Сесія продовжить роботу після свят

Відбулося перше пленарне засідання 28-ї сесії обласної ради шостого скликання. Сесію довелося розділити на дві частини через низьку явку депутатів, яких після перерви залишилося так мало, що практично не було змоги проводити результативне голосування.
Провів засідання голова обласної ради Петро Ворона (фракція “УДАР”). У роботі сесії взяв участь голова облдержадміністрації Валерій Головко.

На початку сесії голова обласної ради оголосив, що через бойові дії на Сході України Полтавщина втратила понад 90 своїх синів. Пам’ять загиблих захисників Вітчизни присутні вшанували хвилиною мовчання. Керівники області вручили ордени “За мужність” батькам полеглих в АТО бійців Євгенія Юденка і Руслана Рущака. Вшанували пам’ять померлого напередодні полтавця, останнього свідка Нюрнберзького процесу над керівництвом гітлерівської Німеччини Йосипа Гофмана та всіх полтавців, які загинули, відстоюючи рідну землю.
Відзнаки обласної ради були вручені командиру Полтавського підрозділу територіальної оборони, формування якого починалося рік тому, нині мотопіхотного батальйону 92-ї мотострілкової бригади Збройних сил України Івану Петренку; ветерану війни в Афганістані, громадському активісту, який сприяє визволенню українських воїнів із полону сепаратистів Василю Ковальчуку.
Головуючий оприлюднив заяви: депутата Віктора Бережного – про входження до складу фракції “Батьківщина” і міжфракційної групи “Народна рада”; про створення депутатської групи “Народний фронт” в обласній раді, яку очолив Юрій Кривошеєв; про перейменування депутатської групи “Полтавщина” на депутатську групу “Рідне місто, рідний край”, голова – Олександр Удовіченко.
Обравши секретаріат, депутати приступили до формування порядку денного, внесли ряд додаткових питань.
Громадські активісти, яких на початку пленарного засідання сесії було в залі чи не більше, ніж депутатів (частина одягла футболки з написами “Де люстрація? Де зміни?”), заблокували трибуну, заявивши, що виконавчий апарат обласної ради, готуючи матеріали на сесію, вносить питання на свій розсуд. Після гарячих дебатів, суперечок, а то й просто нетолерантних висловів врешті розпочався розгляд порядку денного.
Депутати продовжили дію трудових контрактів із керівниками ряду установ обласного підпорядкування, за винятком двох керівників установ медичної галузі.
Зі звіту голови обласної ради Петра Ворони
Голова обласної ради Петро Ворона прозвітував про свою діяльність з лютого 2014 року по квітень 2015 року.
– Відповідно до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” дозвольте інформувати вас про діяльність обласної ради з часу перемоги Революції Гідності, зосередившись на основних моментах нашої спільної роботи.
Рік і два місяці минуло з того дня, відколи ви довірили мені посаду голови обласної ради. Час був і залишається складним. Військова агресія Російської Федерації проти України, спад промислового виробництва, пов’язаний зі зміною кон’юнктури на світових товарних ринках, різке зростання курсу іноземної валюти, підвищення цін на товари та послуги негативно позначилися на соціально-економічному розвитку області, рівні життя населення.
Але, незважаючи на це, протягом звітного періоду обласна рада проводила свою роботу послідовно і конструктивно, виходячи з інтересів територіальних громад області та визначених пріоритетів.
Було проведено 9 пленарних засідань обласної ради, на яких розглянуто 211 питань. Прийнято чотири програми щодо соціально-економічного та культурного розвитку області, затверджено Стратегію регіонального розвитку Полтавської області до 2020 року. Основна діяльність обласної ради, як і передбачає чинне законодавство, зосереджена в постійних комісіях. За звітний період проведено 91 засідання, з них 8 – спільні та 5 – виїзні. Загалом комісіями розглянуто 779 питань.
На контролі постійних комісій перебувало 59 галузевих програм, затверджених обласною радою. Профільні комісії протягом звітного періоду, в порядку контролю, заслухали хід виконання 29 програм. На сьогодні діють 46 обласних програм. За звітний період відбулося 13 засідань робочих груп із вивчення питань використання надр, охорони довкілля, розвитку промисловості, функціонування житлово-комунального господарства.
Сесії підтримали 14 депутатських запитів до місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та їхніх посадових осіб, а також до керівників правоохоронних структур. В усіх випадках надані роз’яснення і відповіді депутатам та обласній раді.
