Дивоцвіт–2015 у Петриківці

Учні Петриківського професійно-технічного училища №79 (Дніпропетровська область) встановили рекорд – виготовили найбільший рогач в Україні, розписаний петриківським розписом.
Фестиваль-ярмарок “Петриківський дивоцвіт” відбувся в селищі Петриківка на Дніпропетровщині. Традиційно майстри-художники та народні умільці виставляють розмальовані петриківським розписом вироби з дерева, скла та заліза… Учні професійно-технічного училища №79, що навчаються професії “Художник розмалювання по дереву”, також взяли активну участь у цьому дійстві – виставили свої роботи та провели майстер-класи. Визначною подією на фестивалі стало встановлення рекорду: найбільший рогач в Україні, оздоблений петриківським розписом. Рогач допомогли виготовити соціальні партнери професійно-технічного училища №79, а розмалювали рогачильню учні та майстри виробничого навчання.
“Рогач – це предмет хатнього знаряддя праці, за допомогою якого українські господині поралися біля печі, вставляючи в неї і виймаючи горщики, гладущики, чавуни та баняки”, – розповідає директор ПТУ №79, автор і організатор рекорду Віктор Білокінь.
Розміри рекордного рогача вражаючі: довжина – 5 метрів 17 сантиметрів, діаметр кованої частини – понад 67 сантиметрів, діаметр рогачильні – 63 міліметри. Для фіксування рекорду до Петриківки завітала керівник Національного реєстру рекордів України Лана Вєтрова. Вибір рогача як предмета рекорду вмотивовано тим, щоб учні, майбутні художники, могли себе проявити, розмалювавши його, а майбутні кухарі дізналися більше про начиння української хати.

Ігор КЛИМЕНКО
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.