Людмилою Овчаренко й головою департаменту праці та соціального захисту населення ОДА Людмилою Корнієнко обговорюємо питання щодо включення й фінансування за рахунок обласного бюджету внутрішніх оздоблювальних робіт, – наголосив голова облдержадміністрації Валерій Головко.
Наступного року планують відремонтувати по одному корпусу в кожному будинку-інтернаті області. Валерій Головко зазначив, що для цього все готове. Пропозиції, які надходили від департаменту праці та соціального захисту населення, враховані й захищені в Міністерстві регіонального розвитку, тобто будуть фінансуватися за рахунок Державного бюджету в наступному фінансовому році.

Анна ВАСЕЦЬКА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.