Із дітьми з особливими потребами може працювати кожна школа

Такий висновок зробили спеціалісти. І чим раніше приділити увагу особливим дітям, тим швидше вони інтегруються в суспільство. Розуміння громади, готовність приймати учнів, які відрізняються від інших, у звичайні школи, матеріально-технічне забезпечення спеціалізованих класів, відсутність фахівців для роботи з такими дітьми і їхніми батьками – головні проблеми впровадження інклюзивної освіти в області. Вони були оприлюднені й обговорені на триденному семінарі “Шляхи реалізації інклюзивного навчання для дітей з особливими потребами”, що пройшов у Полтаві.
Учасники зібрання – представники органів освіти, керівники навчальних закладів, психолого-медико-педагогічних консультацій, науковці, вчителі, батьки, які виховують дітей з інвалідністю, представники громадських організацій інвалідів. Організатор семінару – громадське об’єднання “Національна Асамблея інвалідів України”. Провела його представник НАІУ в Полтавській області, співголова фізкультурно-спортивного клубу інвалідів “Віра”, заступник голови обласного комітету доступності Ірина Твердохліб. В обговоренні проблем взяли участь заступник голови ОДА, голова обласного комітету доступності Олег Пругло, директор департаменту освіти і науки ОДА Євгеній Ленський, начальник відділу Міністерства освіти і науки Тетяна Симоненко, начальник відділу НАІУ Лариса Байда, освітяни, представники громадських організацій.
Учасники семінару обговорили проблеми навчання дітей-інвалідів у дитсадках, школах, професійно-технічних закладах, подискутували з приводу формування відповідного розділу до обласної профільної освітянської програми.
Нині проінспектовані 1024 освітянських заклади, з них до потреб інвалідів адаптовані 319. Школи доступні на 67%, дитсадки – на 34%. В області живуть 4,3 тисячі дітей-інвалідів. Понад 250 пересуваються у візках. Функціонує 80 шкіл з інклюзивним навчанням, сформовані 150 відповідних класів, де навчаються близько 200 дітей. При загальноосвітніх школах діють 9 класів, у яких навчаються 96 учнів з особливими потребами. В 24 інтернатних закладах виховують і навчають 3648 дітей з особливими потребами.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.