Українці за океаном

У  наш час у Канаді налічується понад 1000 етнічних українських організацій різного спрямування. Вони знаходяться у понад 200 містах: Торонто, Монреаль, Едмонтон, Вінніпег, Ріджайна, Саскатун… Переважна більшість політичних, громадських, культурних та релігійних організацій українських канадців перших трьох хвиль міграції об’єднані в національну координаційну раду, відому під назвою Конгрес українців Канади (КУК). Первісна назва об’єднання (до 1989 р.) – Комітет українців Канади (КУК). Його було засновано 7 листопада 1940 року.
Із 1967 року КУК став членом новоствореного Світового конгресу українців. У середині 1960-х до комітету входило 32 організації, в тому числі Українська молодіжна організація “Пласт”, Наукове товариство ім. Т.Г. Шевченка, Українська вільна академія наук, Братство карпатських січовиків, Спілка українців – жертв російсько-комуністичного терору, Осередок української культури та освіти, Братство першої дивізії Української національної армії, Об’єднання українських педагогів… Від самого початку КУК займався координацією діяльності українських організацій Канади та представництвом української громади, насамперед перед урядом Канади.
Нині конгрес об’єднує понад 1,2 мільйона осіб. Люди старших поколінь і донині зберегли свою національну ідентичність: вони залишаються носіями української мови, парафіянами українських церков. Активні члени конгресу організовують численні українські свята, проводять чи фінансують наукові розвідки в царині українознавства та історичного минулого своєї етнічної Батьківщини, засновують потужні національні школи, філії університетів, підтримують тісні зв’язки з українською діаспорою різних континентів.
У звіті до КУК на річних загальних зборах 1 липня 2013 року його президент Павло Ґрод наголошував на успішній реалізації, зокрема, таких ініціатив: “Голодомор визнано геноцидом проти українського народу, а День пам’яті померлих був законодавчо затверджений на федеральному (національному) рівні та у п’яти провінціях… Конгрес, разом із етнокультурними спільнотами, визначив місце для будівництва пам’ятника неподалік від канадського парламенту. Цей пам’ятник також присвячуватиметься пам’яті Голодомору та інших злочинів, вчинених радянським режимом по відношенню до українського народу. Уряд Канади зобов’язався подвоїти зібрані спільнотами кошти. Очікувана вартість пам’ятника становитиме щонайменше 4 мільйони доларів США… Україна стала пріоритетною в плані міжнародної політики Канади і є однією з 20 країн, що отримують допомогу від Канади”.
Павло Ґрод належить до 80 людей, які, за спеціально проведеними дослідженнями, мають найбільший вплив на міжнародну політику Канади. Як підтвердження можна навести такий факт: 25 листопада 2013 року після пертурбацій із політичним курсом України та виникнення протестних акцій, пов’язаних із цим, за наполяганням КУК було відмінено офіційну зустріч канадських урядовців із тодішнім Головою Верховної Ради України регіоналом Володимиром Рибаком. Ґрод відвідував Україну в складі урядових делегацій, спрямованих на підтримку євроінтеграційного курсу України. З початком військової агресії Росії започатковував і підтримував численні громадські ініціативи з реформування Української армії, реабілітації поранених, облаштування переселенців, підтримки сімей загиблих українських патріотів.
За таку активну патріотичну позицію Павло Ґрод потрапив минулого року до списку канадців, проти яких Росія запровадила санкції. 21 жовтня цього року в ефірі “Нічного телеекспресу” на каналі “Еспресо.TV” Ґрод розповів, що представники конгресу запланували серію брифінгів із новообраним канадським урядом, щоб донести до високопосадовців інформацію про ситуацію в Україні, та висловив упевненість, що Канада й надалі залишатиметься дружньою до нашої країни. За його словами, конгрес наполягатиме на якнайшвидшому візиті нового прем’єра Канади в Україну.

Підготувала Ярослава ЦВІЛЕНЧУК.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.