Олег Кулініч: “Найважче – ветеранам, інвалідам та людям похилого віку!”

12  травня 2015 року народний депутат України із Зінькова Олег КУЛІНІЧ (обраний по 147-му виборчому округу) виступив з трибуни Верховної Ради, звернувши увагу інших народних обранців на соціальні проблеми українців. Публікуємо його виступ без скорочень.
Як і багато хто з вас, останні два тижні я і мої колеги по депутатській групі “Відродження” провели у численних зустрічах з виборцями. На кожній зустрічі люди говорили про наболіле. Безумовно, для людей зараз найголовніше – це мир і спокій у нашій державі. Але є велика кількість звернень стосовно соціальних проблем і економічної ситуації в країні. Звичайно, найважче ветеранам, інвалідам та людям похилого віку.
Хочу сьогодні зупинитися на надзвичайно важливих соціальних питаннях: пенсіях, комунальних платежах та субсидіях.
1. Чинна система комунальних тарифів є соціально несправедливою! Я отримав численні звернення з усіх районів Полтавщини. Людям на селі дуже важко. Наведу реальні приклади Зіньківського та Миргородського районів Полтавської області. Самотній пенсіонер отримує пенсію розміром 1050 гривень. За комунальні послуги в квітні він заплатив 780 гривень. І це лише за квітень місяць! Важко сказати, що буде восени. А ще ж потрібно щось їсти, купити якісь ліки!
Це – село, не платити за комуналку, як у місті, не можна, бо швидко прийдуть і відріжуть хату від газу. Як людям виживати?
2. З субсидіями взагалі катастрофа: маємо величезну кількість скарг на процес їх оформлення: треба надавати численні довідки, на яких знову-таки наживаються чиновники – податківці, земельники тощо. А ще – штрафи за невірне заповнення декларацій!
Це питання потрібно вирішувати. Я з колегами з групи “Відродження” зареєстрували проект № 2676-1, яким пропонується, крім автоматичного нарахування субсидій, заборонити стягувати з громадян штрафи за невірне заповнення декларацій про доходи та витрати.
Також до мене з листом звернулися члени Решетилівської районної організації ветеранів Полтавської області, в якому вони прямо питають: у чому винні люди, які при виході на пенсію стали заручниками кабальних умов механізму її нарахування?
3. Нещодавно Верховна Рада прийняла закон, який значно погіршив матеріальне становище працюючих пенсіонерів. Особисто я був проти такого рішення.
Особливо болісного удару цей закон завдав пенсіонерам із сільської місцевості, де рівень життя є нижчим, ніж у містах. Адже на початок 2015 року кожен п’ятий пенсіонер у сільській місцевості працював. Але ж працюють вони не від хорошого життя, а через мізерні пенсії!
Тому ми з колегами розробили законопроект № 2780, який передбачає скасування тимчасового обмеження виплат пенсій для окремих категорій працюючих пенсіонерів, а саме: інвалідів І, ІІ та ІІІ груп; осіб, стаж роботи яких складає: для чоловіків – 45 і більше років; для жінок – 40 і більше років та деяких інших категорій.
Депутатська група “Відродження” просить Голову Верховної Ради України терміново поставити на голосування питання включення до порядку денного сесії всіх проектів, що стосуються перегляду чинної системи пенсій та нарахування субсидій.
Крім того, у найближчі 2 тижні ми з вами працюємо в сесійній залі. Давайте виділимо 1 день та повністю присвятимо його соціальним питанням – вирішенню пенсійних проблем та субсидій. Адже кожна фракція має відповідні пропозиції і напрацювання.

прес-службою народного депутата України
О. Кулініча.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.