Весняне вшанування святого Миколая

Подію перенесення мощей святителя і чудотворця Миколая з Мір Лікійських до італійського міста Барі в 1087 році Церква щорічно згадує 22 травня. У народі цей день називають весняним Миколаєм.

Святий Миколай дожив до глибокої старості й помер від нетривалої хвороби в 342 році. Поховали його в соборі міста Міри (поблизу сучасного міста Демре в Туреччині). Після смерті Господь сподобив свого угодника нетлінням мощей. Тисячі людей, вклонившись їм, отримували довгоочікуване й чудесне зцілення.
Через сім століть Міри були зруйновані мусульманськими завойовниками, і гробниця з мощами святителя залишилася у розгромленому храмі, який охороняли лише кілька ченців. У 1087 році святитель Миколай явився уві сні одному священикові з Барі (Італія) і повелів перенести його мощі до цього міста. Найсміливіші мешканці того міста вирушили в Міри, але ченці не хотіли показати їм гробницю Миколи Чудотворця. Тоді посланці хитрістю вивідали у вірних охоронців її місцезнаходження. З цим скарбом мандрівники повернулися морем до Барі. Подорож тривала 20 днів, 21 травня 1087 року святі мощі були доставлені у вказане Миколою Угодником місто.
22 травня їх урочисто перенесли в церкву святого Стефана, що була поблизу моря. Торжество супроводжувалося численними чудотворними зціленнями хворих. Через рік була збудована церква в ім’я святителя Миколая й освячена папою Урбаном II. Нині мощі знаходяться в крипті (підземний склеп) базиліки святого Миколая в Барі.
Святитель Миколай як всесильний Чудотворець-Доброчинець здавна шанується українцями. Люди й сьогодні із захватом переповідають, як він рятував від потопу, виносив сухими з морських глибин, вберігав від тління, допомагав знедоленим, повертав додому, звільняв від тюремних кайданів та смертної кари, багатьом дарував зцілення. На честь святителя Миколая споруджувалися численні храми й монастирі, дуже часто його ім’ям називали й називають дітей при хрещенні. В Україні немає жодного православного храму, де не було б ікони Миколи Чудотворця.
У минулі часи на весняного Миколая селяни вперше виганяли коней на пасовиська. Вважалося, що цього дня трави стають особливо соковитими.

Підготувала Вікторія КОРНЄВА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.