І наче в літо повертаєшся

Твори кількох останніх літ, написані переважно під час пленерів на Полтавщині, представив у день свого 65-річчя Віктор Старіков. Його персональна виставка нині відкрита в Полтавському художньому салоні. Про кожне із полотен художник може розповісти так само щиро, як розповів мені про картину “Доброго ранку”:
– Ото поїхали ми із дружиною Марфою до тещі копати картоплю в село Горошине Семенівського району, там і побачив ось таке…
На картині – куточок сільської хати, кущ калини під вікном біля тину, на якому сидить красень-півень, а поруч глечик сушиться. Гарно, затишно. Але не все так оптимістично, митець тут же додає:
– Їдеш – і з кожним роком все більше помічаєш, як втрачаємо ту красу, бо село занепадає. Навіть річка Сула висихає, вже не така повноводна, як раніше. А вона ж гарна, наша Україна, наша Полтавщина! Сумно, що так… Хоч я народився дуже далеко звідси – в Хабаровську.
Але виростав Віктор Старіков у Полтаві, маму, а вона родом із Опішні, покликала додому рідна земля. Він, її син-художник, не лише побачив цю красу, а й зумів передати її у своїх полотнах.
– Віктор Миколайович захоплюється переважно пейзажем. Це така земна любов, у його творах не видно роботи, зусиль художника – просто любов до цієї прекрасної країни, цієї землі, цих пейзажів. І він упродовж кількох десятиліть пише пейзажі, я особисто його за це дуже поважаю, – говорить про колегу заслужений художник України Микола Підгорний.
– Роботи його про Україну, про землю, на якій він живе. Нічого не вигадує, а душу вкладає в них, – додає старійшина полтавського малярського цеху Віктор Трохимець-Милютін. – Єдине, що складно, – тут так багато робіт представлено. Японці виставляють одне маленьке полотно й роздивляються, щоб нічого їм не заважало… Але експозиція дуже хороша.
А в експозиції справді стільки всього! Прекрасні пейзажі, гарні квіти – тепло й затишно, наче в літо повертаєшся. Єдине, чого не встиг, зізнається художник, так це прикріпити таблички із назвами картин. Але то не так і важливо – кожен може знайти свою назву до побаченого. А може, і впізнати рідний для себе куточок Полтавщини.

Марія ВІТРИЧ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.