“Прагнемо, щоб нас почули”

Своєрідним підбиттям підсумків за пройдений період стало чергове засідання громадської ради при обласній раді, якій нещодавно виповнився рік. Нині у цій фундації представлено понад сто громадських об’єднань Полтавщини. Зі звітами виступили координатор дорадчого органу Володимир Сухаренко, голови комісій. Зазначалося, що протягом звітного періоду на спільних зібраннях, засіданнях колегії ради, профільних комісій розглядалися нагальні проблеми життя територіальних громад: тарифи на житлово-комунальні послуги, пасажирські перевезення; боротьба з корупцією в органах влади; кадрова політика; робота комунальних підприємств; стан медичного обслуговування; ситуація в нафтогазовому комплексі, сільському господарстві; земельні відносини. Стан стосунків з владою Володимир Сухаренко оцінив так: роблять вигляд, що рахуються, що громадська думка не на останньому місці, водночас адекватних дій, очікуваної реакції поки що немає.
Секретар громадської ради Ніна Кузьменко у спілкуванні з журналістами додала: громадськість посилює вплив на ухвалення рішень, щоб досягти реальних змін на краще, щоб донести думку до депутатів, щоб бути почутими не тоді, коли рішення вже прийняті, а в процесі їх обговорення. Здійснюється моніторинг проектів нормативних актів та вже прийнятих документів.
Голова комісії з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення Юлія Плужник вела мову про серйозні недоліки у медичних закладах, зокрема у сфері закупівель, про створення приватних структур при комунальних медичних установах, різноманітних медичних фондів. Вона вважає, що треба якнайшвидше провести у медичних закладах жорстку перевірку, однак влада до цих вимог не дослухається.
Представник профільної комісії з питань освіти, науки та культури Валентина Шевчук стан справ у сфері культури в цілому оцінює позитивно. Серед нагальних завдань вбачає необхідність якнайшвидше розпрощатися з символами тоталітаризму.
Непроста ситуація складається, на думку голови комісії громадської ради з питань депутатської діяльності, регламенту та інформаційної сфери Віктора Кікотя, в медійному просторі. За вказівкою деяких посадовців потерпає від рейдерських атак Всеукраїнська громадсько-політична газета “Зоря Полтавщини”. Певні “ініціатори” прагнуть різко погіршити умови роботи редакції газети, яка вже кілька десятиліть діє у будівлі по вулиці Пушкіна, 115, в Полтаві. Не виключено, що задля того, щоб витіснити колектив та використати потім приміщення за комерційним призначенням. Але ж у свій час будівля за вказаною адресою була зведена за кошти газет “Зоря Полтавщини”, “Комсомолець Полтавщини”.
Напередодні можливого роздержавлення ЗМІ все більш настійно з боку деяких депутатів і посадовців звучать вимоги до редакцій газет “Зоря Полтавщини” та “Село полтавське” змінити установчі документи й вивести зі співзасновників трудові колективи. На думку доповідача, це шлях до “закручування гайок”, встановлення тотального контролю над редакційною політикою, що суперечить політиці держави у сфері інформації, рекомендаціям ЄС, ПАРЄ.
Невдоволена станом справ у паливно-енергетичному комплексі області, практикою погодження дозволів державним та комерційним структурам, від якої потерпають території, на котрих здійснюється видобуток вуглеводнів, голова профільної комісії Тетяна Донченко.
Члени громадської ради наголосили, що рішуче відстоюватимуть інтереси територіальної громади області, використовуючи громадські важелі впливу на владу. Але чи буде їхній голос почутий? Питання залишається риторичним.
У засіданні громадської ради взяв участь голова обласної ради Петро Ворона. Він прозвітував перед громадою про свою роботу і висловив переконання, що у стосунках громадської ради й депутатського корпусу намітилися позитивні зміни.

Віктор КОСТЯНТИНІВ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.