Перші результати і висновки ЗНО

Дев’ять полтавських абітурієнтів склали перше цьогорічне зовнішнє незалежне оцінювання – з української мови і літератури – на 200 балів. Як зазначив у ході прес-конференції Олександр Сидоренко, директор Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти, який обслуговує також Полтавську та Сумську області, переважна більшість наших “відмінників” не є жителями обласного центру, одна з дівчат – випускниця сільської загальноосвітньої школи.
Загалом по Україні, за словами посадовця, знання абітурієнтів з цього предмета важко назвати високими і навіть добрими.

24 квітня, в день ЗНО з української мови та літератури, шляхами нашої області курсувало 280 автобусів із випускниками. Олександр Сидоренко подякував за гідно проведені організаційні заходи місцевій владі, правоохоронцям, працівникам ДАІ й, безумовно, педагогам Полтави, Кременчука, Лубен, Миргорода, Гадяча та Пирятина, де на базі 43 навчальних закладів проходили незалежне оцінювання 10672 абітурієнти. У тім числі – майже 3 тисячі випускників попередніх років.
Новацією цьогорічного ЗНО є дворівневі тести з української мови та літератури й математики. Завдання поглибленого рівня (після складання завдань базового) з української мови та літератури виконували 412 абітурієнтів області. Інша новація: ЗНО-2015 з цього предмета мусили проходити абсолютно всі одинадцятикласники (навіть ті, хто не планує отримувати вищу освіту) для врахування результатів ЗНО як державної підсумкової атестації.
Кожне із 58 завдань базового рівня мало свою вагу в балах. Із них 20 відсотків були елементарно простими, ще 20 відсотків – підвищеної складності, решта – середнього рівня складності. ЗНО виявило те, що наші діти не підготовлені до уважного читання, не вникають у суть завдання, перш ніж виконувати його. Це й спровокувало шквал скарг на якість самих завдань. Олександр Сидоренко переконаний, що “авторами” більшості претензій до ЗНО є репетитори, які за чималі батьківські гроші якісних знань дітям так і не дали. Так, письмову відповідь на запропоноване запитання (наскільки людині варто прислуховуватися до думки оточення про неї) кожен п’ятий український випускник навіть не спробував виконати. Тобто, як сказав посадовець, 20 відсоткам учасників ЗНО складно сформулювати свої аргументи письмово. Це дуже тривожний показник.
Цьогоріч не набрали так званого порогового бала, який дає право навчатися у вузі, 8,5 відсотка українських абітурієнтів, серед полтавських учасників ЗНО таких виявилося 6,38 відсотка. На жаль, як прозвучало в ході прес-конференції, не всі навчальні заклади з претензійними назвами (гімназії, ліцеї, колегіуми) забезпечують своїм вихованцям належний рівень знань. При цьому сам пороговий бал у 2015 році Український центр оцінювання якості освіти відчутно знизив, що Олександр Сидоренко вважає недоцільним. Адже відсіялося значно менше погано підготовлених абітурієнтів, таким чином двері вузів відкрилися, за словами посадовця, “нарозпашку”.
Ще одна цьогорічна новація: учасники ЗНО можуть отримати електронну копію своєї роботи. Для цього треба зайти на свою Інформаційну сторінку http://testportal.gov.ua/infopages/ і натиснути “Замовити електронну копію”. Вона розміщується не пізніше 5 робочих днів із дня подання замовлення.
Зовнішнє незалежне оцінювання з різних предметів триватиме до 26 червня. Побажаймо абітурієнтам впевненості, удачі, високих балів і щасливої студентської юності.

Ольга ЩЕГЛОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.