На сесіях обласної ради за звітний період прийнято 13 звернень до центральних та місцевих органів влади, силових структур, які стосувалися внесення змін до чинного законодавства з метою його удосконалення. Політичними зверненнями обласна рада засвідчила свою державницьку, патріотичну позицію, схвалила європейський вибір України, закликала до збереження національної єдності, захисту цілісності та державного суверенітету України. Депутати підтримали Звернення Верховної Ради України щодо визнання Російської Федерації державою-агресором.
Минулий рік приніс нам неочікувану агресію з боку східного сусіда. Обласна рада активно включилася у вирішення питань захисту рідної землі. Було здійснено координацію дій органів влади, силових структур та громадських активістів, створено штаб територіальної оборони, проведено значну роботу з матеріально-технічного забезпечення батальйону територіальної оборони та санітарної роти.
Обласна рада першою в Україні прийняла регіональну програму “Територіальна оборона” на 2014 рік, згодом – аналогічну програму на 2015 рік. Загалом у рамках цих програм на підтримку військових частин Збройних сил України, підрозділів силових структур та Державної служби України з надзвичайних ситуацій, де проходять службу жителі Полтавщини, з обласного бюджету було виділено 12 мільйонів гривень. На пропозицію керівництва обласної ради обласним відділенням Української спілки ветеранів Афганістану для надання підтримки учасникам АТО був створений благодійний фонд “Єдність 2014”. На благодійні кошти мешканців області, а це близько півмільйона гривень, були придбані запасні частини для автомобілів санітарної роти, радіостанції, антени, GPS-навігатори, формений одяг та продукти харчування для військовослужбовців. В обласній раді був створений сектор з координації роботи з допомоги учасникам АТО. Виконавчий апарат обласної ради координував роботу з матеріального забезпечення восьмої окремої санітарної роти та 16-го мотопіхотного батальйону 92-ї окремої мотострілкової бригади Збройних сил України, які сформовані на Полтавщині та виконують бойові завдання у зоні АТО. Я особисто здійснив 8 волонтерських поїздок у зону бойових дій.
Хотів би висловити вдячність Віктору Вікторовичу Лотоусу, Тетяні Михайлівні Корост, Валерію Іллічу Капленку, Леоніду Федоровичу Куроєдову, Юрію Муратовичу Цомартову та багатьом іншим депутатам обласної ради, які долучилися до питань забезпечення потреб військовослужбовців – учасників АТО, виявили при цьому високу громадянську свідомість та патріотизм.
На двадцять сьомій сесії обласної ради було прийнято рішення про внесення змін та доповнень до обласної Комплексної програми соціального захисту осіб з обмеженими фізичними можливостями та ветеранів війни на 2013–2020 роки, що дало можливість спрямувати в місцеві бюджети субвенцію з обласного бюджету в сумі 2,8 мільйона гривень для забезпечення відпочинку та надання оздоровчих послуг демобілізованим учасникам АТО та членам їхніх родин. Разом із тим обласна рада рекомендувала міським і районним радам прийняти аналогічні рішення з підтримки демобілізованих.
З метою увічнення пам’яті земляків, які загинули при виконанні військового обов’язку на Сході України, на сайті обласної ради відкрито інформаційну сторінку “Пам’ятаємо загиблих Героїв”. За розпорядженням голови обласної ради, з погодження президії обласної ради імена загиблих у зоні АТО занесені до Книги Пошани обласної ради.
Хотів би зупинитися на співпраці обласної ради з громадськими організаціями. Для забезпечення участі громадськості у вирішенні питань життєдіяльності територіальних громад області було створено Громадську раду при обласній раді, представники якої беруть активну участь у всіх заходах, які проводить обласна рада, висловлюють пропозиції, допомагають депутатам у їхній роботі. Традиційними є зустрічі з громадськими активістами Полтави, представниками чорнобильських організацій, Української спілки ветеранів Афганістану, обласного Товариства політичних в’язнів та репресованих, обласних організацій ветеранів. За участю громадськості проведено 7 “круглих столів” з обговорення актуальних проблем життєдіяльності області. Слід наголосити: депутати завжди готові до конструктивної співпраці з громадськістю на засадах взаємної поваги та толерантності.
За звітний період значно активізувалася робота з особистого прийому громадян. Так, у 2014 році до обласної ради звернулися 1211 громадян (для порівняння: у 2013 році – 224 громадянини). Це більше, ніж у 5 разів!
Усього за звітний період до обласної ради надійшло 1441 звернення. Здебільшого заявниками порушені питання соціального захисту, функціонування житлово-комунального господарства, земельних відносин, роботи закладів охорони здоров’я, освіти, культури, охорони правопорядку, боротьби з корупцією.
