Мандрівний фестиваль розширює географію

Найкращі документальні фільми, присвячені темі прав людини, нещодавно полтавці мали змогу переглянути під час проведення XІІ Мандрівного фестивалю документального кіно Docudays UA, який завітав до навчальних закладів, бібліотек та громадських організацій області. Загалом у його програмі було понад 15 українських та зарубіжних стрічок. Відкриті покази розпочалися у Полтавському художньому музеї імені М. Ярошенка стрічкою “Володар” (режисер – Шалва Шенгелі). У центрі подій, зображених у фільмі, постало питання – чи потрібно залишити пам’ятник Сталіну на подвір’ї жіночого монастиря? Глядачі, переважна більшість з яких – молодь, студенти природничого факультету Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка, охоче висловлювали свої думки, звертали увагу на художні деталі фільму та шукали паралелі з сучасними українськими і, зокрема, полтавськими реаліями. Фільм залишив велике поле для роздумів.
Docudays UA завітав і до Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І.П. Котляревського, де демонструвався фільм “Точка відліку”. Стрічка справила глибоке враження на глядачів – студентів Полтавського інституту економіки і права. Під час дискусії прозвучали цікаві думки, зокрема щодо назви фільму. Що вважати точкою відліку в долі головної героїні Анети, яка мала добрі перспективи на майбутнє, але скоїла злочин і опинилася у в’язниці? Чи знайде вона підтримку, коли опиниться на волі? Можливо, саме через брак розуміння багато засуджених через деякий час знову повертаються до в’язниці.
Учасників перегляду не залишила байдужими історія іншої героїні – Гелени, яка була хворою з раннього дитинства і чиї знання про світ обмежені “вікнами лікарень і диванами”.
Глядачі Засульської сільської бібліотеки-філії №12 Лубенської ЦБС подивилися документальний фільм “Ти віриш у кохання” ізраїльського режисера Дана Вассермана.
В цей день унікальну можливість переглянути стрічку, яка 2014 року стала переможницею Краківського кінофестивалю як найкращий середньометражний документальний фільм, отримали члени Лубенського районного осередку інвалідів Всеукраїнської організації інвалідів “Союзу організацій інвалідів України” (голова – Тетяна Погоріла). Цей фільм неможливо побачити на “широких екранах” чи “виловити” в Інтернеті, адже режисер дозволив демонстрацію стрічки лише в межах Мандрівного фестивалю і тільки певну кількість разів… Це стосується усіх фільмів програми.
Кожного року фестиваль розширює свою географію. Крім Лубен і Полтави, фільми побачили мешканці Пирятина, Гадяча, Гребінки, Чорнух, Лохвиці, села Кибинці Миргородського району, учні Ковалівського (Полтавський район) та Шишацького обласних інтернатів для обдарованих дітей.

Наталія ТРИКАШ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.