Ангельські сили небесні

Собор Архістратига Михаїла та інших Небесних Сил безтілесних Православна Церква відзначає 21 листопада. На службі Божій цього дня співають: “Величаємо Тебе, святий Архістратиже Михаїле, і всіх Вас, ангельські сили небесні, що повсякчас прославляєте Господа”.

Цей день є головним із свят на честь святих ангелів. За стародавніми переказами, сатана, колись світліший від усіх духів небесних і тому названий Люцифером, впав у самолюбство, гордість і злобу й спокусив багато інших духів. Тоді святий Архістратиг Михаїл явився захисником Божої слави, закликав інших ангелів подолати зло й перебувати в покорі Господу. Вірні Богові ангели скинули сатану в безодню. З тих пір війна між ангелами Царства Божого і ангелами темряви не припиняється, і поле цієї війни – рід людський.
Згідно з вченням давньохристиянського церковного письменника Діонісія Ареопагита, учня апостола Павла, чинів ангельських налічується дев’ять. Вони в свою чергу поділяються на три ієрархії: вищу, середню і нижчу. Служіння їхнє різне, кожен чин має своє призначення, оскільки премудрий Творець не всім однаковою мірою відкриває таємниці Свого наміру, але від одних до інших, через вищих освічує нижчих, відкриваючи їм Свою волю, яку повеліває виконувати.
Над всіма небесними чинами ангелів начальником і вождем поставлений Богом святий Архістратиг Михаїл як вірний служитель Божий. Таке об’єднання святих ангелів називається Собором ангельським, оскільки вони разом і одноголосно славлять Отця, і Сина, і Святого Духа – Святу Трійцю.
У народі свято Собору називається Михайловим днем і дуже шанується віруючими людьми. У древньому Києві, Божим охоронцем і покровителем якого є Архангел Михаїл, відразу після прийняття християнства був споруджений Архангельський собор і влаштований монастир. Архістратигу присвячено в Україні багато монастирів, соборів, церков. У народних уявленнях образ святого Михаїла уособлює перемогу добра над темними силами. 21 листопада часто випадає перший сніг, про який наші предки казали, що то “Михайло на білому коні приїхав”.

Підготувала Вікторія КОРНЄВА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.