У Полтаві розпочав роботу Центр надання допомоги учасникам АТО

У  Полтаві, у приміщенні адміністративної будівлі, що по вулиці Жовтневій, 45, розпочав роботу Центр надання допомоги учасникам АТО, який працюватиме за принципом “єдиного вікна” і ставить за мету комплексно вирішувати ті проблеми, з якими стикаються учасники антитерористичної операції на Сході України.
У відкритті Центру взяв участь голова облдержадміністрації Валерій Головко. “Кожний з бійців АТО має право отримати кваліфіковану оперативну допомогу, – зазначив він. – На рівні обласної ради та облдержадміністрації на Полтавщині запроваджено низку програм, які допомагають нашим військовим отримати статус учасника бойових дій, пройти реабілітацію, як психологічну, так і оздоровчу, отримати матеріальну допомогу, а сім’ям загиблих бійців – квартири тощо. Головне завдання Центру – створити такі умови для учасників АТО, щоб жоден із них не відчував себе обділеним. Ми зобов’язані створити максимально сприятливі умови демобілізованим, щоб вони відчули, що держава про них піклується”, – наголосив Валерій Головко.
Керівник Центру допомоги учасникам АТО Валерій Довженко зазначив, що пріоритетним завданням Центру є комплексна адаптація військових до соціуму. Серед труднощів, з якими згідно з опитуваннями нині стикаються учасники АТО та їхні сім’ї, – проблеми з наданням землі, пільговим перевезенням в громадському транспорті, нормативною базою Пенсійного фонду. Порушувалося питання і недостатньої поінформованості учасників АТО щодо їхніх прав та пільг. Директор департаменту праці та соціального захисту населення ОДА  Людмила Корнієнко наголосила, що розроблені інформаційні пам’ятки для військових, які через соціальні служби поширюються серед цієї категорії громадян та їхніх родин.
Водночас Людмила Корнієнко презентувала нову програму, розроблену департаментом праці та соціального захисту населення облдержадміністрації, щодо спрощення системи надання пільг учасникам АТО. Згідно з чинним законодавством, зазначила керівник департаменту, учасник бойових дій, отримавши посвідчення у військкоматі, подає відповідні документи в установу соцзахисту, де його прізвище заносять в єдиний реєстр пільговиків України. Щоб скористатися правом на ці пільги, демобілізований боєць має обійти шість комунальних установ, де знову потрібно подавати документи і заповнювати заяви. Проте обласна влада спростила цю процедуру. “Відтепер учасники бойових дій, їхні сім’ї звертаються за одержанням соціальних пільг на комунальні послуги лише в органи соцзахисту із відповідними документами – подають заяву, ідентифікаційний код, паспорт, якщо є неповнолітні діти, то свідоцтво про народження дитини. Соціальний працівник заносить відомості в електронний реєстр і самостійно передає ці дані в усі комунальні служби. У той же день учасники АТО у відповідних комунальних структурах будуть зараховані до категорії пільговиків”, – пояснила Людмила Корнієнко.
До речі, знижка на оплату всіх комунальних послуг для інвалідів війни становить 100 відсотків, для учасників бойових дій – 75 , для сім’ї загиблого учасника бойових дій – 50 відсотків.
***
Електронна пошта Центру надання допомоги учасникам АТО: call-centre
@adm-pl.gov.ua та цілодобова “гаряча телефонна лінія”: 0-800-502-230.

Олена ІГНАТЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.