На порі – догляд за посівами

Актуальні питання роботи агропромислового комплексу держави та підготовка до проведення Всеукраїнської агропромислової виставки “Агро-2015” – такими були головні питання порядку денного республіканської селекторної наради, яку провів заступник міністра агропромислової політики та продовольства України Володимир Лапа.
Зазначалося, що весняна посівна кампанія в державі наближається до завершення, хоча в окремих регіонах темпи робіт відстають на 7–10 днів. Загалом же в Україні озимі зернові культури займають близько 15 мільйонів гектарів, і понад 90 відсотків посівів – у доброму й задовільному стані. Ранні зернові посіяно на площі майже 7 мільйонів гектарів. Зволоження грунтів нині оптимальне. Водночас наголошувалося на значному зменшенні площ, відведених під гречку. Якщо, скажімо, в останні 3 роки цю культуру сіяли на 190 тисячах гектарів, то в цьому році планувалося відвести 118 тисяч гектарів. Між тим, для забезпечення внутрішнього споживання, при середній урожайності 20 центнерів з гектара, цю культуру треба сіяти щонайменше на 180 тисячах гектарів. Не без проблем і в питаннях підготовки до “Агро-2015”, адже взяти участь у виставці зголосилася поки що тільки половина областей нашої держави.
***
На Полтавщині комплекс весняно-польових робіт наближається до фінішу. Селяни завершують сівбу кукурудзи та сої (їх посіяно майже на 90 відсотках площ), круп’яних культур, проса та гречки (посіяно майже на двох третинах прогнозованих площ). Сходи ярих культур задовільні, розпочинається догляд за посівами, аграрії в цілому забезпечені пально-мастильними матеріалами, запевнив заступник голови ОДА Роман Товстий. Дещо збільшать сільгоспвиробники області й прогнозовані площі посівів гречки. Щодо участі в “Агро-2015”, то Полтавщина там займатиме центральне місце в експозиції, 11 підприємств області вже погодилися на участь у виставці.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.