За звітний період я прийняв 472 громадян. Також було поновлено практику виїзних особистих прийомів громадян.
На виконання Закону України “Про доступ до публічної інформації” у виконавчому апараті обласної ради функціонує система, що забезпечує право кожного запитувача на доступ до публічної інформації, отриманої або створеної у процесі реалізації обласною радою її повноважень. З 24 лютого 2014 року по 27 квітня 2015 року виконавчим апаратом обласної ради отримано та опрацьовано 106 запитів на публічну інформацію. Усі запити на публічну інформацію задоволені, знаходяться у стадії виконання або переслані розпорядникам інформації для надання відповіді.
Одним з пріоритетних напрямів діяльності обласної ради є підтримка галузі охорони здоров’я. У 2014 році обласною радою було додатково спрямовано з обласного бюджету на утримання закладів охорони здоров’я близько 24 мільйонів гривень. На ці кошти проведено реконструкцію приміщень лікарняних закладів, придбано медичне обладнання та ліки.
IMG_6517У 2015 році з обласного бюджету на галузь охорони здоров’я додатково виділено 32,8 мільйона гривень, які спрямовано на вирішення невідкладних проблем обласних лікарняних закладів. Утім проблеми залишаються. Серед них – завершення будівництва стаціонарного відділення Полтавського обласного протитуберкульозного диспансеру, оновлення автотранспортного парку лікарняних закладів області, поліпшення матеріально-технічної бази станцій переливання крові, забезпечення лікарняних закладів ліками та інші.
Стабільне функціонування підприємств житлово-комунального господарства, забезпечення якісних, доступних послуг турбують як споживачів та громадськість, так і депутатський корпус. За ініціативою громадськості та рекомендацією постійної комісії з питань житлово-комунального господарства обласна рада створила тимчасову контрольну комісію щодо перевірки фінансово-господарської діяльності підприємств обласної комунальної власності “Полтаватеплоенерго” і “Полтававодоканал”. Відбулися 4 засідання комісії. Прийнято рішення про проведення незалежного фінансового аудиту підприємств “Полтаватеплоенерго” та “Полтававодоканал”. Також підготовлено пакет документів для отримання КП “Полтаватеплоенерго” кредиту Європейського банку реконструкції та розвитку.
Актуальним для області залишається розв’язання проблем з переробки твердих побутових відходів, впровадження сучасних енергозберігаючих технологій та використання альтернативних джерел опалення. Над цими питаннями працюють депутати, які входять до постійної комісії з питань житлово-комунального господарства. У полі зору обласної ради залишаються й питання екології та раціонального природокористування.
Серед пріоритетів діяльності обласної ради – соціальний захист населення. Для допомоги малозахищеним громадянам у 2014 році з обласного бюджету було виділено 1,8 мільйона гривень. Матеріальну допомогу отримали 1174 малозахищених громадянини.
На виконання заходів Комплексної програми соціального захисту осіб з обмеженими фізичними можливостями на 2013–2020 роки у 2014 році було спрямовано майже 15,3 мільйона гривень. Додатково на цю галузь обласна рада виділила 7,3 мільйона гривень.
Ще один пріоритетний напрямок нашої роботи – галузь освіти. За рахунок консолідованих коштів обласного та місцевих бюджетів було проведено капітальний ремонт покрівель у 17 загальноосвітніх школах області, на що використано близько 3,9 мільйона гривень.
Значна увага приділялася роботі з молоддю. Завдяки сприянню обласної ради відбулися три навчальні поїздки до Польщі студентів полтавських вишів.
Продовжується робота з упорядкування документів на майно спільної власності територіальних громад області. Станом на 1 квітня 2015 року підприємствами, установами та організаціями виготовлено 362 свідоцтва про право власності на нерухоме майно та 589 правоустановчих документів на землю.
IMG_6287Хотів би зупинитися на питаннях боротьби з корупцією. 27 травня 2014 року моїм розпорядженням було створено депутатську робочу групу щодо протидії корупції у Полтавській області. За звітний період відбулося 4 засідання робочої групи, на яких розглянуто 24 звернення громадян, що стосувалися вимагання неправомірної вигоди, надання переваг при заповненні вакантних посад близькими родичами, корупціогенних ризиків у діяльності територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади, корупційних правопорушень при проведенні перевірок діяльності підприємств, установ та організацій, проведенні конкурсів проектів та програм громадських організацій на фінансування з обласного бюджету.
