Об’єднання громад, як свого часу й створення колгоспів, – справа добровільна?..

Питання децентралізації влади шляхом проведення адміністративно-територіальної реформи нині як ніколи актуальне. Своїми думками з цього приводу поділилися   депутат обласної ради, заступник голови постійної комісії з питань житлово-комунального господарства Андрій КОЗЕРОД (Зіньківський район) та Удовиченківський сільський голова Михайло СИЛКА:
Андрій Козерод:
– Оскільки люди в основі своїй є консервативними, будь-які реформи спочатку сприймаються з певною настороженістю. Тим більше, якщо основою нинішнього реформування є оптимізація, що зазвичай сприймається у свідомості громадян зі скороченням чи урізанням. До того ж зараз дуже мало інформації, мало роз’яснень щодо ходу впровадження процесу реформування. У зв’язку з цим виникає чимало чуток і різного роду здогадок. Інша справа, що будь-яке укрупнення має відбуватися в межах розумного. Можливо, треба просто залишити одну гілку влади. Скажімо, нині заробітна плата в працівників рад різних рівнів вища, ніж в держадміністраціях, водночас відповідати за все доводиться якраз виконавчій владі. Нинішнє укрупнення територіальних громад, на мою думку, не несе жодного позитиву. Скажімо, є питання – чи потрібні будуть зіньківчани в Миргороді, де попередньо має бути адміністративний центр? Я думаю, навряд чи. Якщо зараз у Зіньківському районі майже два з половиною десятки сільрад, то після адмінреформи може залишитися чотири чи шість громад. Враховуючи нинішнє автотранспортне сполучення, можна лишень уявити, наскільки складно буде пересічним громадянам з оформленням тих чи інших документів, вирішенням будь-яких актуальних питань життєдіяльності громади.
Михайло Силка:
– Наводити лад у країні завжди непросто, надто в нинішніх умовах. І все ж можна констатувати, що чимало речей, про які мріяли люди під час Майдану, залишилися нездійсненими. Нині спостерігаємо якісь хаотичні рухи в питаннях реформування держави, що викликає зневіру. Звісно, вирішенню окремих питань заважає війна, але це теж наслідки тієї політики, яка впроваджувалася в державі, коли ми 23 роки голосували “за гречку”, обирали лідерів-популістів. Ми забули про землю, з якою протягом останнього року творять безчинства, коли Держземагентство без погодження з громадами роздає її, так би мовити, “наліво й направо”, розорюються пастівники, ми, сільські голови, безправні й нічого не можемо вирішувати, хоча люди звертаються саме до нас. Сьогодні на території сільської ради порушено всі природоохоронні заходи. Чи не єдині нерозподілені ділянки землі – це лісозахисні смуги. Інша проблема – село поки що вимирає, і процес цей найближчим часом не зупинити навіть найкращими реформами.
Стосовно проведення адміністративно-територіальної реформи, то це питання порушується в державі не перший рік. Уже були напрацьовані певні кроки реформування, нині ж нам настійно рекомендують добровільно об’єднуватися. А що за цим? Беремо дві сільські ради: якщо наша самодостатня, то Високівська – ні. А по державі загалом близько 12 тисяч сільрад. То скільки потрібно коштів, аби виплатити зарплату працівникам сільських рад? А хто підраховував, яка ефективність роботи сільрад? Скажімо, торік казначейство дозволяло нам проплачувати лише захищені статті, а далі – пральну машинку для дитсадка купити не можна, стільці вартістю понад 150 гривень – не можна, хоча на нашому перехідному рахунку – понад 280 тисяч гривень. За ці кошти можна було купити асфальту, щоб залатати дороги, але не можна. То що це за ефективність роботи? Якщо ж будеш щось робити, так би мовити, самовільно, “пришиють” корупцію. Але ж нас туди заганяють без нашої волі. Так запропонуйте якусь систему в державі й доведіть такий план до громад, де буде зрозуміло, як вирішувати питання об’єднання громад – на сходці, референдумі чи на зборах. Якщо ми добровільно будемо об’єднуватися, такого варіанту навіть Господь Бог не придумає, щоб усі полюбовно об’єдналися. То, мабуть, потрібен якийсь загальний принцип, розроблений для всіх на державному рівні. Нам кажуть, що ми виграємо у фінансуванні. Хто виграє? Сусідня сільрада, де немає коштів, чи наша, де на рахунках і зараз маємо понад 300 тисяч гривень, але використовувати їх можна тільки через казначейство, яке не дозволяє цього робити? Коло замикається.
Від редакції. “Зоря Полтавщини” й надалі оприлюднюватиме думки громадян щодо ефективності та доцільності проведення саме зараз адміністративно-територіальної реформи. Тож запрошуємо до конструктивної дискусії.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.