В обласній раді працював “телефон довіри”, на який надійшло 10 анонімних звернень, що стосувалися неправомірної торгівлі на вулицях у місті Полтаві, непрозорого проведення конкурсів, невідповідності займаним посадам працівників закладів освіти, порушень, допущених перевізниками. Усі звернення були розглянуті відповідно до чинного законодавства. Органам виконавчої влади дані доручення та рекомендації до виконання.
Важливими питаннями, яким обласна рада приділяє значну увагу, є подальший розвиток нафтогазового комплексу, забезпечення фінансової участі нафтогазовидобувних підприємств у розвитку соціальної інфраструктури територій, на яких проводиться видобуток вуглеводнів. Обласна рада прийняла Звернення до Кабінету Міністрів України й Міністерства екології та природних ресурсів України про внесення змін до Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами щодо усунення можливостей спекулювання при отриманні без проведення аукціону спеціальних дозволів на користування надрами підприємствами з державною часткою власності у статутному капіталі.
Значне місце обласна рада та її керівництво приділяли співпраці з органами місцевого самоврядування Полтавщини. За звітний період було проведено 8 засідань Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові обласної ради, до складу якої входять керівники обласної, районних рад, міські голови. Розглянуто 34 питання.
Наше головне завдання – забезпечення збалансованого економічного і соціального розвитку області, ефективного використання природних, трудових і фінансових ресурсів. Саме тому одним із найважливіших питань є підготовка та впровадження на теренах області реформи адміністративно-територіального устрою і місцевого самоврядування.
Створено обласний ресурсний центр “Активний розвиток територій”, який займатиметься питаннями розвитку місцевого самоврядування через підтримку громадських ініціатив, забезпечить виконання законів України щодо територіальної організації влади, здійснить перспективне планування на місцевому рівні.
Для керівників органів виконавчої влади та місцевого самоврядування проведений семінар щодо впровадження на території області Закону України “Про добровільне об’єднання територіальних громад” за участю директора Інституту розвитку територій, експерта робочої групи “Реанімаційний пакет реформ” з питань децентралізації Юрія Ганущака; семінар-тренінг на тему “Взаємодія органів місцевого самоврядування та ЗМІ з огляду на потреби адміністративно-територіальної реформи”, який провів відомий тележурналіст, ведучий програми “Свобода слова” на телеканалі “ICTV”              Андрій Куликов.
Питання про виконання Закону України “Про добровільне об’єднання територіальних громад” розглядалося на засіданні Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові обласної ради, а також під час робочих зустрічей керівників обласної ради з головами районних рад, міськими, селищними та сільськими головами. Такі зустрічі відбулися в Глобинському, Оржицькому, Диканському, Решетилівському, Машівському, Зіньківському, Полтавському та інших районах.
Під час проведених заходів були напрацьовані конкретні пропозиції щодо проведення реформи, які направлено до Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. Відповідні пропозиції керівників органів місцевого самоврядування Полтавщини я оприлюднив на засіданні Асоціації районних та обласних рад.
Сьогодні важливо забезпечити об’єктивне інформування населення про механізм добровільного об’єднання територіальних громад і переваги й загрози, які отримають громади з ухваленням відповідного рішення.
На часі – складання перспективних планів розвитку територій, формування спроможних громад.
Достойне життя полтавців, упорядковані села і міста, якісні комунальні послуги, відремонтовані й працюючі заклади культури та дошкільні установи – ці та інші питання завжди залишатимуться в центрі уваги обласної ради. Хочу зазначити, що ми намагаємося максимально розширити джерела залучення коштів на вирішення важливих питань життєдіяльності населених пунктів Полтавщини. Однією з таких можливостей став заснований обласною радою обласний конкурс проектів розвитку територіальних громад. В області успішно впроваджуються Проект ЄС/ПРООН “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду”. На сесію для затвердження обласною радою внесено проект обласної цільової Програми впровадження в області ІІІ фази Проекту Європейського Союзу та Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду” на 2015–2017 роки. Використовуючи ініціативу та участь населення, ми зможемо й надалі поступово вирішувати місцеві проблеми, поліпшувати умови життя наших людей.
Завершуючи звіт, хочу подякувати депутатам обласної ради, головам профільних комісій, керівникам органів місцевого самоврядування всіх рівнів, органів виконавчої влади за взаєморозуміння і взаємодію, активну співпрацю з розв’язання існуючих проблем.
Сподіваюся, що нас і надалі буде об’єднувати спільна відповідальність перед мешканцями Полтавщини.
Занадто велику ціну наш народ заплатив за державність, щоб ми дозволили собі сповідувати певні політичні та особисті інтереси. В єдності – наша сила!
* * *
Депутати заслухали інформацію начальника УМВС України в Полтавській області Олега Беха. Він наголосив, що протягом 2014 року зареєстровано майже 18 тисяч кримінальних правопорушень. Розкрито 55 умисних вбивств із 57 скоєних. Відсоток розкриття по області – 96,5 відсотка, по країні – 39,5 відсотка. Після ряду запитань депутати взяли до відома інформацію начальника УМВС України в Полтавській області.
Заслухали також інформацію прокурора Полтавської області Яна Стрелюка про стан законності, заходи щодо її зміцнення та результати діяльності органів прокуратури. Він зазначив, що найбільшу увагу працівники прокуратури приділяють профілактиці та протидії злочинності й корупції, захисту громадян від злочинних посягань. До суду направлено майже 5 тисяч обвинувальних актів. Відшкодовано до бюджету понад 12 мільйонів гривень. Правоохоронцями області виявлено 8 організованих злочинних груп. Для прийняття інформації до відома не вистачило голосів.
Депутати прийняли рішення про виплату одноразової грошової допомоги учасникам бойових дій, інвалідам Великої Вітчизняної війни та членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни. Сесія затвердила внесення змін до обласного бюджету на 2015 рік.
Дискусія виникла під час розгляду Програми підтримки обласного комунального підприємства “Аеропорт-Полтава” на 2015–2016 роки та заходи зі сплати і погашення заборгованості з виплати заробітної плати. Переголосування відбувалося кілька разів, але питання затверджене не було.
У зв’язку з тим, що у залі залишилося менше 70 депутатів із 119 кількісного складу, голова облради вніс пропозицію продовжити роботу 14 травня. Пропозиція була прийнята.
На прохання голови бюджетної комісії Валерія Пархоменка (“Рідне місто, рідний край”) депутати розглянули й затвердили питання, які не можуть чекати два тижні, – оздоровлення дітей, фінансування обласних заходів до Дня Перемоги тощо. Зокрема прийнято обласну Програму оздоровлення та відпочинку дітей на 2015–2019 роки, внесено зміни до регіональної Програми “Територіальна оборона” на 2015 рік, Комплексної програми соціального захисту осіб з особливими потребами, ветеранів війни, учасників антитерористичної операції на 2013– 2020 роки, цільової Програми підтримки інвестиційної діяльності, зміцнення міжнародного іміджу та розвитку міжнародного співробітництва Полтавської області на 2014–2016 роки.
У традиційному інтерв’ю журналістам по завершенні пленарного засідання голова облради Петро Ворона зазначив:
– Низька явка депутатів нині відбувається практично по всіх обласних радах. Але на сесії Полтавської обласної ради все-таки був кворум, і ми прийняли ті найважливіші питання, які необхідні для життєдіяльності області: зміни до бюджету, до Програми тероборони, призначили керівників, отримали звіти силовиків. Продовження сесії – 14 травня. Думаю, інші питання будуть розглянуті. Стосунки депутатів і громадськості повинні бути толерантними, тоді й сесія краще проходитиме. Багато депутатів не звикли до такого стилю спілкування, і я сам теж не звик, мені самому це іноді дико. Але ми формуємо громадянське суспільство і маємо вчитися поважати та слухати один одного. Багато зауважень також до депутатів. Якщо пішов у депутати і від твого голосу залежить рішення, важливе для розвитку області, – треба приїздити, голосувати і в залі висловлювати свою точку зору. Із 119 депутатів 40 не приїхали. Ми опублікуємо список депутатів-прогульників, є запити громадських організацій на це. І будемо вказувати, хто справді був на лікарняному, а хто просто відпочивав чи ігнорував засідання обласної ради. Відповідно до закону можна порушувати питання про позбавлення депутатського мандата за певну кількість пропущених сесій. Є інший варіант – проведення свого роду місцевого референдуму про відкликання депутата. Незабаром – місцеві вибори. Головне, щоб люди знали, що робота народного обранця нелегка, неоплачувана. Депутат має постійно бути в курсі подій, які відбуваються в області, читати програми, працювати в комісіях, робочих групах, тому виборці мають обрати тих людей, які працюватимуть для них.

Людмила ДАЦЕНКО,
Ганна ЯЛОВЕГІНА,
Анна ЧАПАЛА (фото),
Олег ЖУРАВЛЬОВ (фото).

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.